Samochód do 8000-10000 tyś.

24 Mar 2014, 18:02

Witam
Jak w temacie , poszukuję autka od 8 do 10 tysięcy.
Auto używanie będzie w mieście(głównie Wrocław i jego kochane drogi) jak i w trasie.
Region Dolnośląskie .

Głównie interesują mnie auta typu Hatchback , z racji tego iż jestem kawalerem i rodziny zakładać nie zamierzam nie potrzebuje byczków z rodzaju kombi czy sedana(aczkolwiek sedanów nie odrzucam , jednak proszę się skupić na hatchback).
Paliwo myślę , że najlepiej gaz , jednak diesel mnie nie odstrasza , ponieważ obecnie używam i nie narzekam na rzeczy typu spalanie etc.
Najbardziej jestem zainteresowany najmniej awaryjnymi modelami i ekonomicznymi, niestety mój obecny Nissan lubi nowe błyskotki i lekko mnie męczą te stukania i pukania oraz słaba blacha ale spalanie jest bardzo niskie co mnie niezmiernie cieszy.
Priorytetem są wersję 5D jednak jak później wymienię swoje typy to zauważycie , że są tam głownie wersje 3D ;)
Co do koloru itp. byle nie biały , czerwony(ten kolor to ostateczność). Najlepiej coś ciemnego typu ciemny niebieski,granatowy , czarny , bardzo podoba mi się również dokładnie taki [link do Tablica wygasł] ale to tylko takie ogólne info bo wiadomo na pierwszym miejscu jest niezawodność.
Jednak chciałbym aby design auta miał ten smaczek jak właśnie Seat Ibiza czy Toyota , coś w tym stylu :)
A wyposażenie standard , elektryczne szyby , klima , miło byłoby mieć szyberdach ale to tylko taka pierdółka .

Strasznie nakręciłem się na Toyotę Corollę E12 roczniki 2002-2004 mniej więcej tak cenowo wypadają. Wiadomo Toyota słynie z solidności i bezawaryjności , te modele ponoć głównie borykają się z problemem palących się żarówek jak i słabymi klockami.

Drugą opcją jest Ford Focus Mk1 lub Mk2 jednak tutaj mam mieszane uczucia bo mało wiem , a ludzie różnie się wypowiadają o fordach.

Trzecią opcja jest Seat Ibiza np. ten co dałem zdjęcie przykłądowe do koloru , rocznik 2003. Jednak i tutaj moja wiedza jest prawie zerowa.

Czwartą opcją Seat Leon.

Neutralnie nastawiony jestem na Hondy,Hyundai , Volskwageny ,Mazdy(kocham za wygląd 3 i 6 ale wiele złego słyszałem o nich:( )

Bardzo mnie kusiło na auta ze stajni Audi np. A3 lub A4 ale znajomi narzekają na aluminiowe zawieszenie i jego koszta. Czy jest to faktycznie aż taka kiepska sprawa ?

Co do totalnych odrzutów u mnie , auta typu Fiat ,BMW, Mercedes, nie przepadam za Oplami , no i Nissany oraz Renault , Citroen i Peugeot (o francuzach wiem tyle, że design ładny ale całą masa znajomych narzekała i szybko zmieniała).

Wiem , że bardzo ograniczyłem pole manewru jednak sam mam mętlik w głowie , a nie chce nadziać się na kolejne auto, w które wpakuje znacznie więcej kasy niz warto.
Dodam , że obecnie jeżdże Nissanem Almera N15 98r. 2.0 D 5D

Z góry dziękuje za każdą pomoc.
AreQ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 08 2009

24 Mar 2014, 19:10

Więc tak.. 8k to minimum na Focusa z początku produkcji wiec o Mk2 nie ma co marzyć. Za 10k znajdziesz coś z roku 2000-2001. Corolla e12 nie ten budżet.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Mar 2014, 19:24

Kolego trochę mały budżet jak na Corollę E12, nie wspominając już o Focusie MK2. Kupić to może jeszcze byś kupił, ale w jakim stanie. Ja bym proponował Focusa Mk1. Może Polo?
PavvelRM
Nowicjusz

Auto: Nie mam

24 Mar 2014, 19:27

Jesteś w 100%pewien swojej wypowiedzi ? :)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]

Już nawet pomińmy kwestie pieniędzy , co można powiedzieć o tych modelach ?
Czy ta Toyota jest trwałym autem , "bezawaryjnym" nie licząc zwykłych części eksploatacyjnych i coz tym fordem jak jego awaryjność się przedstawia.
Tak samo ceny części i jakieś konkretne silniki są lepsze/ gorsze ?

Dodam , że poszukuje autka do sprowadzenia w Niemczech i tam nowsze modele chodza już po 1500 euro~2000 euro + wiadomo koszty opłat to wyjdzie an to samo co tutaj kupić. Jednak jak pisałem nie chcę się nadziać na jakiegoś "trupa".

edit. o takie coś z Niemiec sie pzredstawia :
[link do mobile.de wygasł]

[link do mobile.de wygasł]
AreQ
Nowicjusz

24 Mar 2014, 19:42

Przecież to co wyszukałes to kompletne złomy.. Ty chcesz pomocy czy wszystko wiesz?
Koniu
Forumowicz VIP

24 Mar 2014, 19:45

No właśnie nie wiem ale Ty też nie tłumaczysz czemu uważasz , że to złom ?
Bo tyle km czy jest coś czego ja nie zauważam ?
AreQ
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC F z napędem na obie osie?
    O tym, że Lexus przygotowuje wyczynową wersję flagowego coupe LC, wiadomo już od półtora roku i w mediach pojawia się coraz więcej danych dotyczących nowego samochodu, a nawet szpiegowskie zdjęcia wykonane podczas ...

