Samochód do 7 tysięcy, ekonomiczny, tani w utrzymaniu.

29 Sty 2013, 19:53

diesel przy takich małych trasach raczej mało palić nie będzie, a to może wiązać się z częstszym serwisem, mam rację? Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć coś o Corolli? Cordoba miałem okazje jakiś czas jeździć (1.4 Stella) więc wiem mniej więcej czym to się je. Jeśli Corolla to z jakim motorem ?
auronfff
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnowskie Góry

30 Sty 2013, 07:40

1.3 powinno wystarczyć a jak nie to 1.6.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Sty 2013, 11:26

A jak z awaryjnością Toyoty? Cenami ewentualnego serwisu? I jaka instalację (której generacji ) zakładać do tych silników?
auronfff
Nowicjusz

30 Sty 2013, 13:53

Sąsiad już od kilku lat jeżdzi tylko Corollami i sobie chwali więc jak widać raczej to dobre auta.
Co do gazu to ja niewiem ale wiem że nie każdy silnik go dobrze znosi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Sty 2013, 17:34

Killaz napisał(a):Polecam wszelkie silniki 8v.
Tak i najlepiej jeszcze z gaźnikiem, bo przecież sam może sobie naprawić łatwo. :D

gunter89 napisał(a):rope zawsze kupisz nietylko na stacji :)
Dokładnie :wink:

kolego autorze wątku jak benzyniak to Carisma 1.8 GDI, zamiast przestarzałej Corolli 1.6 która ani nie będzie dynamiczna ani oszczędna.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

30 Sty 2013, 18:39

a jak te silniki znoszą gaz? I jak wygląda awaryjność oraz ceny części do Carismy? Możesz coś więcej napisać o tym autku jako właściciel? :)
auronfff
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

30 Sty 2013, 20:08

GDI nie znosi gazu.
Barol
Awatar użytkownika

30 Sty 2013, 20:12

Barol, zgadza się, i go też nie potrzebuje, to jeden z najoszczędniejszych silników benzynowych.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

30 Sty 2013, 20:19

No tak,tego już zapomniałem dodać :oops:
Barol
Awatar użytkownika

30 Sty 2013, 21:15

" Mitsubishi z silnikiem GDI
Obowiązkowy tekst: oj, to gaziku nie da rady włożyć…
Mitsubishi po stworzeniu silnika GDI w wersji 1.8, 2.0, 2.4 i 3.5 V6 uznało eksperyment za tak udany, że od tej pory nie robi już żadnych silników z bezpośrednim wtryskiem benzyny. Robią je za to po kolei wszyscy inni producenci. W silniku z bezpośrednim wtryskiem przez zawory ssące idzie tylko powietrze, co gorzej chłodzi głowicę i powoduje odkładanie się nagarów. W dodatku nie bardzo idzie do tego założyć gaz, bo nie da się wyłączyć wtryskiwaczy benzynowych – wtryskiwacze gazowe montuje się w kolektorze ssącym i silnik spala benzynę i LPG w różnej proporcji, od 1:4 do 1:7, jak mu wypadnie. Instalacja kosztuje jakieś absurdalne pieniądze, ale i tak wszyscy właściciele Mitsubishi GDI – które miały być oszczędne, a żłopią benzynę jak opętane – marzą o takim Vialle LPDi albo BRC. Równie nieporadne próby stworzenia bezpośredniego wtrysku benzyny podjął Citroen (2.0 HPI), Renault (2.0 IDE) i Alfa Romeo (1.9 JTS, zachwalana, że pali jak JTD, a jeździ jak V6, podczas gdy jest dokładnie na odwrót)."

:D
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000