Samochód do 8500zł.

28 Sie 2014, 12:45

Na początku chciałbym się z wszystkimi użytkownikami serdecznie przywitać.

Chcę zmienić moje Twingo na coś mocniejszego i większego. Jako, że nie znam się na samochodach to przedstawię co bym chciał w nim mieć i poproszę was o pomoc :)
Podczas moich poszukiwań wpadł mi w oko Daewoo Kalos. I tutaj moje pytanko: czy ten samochód ma ocynkowaną blachę?

A tutaj lista tego co chciałbym mieć:
-w okolicach Dolnego Śląska
-minimum 80KM
-najlepiej 5-cio drzwiowy
-instalacja LPG (niefabryczna)
-klimatyzacja
-wspomaganie kierownicy
-centralny zamek
-szyberdach (niekoniecznie)
-bez fabrycznego radia (chce wstawić jakieś z USB)
Ostatnio edytowany przez MiszczuD, 29 Sie 2014, 13:36, edytowano w sumie 1 raz
MiszczuD
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Twingo
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

28 Sie 2014, 13:23

Prosiłbym o jakiejś konkretniejsze odpowiedzi. Mam teraz Twingo z 2000r i nie chciałbym kupować auta starszego ani w tym samym wieku.
MiszczuD
Nowicjusz

29 Sie 2014, 12:08

To jeszcze jakbyście mogli mi powiedzieć na jakie modele warto zwracać uwagę. Już bez patrzenia na rocznik. Jeżeli chodzi o BMW to boję się, że będzie zajechane, a Vectra nie ma ocynkowanej blachy i jest bardzo lubiana przez rdzę.

I proszę, żeby ktoś obeznany zerknął na te auta:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
MiszczuD
Nowicjusz

29 Sie 2014, 13:06

MiszczuD napisał(a):Prosiłbym o jakiejś konkretniejsze odpowiedzi.

Ok, wyczyściłem "trochę" ten temat, bo odpowiedzi były raczej off top.

MiszczuD napisał(a):I proszę, żeby ktoś obeznany zerknął na te auta:

Na te auta nie zerkaj bo to sa trupy do napraw większych bądź mniejszych.
Z podanych przez ciebie kryteriów najbardziej nadawałoby się szukanie Punto II FL, Dacia Logan, Chevrolet Aveo, Lacetti

Przykłady [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

29 Sie 2014, 13:14

Chevrolet Aveo czyli Daewoo Kalos. Nie są to zbyt popularne auta, a chciałbym wiedzieć jak w nich wygląda sprawa z blachą.
Zainteresował mnie ten [link do oferty na Olx wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - już pomijając kryterium rocznika, to BMW co zaproponował Koniu. Co o nim myślicie? Czytałem, że 1.8 jest za słabym silnikiem do niego?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] a co myślicie o tym?
MiszczuD
Nowicjusz

29 Sie 2014, 13:16

Mając 8,5 tys w kieszeni można kupić coś mniej kłopotliwego w eksploatacji niż stare upalane przez młodzików BMW.
Wracając do Aveo, Kalos to w miarę młode auta, jesli są bezwypadkowe to z korozją nie powinno być problemów.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo wprowadza zmiany w modelach S80, V70 i XC70
    Nowe elementy karoserii i wnętrza, zmiany mechaniczne, redukcja zużycia paliwa to tylko niektóre ze zmian, jakie nastąpiły w modelach S80, V70 i XC70. Dodatkowo znajdzie się w nich system sterowania pojazdem Sensus ...

29 Sie 2014, 13:24

krikus napisał(a):Mając 8,5 tys w kieszeni można kupić coś mniej kłopotliwego w eksploatacji niż stare upalane przez młodzików BMW.

