Samochód do 8000zł :)

25 Sie 2013, 13:28

Witam,

Poluje właśnie na swój pierwszy samochód, i nie wiem jaki wybrać.
Nie chce jakiś wynalazków, tylko samochód popularny, tak aby części itd były tnie i łatwo dostępne.
Samochód ma być w benzynie najlepiej z gazem (sekwencja)

Myślałem o tych samochodach
*Opel Astra II- silnik 1.8 (125KM) 16V ewentualnie 1.6
*Opel Vectra B- tak jak wyżej
*Audi A4

*ewentulnie jakiś golfik polo

Który samochód bd najlepszy ? może macie jakieś inne propozycje nie chce żadnych wynalazków :D

Co do oplów słyszałem że rdzewieją i ogólnie słaba blacha, co do audi to zawieszenie wielowachaczowe jest bardzo kosztowne :/

Najwięcej myślałem o tej astrze ale bardziej mi się audi podoba, któro bd lepsze w tej cenie ?
DawiDex
Nowicjusz

Auto: Polonez

25 Sie 2013, 13:55

No niestety Ople jak i niektóre VW nie mają dobrej blachy choć w Vectrze B po lifcie je troche poprawiono i ja bym szukał własnie takowej Vectry.
Coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
a z innych propozycji to może Peugeot 406?
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Sie 2013, 14:03

nie lubie francuzów :D, możecie coś więcej o audicy powiedzieć ? szczególnie o tym zawieszenie ?
DawiDex
Nowicjusz

25 Sie 2013, 14:56

DawiDex napisał(a):szczególnie o tym zawieszenie ?

Co znaczy drogie?Najtańszy zestaw (wszystkie wahacze+łączniki stab) to 500zł, średnia półka typu Delphi ok 1000zł, coś lepszego typu TRW,Febi ok 1500zł czy to dużo?Wg mnie normalnie...Poza tym przecież wszystkie na raz się nie sypią, w audi A4 co ma obecnie ok 420 tyś km jest jeszcze kilka oryginałów, więc nie taki diabeł straszny i nie brałbym tego jako wyznacznik, poza tym chyba masz na tyle rozumu by to zawieszenie przed zakupem sprawdzić?Jak będzie ok to pojeździsz, jak coś nie tak-to utargujesz na wymianę. Dla mnie pisanie że to drogie zawieszenie jest mitem powielanym w sieci przez dzieci neo i świadczy o tym, że piszący to nigdy takiego nie użytkował, bo Ci co użytkowali wiedzą, że jest "normalnie". Jak dla kogoś zawieszenie w A4 za drogie, niech bierze lanosa na stalowym wahaczu albo rower :ok: 8 tyś to szukaj w rocznikach 97-98, nie napalaj się na nowsze bo wtopisz kasę.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

25 Sie 2013, 15:10

Kupno, popularnego w PL auta, to moim zdaniem błąd, popularne auta są u nas po prostu zajeżdżane i puszczane dalej. W tej cenie brałbym Corolle E11 przyjemne autko, Ja swoją zrobiłem już 35tyś i zero problemów na trasie. Szukaj wersji przed FL, VVti mają wadę i nie warto się w nie pchać.
przemi06
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

25 Sie 2013, 15:17

przemi06 napisał(a):Kupno, popularnego w PL auta, to moim zdaniem błąd, popularne auta są u nas po prostu zajeżdżane i puszczane dalej.

Weź no nas oświeć w jaki sposób doszedłeś do takich konkluzji, bo to co najmniej zdumiewające :shock: 8)
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q2 wygrywa złoto w konkursie
    Kompaktowy SUV spod znaku czterech pierścieni zapewnił sobie najwyższe wyróżnienie w kategorii "Excellent Product Design – Transportation". "Audi Q2 zaskakuje niezależną stylistyką. To nie jest tylko mniejsza ...
    Uważaj co kupujesz - handel dokumentami do wraków aut.
    Przykre i zaskakujące jest to, że nawet niemiecki sprzedawca wie na czym zależy złodziejom którzy kupują taki wrak. Na pierwszym miejscu zdjęcie dokumentów do auta ..... bo tylko one przedstawiają jakąś wartość.