24 Mar 2014, 19:54

Bo w tej cenie nie jesteś w stanie kupić zadbanej e12! Z linków które podałeś wszystkie są styrane, połowa klepana. Na e12 minimum 13k! Za kasę którą chcesz przeznaczyć możesz kupić niezawodną e11 - przed liftem wszystkie benzynowe godne polecenia jak i diesel 2.0 d4d. Spalanie przyzwoite a o serwisie mógłbyś prawie zapomnieć :)

Dodatkowo polecam Astrę 2, Avensis 1, Carisma, Ibiza 2fl.
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

24 Mar 2014, 20:29

AreQ napisał(a):No właśnie nie wiem ale Ty też nie tłumaczysz czemu uważasz , że to złom ?

Po twoich wypowiedziach wnioskuję, że jesteś wszystkowiedzący i chcesz na siłę kupić jak najnowszy samochód, przez co wpakujesz się w kłopoty... Rocznikiem się nie jeździ. Ale my podobno się na niczym nie znamy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Mar 2014, 20:41

AreQ napisał(a):Jednak jak pisałem nie chcę się nadziać na jakiegoś "trupa".

Dobry żart :ok: wyszukujesz najtańsze oferty jak typowy amator zakupu od handlarza a później czego oczekujesz???

W tamtym roku mój kolega sprzedawał corolle e12 3d była bezwypadkowa ale miała zniszczony lakier i poszła za 12k... więc jak widzę te okazje to smiech mnie ogarnia...

P.S
dlatego Polacy jeżdżą syfami z całej uni...
Co ciekawe można sprowadzić fajne auto ale przez takie podejście nie opłaca sie tego robić.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

24 Mar 2014, 20:48

Ale my podobno się na niczym nie znamy

Nie życzę sobie abyś drogi kolego wkładał mi do ust słów , których nie wypowiedziałem bo ja nigdzie nic takiego nie powiedziałem.

Ja podałem tylko przykłady aut i NIGDZIE (przeczytaj to 2 razy dokładnie) ale to nigdzie nie twierdziłem , że ktoś jest niekompetentny tylko pytałem czy osoba odpowiadająca mi jest w 100% pewna swojej wypowiedzi bo ja w takiej cenie znalazłem dany model, jednak z braku mojej wiedzy wymieniłem je aby się dowiedzieć co jest z nimi nie tak na co udzielił mi odpowiedzi tdloverr.

W związku z tym proszę Cię abyś nie spamował bo wiele nie wniosłeś, prócz próby sprowokowania mnie do flame'u ,a jeśli masz jakieś ciekawe propozycje z chęcią je zobaczę bo przede wszystkim zależy mi na znalezieniu auta ,a nie odpowiadaniu na tego typu zarzuty.

Btw. nie wiem , która wypowiedź kreuje mnie jako osobę wszystkowiedzącą , widocznie jeśli ktoś jest ciekawy i dociekliwy oraz chce uzupełnić swoją wiedzę pytając to zło toż to czyste średniowiecze w takim razie :o

A tak serio , nie spinamy się panowie ;)
AreQ
Nowicjusz

24 Mar 2014, 20:50

A co do Fordow- Focus 2004 to wydatek 13k, a z 2002 12k
Koniu
Forumowicz VIP

24 Mar 2014, 21:03

Ogólnie masz za mało kasy na jakieś dobre auto z początku XXIw - przypominam, że sam zakup to dopiero początek. Poszukaj Avena I, Laguny I, Puga 406, Vectry B. Wbrew obiegowym opiniom francuzy i Ople to dobre auta. Dobrze znoszą lpg
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

24 Mar 2014, 21:59

Dlaczego Opel i Nissan odpada? Przedmówca podał ciekawe auta które warto wziąć pod uwage.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

24 Mar 2014, 22:44

Kurczę ,a myślałem że 10 tyś to już coś konkretnego się dostanie , w takim razie może lepiej odłożyć i poczekać do tych 13/14 tyś. ale to z kolei swoje potrwa...

Co do Nissana zraziłem się tą jego blachą i ciągłymi stukami etc. i nie jest tak , że to odosobniony przypadek. Mam kumpli , którzy jeżdżą Nissanami czy to Primerą czy Almerą jak ja N15 lub nowszymi N16 i stały element , blacha na progach , nadkolach i sypiące się zawieszenie gdyby nie te problemy to nawet nie myslałbym o zmianie auta.
Co do Opla , zarówno mój ojciec jak i ja już mieliśmy w swoim życiu Oply Astrę czy Vectrę bodajże A tę starszą , B ładnie się prezentuję , dla mnie wręcz pięknie ale znajomy mechanik (zaufany przyjaciel) odradzał.

Mam to do siebie , że nastawiłem się na tę Toyotę, ciężki typ człowieka :P.

A co powiecie mi o tych seatach ?
[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

Szczególnie ten drugi mi się podoba, wyglądają na zadbane i km mało zakładając , że mamy uczciwych sprzedawców przed sobą.

Zauważyłem , w wypowiedziach kolegów , że wszyscy nawet słowem nie wspominają o Seatach , czy to oznacza , że są aż tak słabe ?

I oczywiście dziękuje za podpowiedzi ciągle je sprawdzam i szukam .

ps. znajomy podesłał mi link do handlarza , od którego brał jakieś pół roku temu auto i jest jak an razie zadowolony mimo nieskiej ceny

Przebiegu nie ma ale chyba coś tu śmierdzi skoro tak zadbane autko tak nisko schodzi (kolega mówi , że owy handlarz kieruje się zasadą tanio kupic i tanio sprzedać ale w jak największej ilości)
AreQ
Nowicjusz

24 Mar 2014, 22:50

Focus 2005 za 10k.. smiech na sali.
Koniu
Forumowicz VIP