Samochód do 7500zł

18 Lut 2013, 23:47

Witam,
Od dłuższego czasu rozglądam się za autem. Niestety mam wielki mętlik w głowie ze względu na duży wybór aut oraz brak wystarczającej wiedzy i doświadczenia, które auto będzie dla mnie najlepsze.
Na samochód przeznaczam do 7500zł. Zależy mi na rozsądnym spalaniu i osiągach wystarczających do normalnej jazdy (by nie było strachu przy wyprzedzaniu).
Autem będą często podróżować 4 osoby, stąd musi być 4-drzwiowe i w miarę komfortowe. Głównie do jazdy miejskiej (~20km), ale również na dłuższe wypady.
Oczywiście bardzo dużym priorytetem jest dla mnie niska awaryjność i tanie części.
Preferowany rocznik najlepiej od '99 wzwyż.
Póki co mam bałagan w głowie i proszę Was o praktyczne wskazówki na które modele warto zwrócić uwagę z tym budżetem.

Lista aut, które przypadły mi do gustu. Wszystkie w wersji hatchback:
- Renault Megane I wersja po faceliftingu;
- Seat Cordoba I FL
- Ford Focus I
- Opel Vectra B
- Opel Astra II

Najbardziej do gustu przypadła mi Meganka.
Coder
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 09 2011
Auto: Brak

18 Lut 2013, 23:54

myślę, ze na krótkie wypady, można odradzić diesla na początku, vectra b, po faceliftingu da sie dorwac w tej cenie, 1.6 16v nie najgorszy silnik, tylko ze nie miałem styczności z vectra w benzynie, ale wiem ze lepsze niz diesla... tylko nie wiem dobrze, jak wyglada sprawa ekonomicznosci, bo komfort nie zarzuciłbym niczego temu wozowi
micha354
Nowicjusz

Auto: fsm 126p fl
Silnik: 650E
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1992

19 Lut 2013, 09:38

Focus za te pieniądze będzie pognity,o Astre też może być ciężko. Vectra 1.6 lubi wcinać olej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Lut 2013, 14:31

Barol napisał(a):Focus za te pieniądze będzie pognity

nie koniecznie, ja sprzedałem swojego poniżej 7000tys zł i nie był skorodowany
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

19 Lut 2013, 14:50

Dzięki za odpowiedzi. Skupiając się na Megance, która spodobała mi się najbardziej. Co o niej sądzicie? Słyszałem, że wersja po liftingu ma ocynk a silniki 1.4 16V są dosyć ekonomiczne. Wizualnie wygląda dosyć świeżo i ergonomią chyba też nie ma problemu. Pytanie co z resztą? Orientujecie się jak z awaryjnością i ewentualnymi mankamentami tego wozu?
Coder
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 09 2011
Auto: Brak

19 Lut 2013, 16:45

krikus no wiadomo zależy jak sie trafi :)
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Lut 2013, 21:12

Coder napisał(a):Orientujecie się jak z awaryjnością i ewentualnymi mankamentami tego wozu?
W wiekszości Renaultów z lat 90tych i nieco późniejszych okresów najbardziej zawodnym jest elektryczny osprzęt silnika, szczególnie cewki zapłonowe Sagem i Siemens sprawiają problemy.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8