Samochód do 8k

14 Sie 2016, 20:52

Witam. Wiem że takich tematów jest już kilka na forum i regularnie je przeglądam jednak szukam ogłoszeń z Lublina i okolic (do 70km).
Mam do wydania na sam samochód max 8500 zł plus tysiąc na start i jest to kwota maksymalna.
Szukam czegoś w benzynie lub benzynie z lpg. Myślę że rocznie będę pokonywał ok 5tyś km gdzie głownie (80%) będzie to miasto. I tu pojawia się pierwsze pytanie bo do pracy mam 3 km w 1 stronę i czy w takim wypadku jest sens przy małym rocznym dystansie i krótkich trasach kupować samochód z gazem? Bardziej zależy mi na niskim spalaniu niż na mocy i chciałbym nie płacić więcej jak 35zł na 100 czyli spalanie tak do 8l.
Co do moich osobistych wymagań to 5 drzwi, klimatyzacja, dobrze jak będzie mało awaryjny i tani w naprawie, co do wielkości samochodu to jestem tu elastyczny jedynie nie chcę kombi.

Jak można jeszcze ocenić te ogłoszenia:
[link do oferty na Olx wygasł]

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i linki do ogłoszeń :) pozdrawiam.
Jarroslaw
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 06 2008
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Szukam

14 Sie 2016, 21:39

Jarroslaw napisał(a): Myślę że rocznie będę pokonywał ok 5tyś km gdzie głownie (80%) będzie to miasto. I tu pojawia się pierwsze pytanie bo do pracy mam 3 km w 1 stronę i czy w takim wypadku jest sens przy małym rocznym dystansie i krótkich trasach kupować samochód z gazem?
nie

Auta z linków ładne, choć Astra miała coś z przodem/prawym przodem. W pierwszej kolejności obejrzał bym Corollę
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Sie 2016, 13:21

Wielkie dzięki za pomoc :) Znalazłem jeszcze coś takiego: [link do oferty na Olx wygasł] tylko zastanawiam się czy wystawiający nie przesadził z ceną o jakiś 1000zl? Jeżeli macie jakieś inne propozycje z woj. lubelskie to będę wdzięczny.
Jarroslaw
Nowicjusz

16 Sie 2016, 16:23

Moim zdaniem chyba to auto nie ma 220 tys km. Moim zdaniem ma wiecej bo kierownica jest starta prawie łysa. Cena może i faktycznie za duża. Siedzenie jakieś dziwne są jakby bardzo ścichrane były i brudne. To auto chyba bym sobie odpuścil, no chyba żebym miał do niego blisko maks 50 km. Natomiast też niech koledzy się wypowiedzą.
Lanos90
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 12 1980
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Daewoo Lanos
Silnik: 106
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

17 Sie 2016, 16:36

Obejrzane i corolle bierze już mocno rdza więc odpada a fabia cała poobijana.
Co myślicie o tych:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jarroslaw
Nowicjusz

17 Sie 2016, 17:20

Z Passatem B5 za 8k do negocjacji raczej szału nie będzie, zważywszy na drogi zawias i silnik turbo, wszystko ileś kosztuje, jak ktoś ma ładny egzemplarz to zawoła zawsze więcej.
Lepiej szukać 1,8 125KM

Poza tym Astra a Passat to jednak różnica, kompakt vs segment D.. itd..
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Upadek z piątego piętra, a zderzenie z pieszym
    Całkowita droga hamowania wraz z czasem reakcji przy prędkości 60 km/h wynosi ok. 50 m. W trudnych warunkach pogodowych, przy oblodzeniu nawierzchni lub opadach śniegu może wydłużyć się kilkakrotnie. Uderzenie w pieszego ...
    Ospały i senny za kierownicą
    Nie bądź ospały i senny za kierownicą ponieważ takie zachowania sprawiają, że reakcje kierowcy są dużo wolniejsze, jego percepcja słabsza, a do tego ryzyko wypadku dużo wyższe. Jesienią i zimą, kiedy dni są krótsze ...