Można ale może nie być już tak fajne :mrgreen:. A dlaczego zadbane e36 318i miało by być kłopotliwe w eksploatacji? Części dostępne wszędzie, zamienniki tanie, budowa prosta. Jak kupi ładną sztukę i będzie o nią dbać to nie będzie miał kłopotliwej eksploatacji. Jeżeli mu się taki samochód podoba to jak najbardziej można go polecić.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

29 Sie 2014, 13:28

To teraz nie wiadomo o co autorowi chodzi o rocznik min. 2003 czy o stare auta z RWD ? bo to różnica kolosalna.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

29 Sie 2014, 13:35

krikus napisał(a):To teraz nie wiadomo o co autorowi chodzi o rocznik min. 2003 czy o stare auta z RWD ? bo to różnica kolosalna.

Krikus wyczyściłeś temat i już nie ma tych wszystkich postów w których mi użytkownicy odradzali zakup samochodów młodszych niż 2000r.

Problemem jest tutaj to, że do samochodu dorzucają się rodzice. Ich stanowisko jest takie, że nie ma sensu kupować starszego niż 2003/2004 i z dużym przebiegiem.
Dla mnie z kolei obojętny jest rocznik (no oczywiście bez przesady),a wiem że z przebiegiem to różnie bywa.
Stąd dwa kierunki poszukiwań.
MiszczuD
Nowicjusz

29 Sie 2014, 13:41

Stare BMW będzie Cię (jako młodzika) bardziej cieszyło, bo można po upalać trochę gumy i bardziej sportowo wygląda. A rodzice wolą coś bardziej skromnego, młodszego, prostszego w eksploatacji. Wybór należy do Was. Ode mnie tyle w temacie.

MiszczuD napisał(a):Problemem jest tutaj to, że do samochodu dorzucają się rodzice.

No to powiedz rodzicom że nie potrzebne są od nich pieniądze, i po problemie. Wybieraj i kup sam starsze BMW, lub coś w tym stylu :ok:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

29 Sie 2014, 13:48

MiszczuD napisał(a):Problemem jest tutaj to, że do samochodu dorzucają się rodzice. Ich stanowisko jest takie, że nie ma sensu kupować starszego niż 2003/2004 i z dużym przebiegiem.
Dla mnie z kolei obojętny jest rocznik (no oczywiście bez przesady),a wiem że z przebiegiem to różnie bywa.

No to musisz się już z nimi dogadać w tym Ci akurat nie pomożemy :wink:.

Przy wyborze dobrego samochodu nie patrz na rocznik, a już tym bardziej nie patrz na przebieg. Patrz na stan o resztę możesz pytać Nas na forum :yes:. Przebieg nie ma nic do rzeczy, to największy z motoryzacyjnych mitów. Ludzie którzy patrzą na przebieg na pierwszym miejscu zawsze kupią samochód od handlarzynki, zawsze. On jest absolutnie nie istotny, uwierz mi.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

29 Sie 2014, 13:59

Przeglądając inne tematy zauważyłem, że wiele jesteście w stanie powiedzieć o samochodzie na podstawie zdjęć.
Proszę o opinie o tych BMW.
[link do Otomoto wygasł] - znaczek na klapie bagażnika nie od tego modelu?
MiszczuD
Nowicjusz

29 Sie 2014, 14:06

Obydwa to będą na 100% powypadkowe heble, w pierwszej stan licznika można orientacyjnie pomnożyć x2
Żadnego z nich bym nie kupił.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

29 Sie 2014, 15:08

MiszczuD napisał(a):Problemem jest tutaj to, że do samochodu dorzucają się rodzice. Ich stanowisko jest takie, że nie ma sensu kupować starszego niż 2003/2004 i z dużym przebiegiem.
To jak Ci robią taki prezencik to niech dorzucą jeszcze 10 koła i wtedy ten rocznik i przebieg będzie osiagalny. A jak nie to niech się nie dokładają.

Tu mój poprzedni post i propozycje. Naprawdę nie ma innych fajnych na otomoto bo szukałem.
Dolny Śląsk
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł] ... 96847.html
Przebieg Ci kolego ustawią jaki tam sobie chcesz.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Sie 2014, 15:28

A to BMW?
Opłaty to 1000zł, gaz pewnie jakieś 2500zł więc jeszcze bym się zmieścił w limicie.
MiszczuD
Nowicjusz