Samochód do 8000-10000 tyś.

28 Mar 2014, 09:58

Tak będę musiał zrobić chociaż i to nie daje gwarancji , że coś zostanie wykryte tylko czas pokaże.
A co oznacza przy fordzie mondeo , że jest GHIA ? To jakaś specjalna seria aut ?
I jeszcze jedno mnie zastanawia czym różni się tak bardzo Mondeo od Focusa , że podobne rocznikowo ,a taki rozstrzał cenowy ? Focus to klasa wyższa ,a mondeo średnia i np. jest odczuwalne w prowadzeniu czy też wytrzymałość focusa jest większa ?
AreQ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 08 2009

28 Mar 2014, 12:46

Jest na odwrót, mondeo jest większe od Focusa. Po za tym focus to klasa kompakt, a mondeo klasa wyżej.
mati33
Nowicjusz

Auto: Renault Megane I ph II
Silnik: 1,4 95KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

28 Mar 2014, 15:01

Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Mar 2014, 08:12

OK dzięki na pewno sprawdzę ją :D

A co możecie powiedzieć o Oplu Astrze G ?
Wygląd ma ogólnie ładny i dosyć sportowy ale co z awaryjnością , stosunkiem do gazu i ogólnie spalanie na ropie/benzynie czy gazie ?
Wiem , że kombinuje ale jak szukać to raz , a porządnie żeby później nie marudzić :P
AreQ
Nowicjusz

29 Mar 2014, 08:33

Dobry samochód, dobre silniki pod gaz. Uwaga na silnik 1.6 16v. Najbardziej wcina olej. Ale najpierw sprawdź to Mondeo bo długo pewnie stać nie będzie :)
Koniu
Forumowicz VIP

31 Mar 2014, 19:07

Siemka!
Akurat miałem chwilę zamuły bo byłem za granicą w delegacji więc nie mogłem pisać.
Przedyskutowałem całą sprawę ze swoim ojcem i sam sobie też dokładnie wszystko przemyślałem i postanowiłem się wstrzymać i dozbierać na tę Toyote Corolle E12 max cena 13-14tyś.
Jeśli mam kupować auto za 10k , do którego mam wątpliwości to wolę być cierpliwym i dorobić się czegoś na co mam ochotę w końcu 3k przy tych 10 to już nie jest tak dużo :P

Teraz tak , jakiego przebiegu mogę się(albo powinienem) się spodziewać przy takiej Toyocie ?
I jakiego rocznika powinienem szukać w tej cenie?

Czy wg. Was ten raport spalania [link do autocentrum.pl wygasł] jest wiarygodny ?
Patrząc na niego najlepiej by było brać Benzyne 1.4 i 16V 97KM
Lub ropniaki 1.4 D-4D 90KM , 2.0 D-4D 110KM .

Którą wersję Wy byście wybrali ? Najbardziej ciągnie mnie do 2.0D bo te 110 kucy ma , czy ta róznica w koniach pomiędzy benzyniakami , a owym dieslem jest bardzo odczuwalna ?

Ponoć diesle są bardziej zajeżdżane , ile jest w tym prawdy ? I czy różnica jest aż tak rażąca żeby wybrać benzynę ? :) Jednak nie ukrywajmy wole mieć mniejsza moc i mniejsze spalanie niż żarłoczną bestię pod maską :)

Ew. jakby miał ktoś chęci i podesłał link do przykładowo dobrego modelu w tej cenie to byłbym ogromnie wdzięczny oczywiście tylko hatchback w wersji 5D i ciemny kolor(tylko nie czerwony)

Miłego wieczoru!
AreQ
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zniżki na ubezpieczenie OC samochodu - jak je zdobyć?
    Zakłady ubezpieczeń przy kalkulacji ceny ubezpieczenia OC biorą pod uwagę wiele czynników. To od nich uzależnione jest to, ile zapłacisz za OC. Jednym z ważniejszych czynników, jakie mają znaczenie, są zniżki ...

31 Mar 2014, 19:39

Ten 1.4 D-4D jest bardzo dobry, tylko że większość aut po flocie :/
Koniu
Forumowicz VIP

31 Mar 2014, 19:53

Napisz do szybkiego on ogarnia dobrze temat Toyek.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Mar 2014, 20:48

Ok dzięki panowie za pomoc i cierpliwość.
Zobaczymy co się tam "urodzi" dalej i za jakiś czas ew. dam znać co kupiłem :D

Miłej nocy!
AreQ
Nowicjusz

20 Cze 2014, 09:12

Witam ponownie!
Niestety zbieranie kasy na auto troszkę się przedłuży bo wystąpiły spore komplikacje w życiu osobistym (jak wcześniej pisałem zamierzam dozbierać 15-17tyś).
Jednak dziś sprawdzając oferty E12 natrafiłem na te dwie sztuki :

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co o nich myślicie ? Co prawda zależało mi bardzo na wersji 5D ale wyglądają na ładne i zadbane , dosyć dużo zdjęć w pierwszej ofercie więc właściciel raczej nic ukryć nie próbuje. Przebieg to wiadoma sprawa ,że wielka niewiadoma więc o tym raczej nawet nie rozmyślam bo i tak prawdy się nie dowiem.
Ostatnio spotkałem się też z opinia , że lepiej kupić auto np. z Niemiec z większym przebiegiem niż z Polski z mniejszym bo tam mają lepsze drogi i mimo różnic w przejechanych km to i tak ten z Niemiec będzie w lepszym stanie i mniej zajechany , jak myślicie jest to prawda czy raczej mit ?

Pozdrawiam
AreQ
Nowicjusz

20 Cze 2014, 09:34

Jedno jest pewne obie są od handlarza, a to nie wróży nic dobrego :)
airton
Początkujący

Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 28 04 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam

20 Cze 2014, 10:12

Nie kupuje sie aut od handlarzy z Płocka i okolic. Druga Corolla wygląda ok,można obejrzeć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Wrz 2014, 22:28

Witam ponownie!
Co myślicie o tej Corolli ?
[link do oferty na Allegro wygasł]

Podejrzanie niska cena jak na takie auto , ale 10 lat w jednych rękach i widać , że zadbana to może jednak warto ?
AreQ
Nowicjusz

20 Wrz 2014, 07:14

Wszystko spoko,wygląda ładnie ale ta niska cena zastanawia.
Barol
Awatar użytkownika

20 Wrz 2014, 08:48

Na zdjęciach prezentuje się przyzwoicie,może ma jakąś "Wadę" o której nie napisano w ogłoszeniu,głównie chodzi mi o mechaniczną. Jeżeli wszystko bezie okej to spokojnie można ją brać
Rolcar
Początkujący

Auto: Ford Focus II
Silnik: 1.6