25 Sie 2013, 15:26

Pewnie. Zamiast kupowac popularny samochod, lepiej zaopatrzyc sie w jakis wynalazlek i po dwoch latach sprzedac go za polowe kwoty, ktora sie za niego dalo. I nie mam tutaj na mysli tej Toyoty, mowie ogolnie.
dwajeden
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1991
Auto: Vectra C
Silnik: 2.0T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

25 Sie 2013, 15:27

Zwróć uwagę w jakim stanie są Golfy 3, Octavie/Fabie, Passaty, Polo, Ibiza, przerabiałem to w Marcu. Im większa popularność u nas tym gorszy stan, i nie raz już było o tym pisane, aby kupować auta mniej popularne bo prawdopodobnie będą w lepszym stanie i ową radę sam dostałem i to nie raz, bo często się pytam co kupić. A druga strona medalu u nas nie ma zadbanych aut ;P
przemi06
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

25 Sie 2013, 15:30

A4 97/98 za 8000zł? Życze powodzenia w szukaniu,podana kwota jest za mała nawet na 95rok.. i tutaj wiem co mówie bo sam ostatnio szukałem A4 dla siebie i po obejrzeniu paru egzemplarzy dałem sobie spokój..
Ja zaproponuje Cordobe,za 8000zł kupisz ładną po liftingu.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Rok produkcji: 2003

25 Sie 2013, 15:41

TFSI napisał(a):A4 97/98 za 8000zł? Życze powodzenia w szukaniu,podana kwota jest za mała nawet na 95rok.. i tutaj wiem co mówie bo sam ostatnio szukałem A4 dla siebie i po obejrzeniu paru egzemplarzy dałem sobie spokój..

Znajdzie...bez gazu na pewno, z gaziwem będzie się musiał pogimnastykować. 2 mies temu znajomy sprzedał 1.6 z 97 z sekwencją roczną, po drobnej kolizji (stłuczka na skrzyżowaniu) oczywiście naprawione, ze sprawną klimą i ogólnym stanem dobrym, a jak na te lata bardzo dobrym za 7600 czy 7800, pojechał na giełdę z ciekawości bo przymierzał się dopiero do sprzedaży-1 oglądacz, sprzedane. Ale fakt łatwe zadanie to nie będzie, mnóstwo cofanych i klejonych na gumę do żucia. W połowie lat 90tych były to samochody premium i nie kupowano ich na dojazdy po bułki, więc swoje kilometraże mają.
AkuQ
Aktywny

25 Sie 2013, 15:44

przemi06 napisał(a):Zwróć uwagę w jakim stanie są Golfy 3, Octavie/Fabie, Passaty, Polo, Ibiza, przerabiałem to w Marcu. Im większa popularność u nas tym gorszy stan, i nie raz już było o tym pisane, aby kupować auta mniej popularne bo prawdopodobnie będą w lepszym stanie i ową radę sam dostałem i to nie raz, bo często się pytam co kupić. A druga strona medalu u nas nie ma zadbanych aut ;P

Jak się patrzy na okazje cenowe to wychodzi właśnie tak jak piszesz, jak popatrzysz na ogłoszenia np z 2000r i ułożysz od ceny najwyższej i zaczniesz oglądać w dół, to zobaczysz że sytuacja się zmieni diametralnie...znajdą się wtedy auta popularne zadbane, znajdą się takie w porządnym stanie-tylko, że Polak woli przebierać w złomach, dokładając w rok połowę wartości i biadolić, że nie ma zadbanych, że to czy tamto.
AkuQ
Aktywny

25 Sie 2013, 15:46

Ja z A4 mialem same przygody,jak nie wyklepana cała jedna strona auta to nawet szpachla odpadała :roll: jakaś masakra..
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Rok produkcji: 2003

25 Sie 2013, 16:10

Dokładnie nie ma co się pchać w zajechane A4. Najlepiej rozglądaj się za Vectrą i Astrą choć z Astrą z gazem za 8k może być problem. W samej benzynie jak najbardziej.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Sie 2013, 19:30

No ja bym wolał szukać Astry czy Vectry bo je prędzej znajde w lepszym stanie niż A4.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Sie 2013, 16:15

ok zatem skupie się na astrze i vectrze, która jest wg was lepsza bo jak dla mnie różni się tylko budą bo silniki są takie same, różnia się długością, zatem vectra bd bardziej wygodna lepsza na trasę ale zato troszke więcej pali :)

dobrze myśle czy nie jak tak to poprawiać

mam takie pytanie lepiej kupić benzyniaka czy diesla?
ja tym samochodem nie bd robi zbyt dużo kilometrów zdarzą się pojedyncze dłuższe wyjazdy, z tego co się orientuje to to benzyna bd najlepsza :D
DawiDex
Nowicjusz