Samochód do 8 tys - wybrane modele lub Wasza propozycja

05 Lis 2014, 11:20

Witam Państwa,

Sprawa jest następująca: (nie wiem na ile to istotne, ale) 7 lat temu zrobiłem prawko, kupiłem sobie pierwsze auto, które okazało się totalnie zdezelowanym Golfem 3, który prawie nie jeździł i sypało się w nim wszystko. Po pół roku miałem nim solidną stłuczkę i przestałem jeździć kompletnie. Teraz chciałbym do tego wrócić i szukam auta, które:

- kosztowałoby (najlepiej z opłatami wstępnymi) 8000zł
- nie wymagałoby nie wiadomo jakiego wkładu, żeby chociaż zaczęło jeździć
- było dość łatwe w obsłudze (ze względu na dużą przerwę)
- tanie w eksploatacji
- 5 drzwi
- miało niezbyt drogie części w razie potrzeby naprawy/wymiany

Auto ma służyć do przemieszczania się po mieście i okolicznych miejscowościach, ale też czasem na dalszy wypad (trasa śląsk-mazury albo gdzieś za granicę).

Mam pewne swoje typy, ale kompletnie nie wiem czego się po nich spodziewać. Jeśli mielibyście do wyboru następujące samochodu z tego samego roku (np. 2002) o jednakowym przebiegu (powiedzmy 200tys), niebite i w stanie nadającym się do jazdy, to co wybrać?

- Peugeot 206
- Renault Megane II
- Mercedes klasy A
- Alfa Romeo 147
- Ford Focus

Wiem, że tu jest jeszcze kwestia wyboru pb/diesel albo automat/manual, ale ilość zmiennych mnie przerasta - pomożecie?
geohound
Nowicjusz

Auto: Nie mam

05 Lis 2014, 14:20

geohound napisał(a):Renault Megane II

To nie jest zbyt dobry wybór. Lepiej megane I fl
Mercedesa klasy A odpuść bo to też nie jest dobry samochód.
Alfa 147 to samochód dla pasjonatów którzy w będą ją garażować i jeździć raz na jakiś czas bo do codziennej eksploatacji się nie nadaje.
Ode mnie leci opel astra 1,6 8V + ew LPG.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

05 Lis 2014, 14:24

Całkowicie zgadzam się z krzyśkiem4000 - Astra II z tym silnikiem to dla Ciebie optymalne rozwiązanie - prosty w budowie, bardzo tani w utrzymaniu samochód, silnik co prawda mułowaty, ale za to niezawodny (na szybkie bryki przyjdzie jeszcze czas), idealny do LPG.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

05 Lis 2014, 14:26

Na pewno nie Mercedes i Alfa. Ten pierwszy jest bardzo awaryjny, lubi gnić i przy ostrzejszych manewrach może się wywrócić. Alfa ma sporo drobnych wkurzających wad i słabe zawieszenie, które jest drogie w naprawach. Zamiast 206 wrzuciłbym 306 lub 307 ale na ten drugi budżet zupełne minimum. Focus i Megane ok ale uwaga na korozję
Od siebie dodam Corolle e11, Civ VI, Astra G
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Lis 2014, 15:40

Mercedes klasy A to złom i będzie gorszy od Twojej zajechanej "trójki" :ok: Poza tym zapytaj się ile kosztuje wymiana sprzęgła i co trzeba przy tym zrobić. Ja Ci na razie powiem że naprawa liczona w tysiącach :ok:
206 na trasy za granice się nie nadaje, na trasy też słabo po Polsce bo raz że ciasne a dwa że zawieszenie bardzo kiepskie. D tego problemy z elektroniką dochodzą.
Ja mógłbym Ci polecić coś do czego nie dołożysz przez długi czas nic ale części oryginalne troszkę droższe. Za 8k kupisz świetnie zachowany egzemplarz z dobrym wyposażeniem, mocnym silnikiem ale zarazem oszczędnym :wink:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (ta akurat trochę droższa)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (tu przedlift ale ładny)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Lis 2014, 15:50

Dzięki za obecne odpowiedzi. Trochę mi rozjaśniacie sprawę. Co do tej Corolli, to przyznam, że brzydka jak noc, a do tego mocno "sportowo" wygląda.

Zapomniałem jeszcze o ważnej rzeczy - interesują mnie "heczbeki" albo coupe. Sedany bardzo niechętnie, kombi już w ogóle odpada. Potrzebuję krótkiej dupci. Ja to jeszcze młodzik, 26 lat, Narzeczona, do pracy mam na piechotkę - wożenie 5 osób czy wielkich zakupów jeszcze w grę nie wchodzi, więc ciasnota 206stki nie powinna mi przeszkadzać.
geohound
Nowicjusz

Auto: Nie mam

05 Lis 2014, 16:01

A to że będziesz miał problemy z kręgosłupem robiąc trasy za granicę w 206-tce też Ci nie przeszkadza? tak, Corolla może i brzydka ale dobra :yes: Jeśli nie to może Mazda 323f? Tylko tu też na blache trzeba uważać, tak jak w Focusie :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

05 Lis 2014, 16:07

Nie przesadzałbym z awaryjnością 206- mieliśmy przez 8 lat i z elektroniką problemów nie było,co do zawieszenia to jedynie kwestia tylnej belki która jest najbardziej kosztowna w naprawie. fakt,że samochód na trasy raczej odpada.
Sambert
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: VW Golf
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2002

05 Lis 2014, 16:09

Przedni zawias też jest słaby, u mnie w rodzinie była 206-tka i poduszkę wywaliło bez powodu.
Koniu
Forumowicz VIP

05 Lis 2014, 19:15

Ja polecam Punto II z silnikiem 1.2 16v, pasuje do Twoich wymagan
airton
Początkujący

Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 28 04 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam

05 Lis 2014, 21:43

A myślałeś nad Daewoo Leganzą albo Peugeotem 406? Troche większe gabarytowo ale za to bardziej wygodne od 206 czy A klasy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

05 Lis 2014, 23:45

Punto II pasuje do tego tematu jak świni siodło. Takie auto się poleca tylko do miasta a nie na trasy.
Koniu
Forumowicz VIP

06 Lis 2014, 00:27

Koniu napisał(a):Punto II pasuje do tego tematu jak świni siodło. Takie auto się poleca tylko do miasta a nie na trasy.

Dlaczego ? Skoro chce dość mały samochód w dodatku HB to co złego jest w punto II ? 5 drzwi jest, ekonomiczny, dobrze wyposażony, 80KM na trasę wystarczy.

Dziwne jest polecanie 406, Leganzy i innych samochodów skoro autor niechętnie chcę Sedana/Kombi i jak sam napisał.

geohound napisał(a):Auto ma służyć do przemieszczania się po mieście i okolicznych miejscowościach, ale też czasem na dalszy wypad
airton
Początkujący

Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 28 04 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam

06 Lis 2014, 07:09

Jakbyś zauważył odrazu dopisałem że większe gabarytowo ze względu na to że autor wspomniał o wyjazdach za granice a tutaj 206 czy A klasa to kiepski pomysł ale jeśli koniecznie Ci przeszkadza to dorzuce Peugeota 306.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

06 Lis 2014, 10:12

Witam na forum. Faktycznie jeżeli będziesz czasem podróżował na trasie to opcja 406 czy nawet Leganzy jest jak najbardziej na miejscu,co innego że w mieście nie będą to już praktyczne samochody,jedyna opcja w nich to też dobra instalacja lpg.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Rok produkcji: 2003