17 Sie 2016, 21:47

Lovato34 napisał(a):Z Passatem B5 za 8k do negocjacji raczej szału nie będzie
to ile wg Ciebie ma kosztować 17 letnie auto? :shock: za 11 już są całkiem możliwe polifty

Radzę czasami spojrzeć poza ołtarzyk :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

17 Sie 2016, 22:38

Na wstępie to wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi :)
Fakt, że Passaty trzymają cenę ale tutaj nie odbiega ona od podobnych ofert. Wklejam tu różne auta ponieważ nie mam wybranego jednego modelu. Wolałbym auto segmentu B lub C jednak jak znajdę zadbanego Passata to nim nie pogardzę. Wymagania w skrócie to: benzyna (im oszczędniejsza tym lepiej tak do 8l/100), budżecie do 8500zł, klimatyzacja i 5 drzwi, nie kombi.
Wklejając linki bardziej mi chodziło o spojrzenie na konkretne ogłoszenie pod względem, czy nie widać już na zdjęciach czegoś niepokojącego, czy silnik pasuje do budy, czy są to awaryjne samochody i czy w tej kwocie jest sens kupować takie auto.
Ogólnie to mam dość małą wiedzę na temat motoryzacji, dlatego założyłem ten wątek w nadziei, że znajdzie się jakiś pomocny człowiek i coś mi podpowie :)
Jarroslaw
Nowicjusz

19 Sie 2016, 09:51

Stanę w obronie zarzutów o hejtowaniu tutaj koncernu VAG.

Ja ostatnio mało się wypowiadam o tym koncernie, bo byle, co nie powiem to jest źle i czepialstwo z mojej strony.

Problemem nie są ludzie doradzający, a ludzie mający wypaczoną stronniczość względem tej marki.

1. Jak opisuje wielowahacz w Passacie to się czepiam ale jak w 407 to już się nie czepiam "bo to francuz". A "belka w 406 to paaaanie" - szkoda, że ona w tym modelu nie sprawia takich problemów jak w 306 gdy ostatnio zrobiłem rozeznanie w usterkach.

2. Ile razy opisywane było tutaj, że Civic ma wadliwe skrzynie biegów albo w moim Lexie, który nie jest popularny? A ile o tym w stosunku do mega popularnego Golfa IV? podpowiem - ostatni raz z 1,5 roku temu...

3. Jak wymienię wadliwe wałki w Accordach to jest ok i nikt nic nei mówi ale jak to, ze 1,8 20V VAG ma tendencję do przegrzewania to tylko "co Ty pier***"

4. Jak opisałem (ze zdjęciami!) problem silników TSI i TDI CR to czy, któryś fan VAG przyznał rację? Nie, bo przecież się czepiam.

5. I na koniec wybrane koronne argumenty za:
- "każdy to naprawi"
- "pełno zamienników" (co z tego, że chińskich)
- "złożę drugiego na szrocie w częściach"
- "psuje się, bo kupiłeś trupa" (nawet jak tak nie było)
- "szybko sprzedaż"

Także jeżeli mówienie prawdy o samochodach to jest hejtowanie VAG, to tak - to forum nie jest dla zatwardziałych fanów tej marki o ich rodzaju stronniczości, bo te samochody nie są ze złota i nie są bez wad.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

19 Sie 2016, 10:18

Hejtowanie VAG jest ok. Kiedyś VAG trzymał fason, dziś nie i tyle w tym temacie. I mimo że np wnętrze sporej części nowych VAG bardzo mi się podoba, tak od strony mechanicznej jest kupa i nowego auta od nich nie kupię, bo nie zamierzam brać na klatę ryzyka TSI.

Jedyny problem jaki widzę na forum to hejtowanie modów na userów a'la poziom piaskownica.

A wracając do tematu, do 8-8.5k w benzynie z B: punto II. Albo np, jak w twojej okolicy jest jakiś handlarzyna. Podbij do niego na plac i zapytaj o NAJLEPSZE auto na placu. Coś tam Ci wskaże, ale to już da Ci informacje, czy handluje padlinami czy dobrym towarem. Bo jak pokaże ulepa, to nie warto oglądać u niego innych (gorszych). Może też pokazać coś co zalega na placu od X czasu. Wtedy też wiesz że oszust - bo najlepsze nie stoją długo. Albo po prostu możesz znaleźć coś ciekawego - bo skoro masz rozterki między segmentami B C D, to dla Ciebie liczy STAN samochodu ;)
m.: celica turbo za 10k, czekamy...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 03 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Focus MK1 FL
Silnik: 1.6 100KM
Rok produkcji: 2003

19 Sie 2016, 10:48

VAG jako koncern od dobrych kilku lat zasługuje wyłącznie na hejt - za oszukiwanie klientów, za produkowanie najbardziej awaryjnych samochodów (obok BMW), za testowanie nowych rozwiązań na klientach, za fatalne serwisy autoryzowane itd. Niemniej jednak kiedyś produkowali dobre, proste auta dla ludu, bardzo u nas popularne i cenione (aż do przesady), co przekłada się na ich chore ceny na rynku wtórnym i stereotypowe postrzeganie nowych VAG-ów przez laików jako niezawodnych, bo VAG=solidność.
W tym miejscu stanę w obronie Lovato - nie zauważyłem, żeby gdziekolwiek polecał komuś jakieś TSI, jest wprost przeciwnie.
Wiem, że dla Mike'a pogardzany przez niego "Pastuch" powinien kosztować niezależnie od wersji silnikowej 2 tys. zł, ale tak nie jest - to rynek (i sympatie jego uczestników) dyktuje ceny, a nie osobista niechęć moderatora forum samochodowego do danej marki. Zobaczcie jak chore ceny osiąga Audi A4 B6, nawet w podstawowych wersjach wyposażeniowych.
A tani, "okazyjnie" kupiony "Pastuch" będzie wymagać wkładu finansowego - zapytajcie noisy'ego :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

19 Sie 2016, 11:24

Wypowiem się ogólnie:

Problem hejtu grupy nie wziął się z badziewności tych aut tylko ze ślepej miłości sympatyków/miłośników tdi/tsi itp. :D

Co do 1,8t dla mnie pimpowanie tego silnika jest śmieszne ponieważ jest on przyjemny ale skierowany do konkretnego klienta który ma więcej kasy na serwis i jest przygotowany na wydanie jej, a do tego lubi mocniej przyśpieszać . Więc jeżeli ktoś jeździ normalnie bez napinania się to po co mu skarbonka z kiepskim zawiasem i z motorownią która wymaga więcej $$$???

łysy30 napisał(a):Niemniej jednak kiedyś produkowali dobre, proste auta dla ludu, bardzo u nas popularne i cenione (aż do przesady), co przekłada się na ich chore ceny na rynku wtórnym i stereotypowe postrzeganie nowych VAG-ów przez laików jako niezawodnych, bo VAG=solidność.

Temat jest bardziej złożony niz się wydaje... pominę kwestię totalnej ściemy i wszechobecnego marketingu grupy VAG to łysy30 przeanalizuj sobie zacność aut tych dla ludu w stosunku do JDMów 90lat...

Więc pomyśl gdyby wieśvagen nie miał wsparcia ze strony polityków czyli narzucenia drakońskich opłat na auta z JP to jakie szanse miał golf3 w stosunku do np: rollki e10ki.... praktycznie żadnych... Zresztą była kiedyś awantura która zakończyła się zwinięciem tematu po opublikowaniu porównania z tego co pamiętam passka b4 i cariny w/g ADAC i okazało się że w paskku b4 wystąpiło 50% więcej usterek niż w carinie. A do tego co oferowała carina dla ludu 1,6/1,8/2,0 a co oferował passek dla ludu... żenada... :cry:
Więc z jednej strony mieliśmy pomoc "państwową" z drugiej strony grupa dbała o marketing więc powstawało gti/vr6 itp. a do tego dołączała prasa której właścicielem kto był??? Koncerny niemieckie :ok:

Więc miłość do wieśwagenów nie jest czymś nadzwyczajnym, nie mieliśmy własnego przemysłu samochodowego, byliśmy zacofani (jesteśmy dalej), a do tego geografia sprzyjała w sprowadzaniu aut z de...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Sie 2016, 11:58

Fajnie ze został zrobiony burdel z tego tematu.

Wystarczyło napisać, że lepiej odpuścić sobie Passaty w tej cenie i tyle.
Jak sprawa wygląda z Volkswagen Golf i Bora oraz Seatem Leon i Ibiza też będzie ciężko znaleźć coś zadbanego w takiej kwocie?

voidcall - punto II odpada, może to dobry samochód w tej cenie ale mam uraz do niego i dużą niechęć. Masz rację bardziej zależy mi na stanie samochodu niż na znaczku na masce. Co do segmentu to nie mam rozterki bo może to być B, C lub nawet D tylko wiadomo im większy samochód tym spalanie pójdzie w górę.

Znalazłem coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Proszę żeby pisali tu tylko ludzie którzy chcą coś wnieść do tematu a nie robią tu śmietnik.
Jarroslaw
Nowicjusz

19 Sie 2016, 13:27

Jarroslaw napisał(a):Fajnie ze został zrobiony burdel z tego tematu.

Nic nowego.
Jarroslaw napisał(a):Znalazłem coś takiego:
[link do oferty na Olx wygasł] ... b66d86b654
[link do oferty na Olx wygasł] ... b66d86b654
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... c2850e84d6

Leona szukaj z silnikiem 1.6,a najlepiej z 1.8.Golf to samo,poproś o lepsze zdjęcia bo te za wiele nie pokazują.Fabie odpuść bo z komisu to raz , a dwa to biedne wyposażenie (nawet radia nie ma).
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi

19 Sie 2016, 17:43

Ja polecę focusa mk1 1.6, za 8,5 tysiąca kupisz spokojnie rocznik 2002-2003. Rozglądnij się też za Hondą Civic VII, za te pieniądze kupisz rocznik 2002, silnik 1.4 90KM wcale taki słaby nie jest, ale jak byś znalazł ogłoszenie z 1.6 to byłoby dobrze. Przy przebiegu 5 tys. kilometrów na rok LPG jest zbyteczne.

Corolla E12 się wysoko ceni i za 8,5 tysiąca o ile kupisz, to raczej już w kiepskim stanie. Astra II jest ok, ale silnika nie ma dobrego, bo albo silnik jest wytrzymały, ale pali jednocześnie bardzo dużo w stosunku do osiągów (1.6 8V) albo jedzie jako tako, ale pije oleju sporo (1.4 16V, 1.6 16V).

Na samochody z grupy VAG raczej nie zwracaj uwagi, bo się wysoko cenią, a nie prezentują raczej nic ciekawego. Za 8,5 tysiąca to kupisz leona/audi a3/golfa iv, ale rocznik zapewne 2000 i z silnikiem 1.6, który sporo pali względem osiągów, chyba, że znalazłbyś golfa iv/leona z 2001 z 1.6, ale 16-zaworowym, który pali mniej i trochę lepiej jedzie, z mniejszych samochodów to polo iv/ibiza iii rocznik tak 2002 uda Ci się kupić z 1.4 16V i w miarę wyposażone, ale to już są auta mniejsze niż focus/civic i dynamika pozostawia sporo do życzenia.
Petento
Początkujący

Auto: .