Samochod do 9- 10 tys

28 Lip 2011, 13:45

Witam.
Zastanawiam sie nad kupnem Alfy Romeo 156, 147; Rovera 25, 45; Opla Vectry wlasnie w cenie 9- 10 tys. Chcialbym spytac, co sadzicie o tych samochodach? A moze w tej cenie udaloby sie kupic cos innego wartego uwagi?
seeker84
Nowicjusz

28 Lip 2011, 22:17

ja bym ci polecił coś sportowego np.Mitsubishi eclipse 1994 wydasz 7000zł za dobrego zostanie ci 3000zł na jakieś modyfikacje i git majonez :o a nie jakieś osobowe padła co tego po polsce jedzi masa
maciek12
Nowicjusz

28 Lip 2011, 22:33

Wlasnie takie osobowe padlo mnie interesuje;)
Potrzebuje dobrego samochodu, ktorym moglbym jezdzic spokojnie do pracy, gdzies na jakis wypad, wycieczke i wydaje mi sie, ze wlasnie podane przeze mnie marki moga byc, choc jestem ciekaw Waszego zdania i rady:)
Ps.
Fajnie to autko wyglada, ale chyba nie jest na nasze drogi;)
seeker84
Nowicjusz

28 Lip 2011, 22:36

@up - bardzo mądra rada, szkoda że do tematu nic nie wnosi, gdyby autor szukał pseudosportowego bolidu to zapewne raczyłby tutaj o tym wspomnieć.

Alfę 147/156 za 10 tyś możesz mieć problem kupić, jeśli oglądałbym się za nimi to tylko z jednostkami JTD bądź 2.5 V6. Pozostałe jednostki (nie licząc kultowej wersji GTA) to raczej radzę omijać zwłaszcza po takich pieniądzach. Ogólnie samochód świetnie się prowadzi (zarówno 156 jak i 147) i fajnie wygląda. 156 ma zawieszenie zbliżone konstrukcyjnie do Passata/A4 B5 (aluminiowy wielowahacz z przodu) który kiepsko znosi polskie drogi a do tanich nie należy. Alfa to samochód o który trzeba naprawdę zadbać i nie żałować grosza na nią a odwdzięczy się.
Vectra B - tutaj wiele opinii można znaleźć zarówno na tym forum jak i ogólnie w sieci - np. autocentrum.pl
Auto godne polecenia (pomijając Oplowskie diesle).
Od siebie jeszcze dorzuciłbym Ci Carismę, Peugeota 406, Leganzę (tutaj niezły egzemplarz z przyzwoitym wyposażeniem znajdziesz w dodatku najmłodszy z podanych będzie), Astrę II, Bravo/a JTD, Mazda 323F, Ibizę II może nawet II FL jeśli taka wielkość Cię interesuje.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

29 Lip 2011, 00:13

nigdy nie kupuj alfy bo jak się rozjebie to lipa już proponował bym ci opla vectre b za 10 tys spokojnie dobrego dostaniesz albo takie bmw e36
[link do oferty na Allegro wygasł]
maciek12
Nowicjusz

29 Lip 2011, 00:37

maciek12 napisał(a):nigdy nie kupuj alfy bo jak się rozjebie to lipa

A jak się inne auto zepsuje to nie lipa?

156 mają dobrą opinie, a jak się o nie dba to wbrew stereotypom nie sprawiają kłopotów.
"Kup mocne sportowe auto, załóż gaz"
"Nawet dobre zapalniczki są na benzynę"
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Siedmiomiejscowy Lexus RX
    Jak podaje japoński magazyn Mag-X, premiera wydłużonej wersji bestsellerowego crossovera Lexus RX z kabiną o trzech rzędach siedzeń ma nastąpić już na jesiennym Tokyo Motor Show, a do sprzedaży ruszy w styczniu 2018. Według ...

29 Lip 2011, 20:56

Hm macie moze jeszcze jakies propozycje?
seeker84
Nowicjusz

29 Lip 2011, 21:57

Może jeszcze jakaś Lybra JTD by się trafiła. Ciężko cokolwiek więcej doradzić bo padło już trochę aut w temacie a nie wypowiedziałeś się na ich temat. Bo np. moim zdaniem taki Peugeot 406 2.0 HDI czy Carisma 1.9 DID to całkiem niezłe propozycje diesli w tej cenie. W LPG najbardziej widziałbym Leganzę na temat której też się nie wypowiedziałeś a auto naprawdę godne polecenia bo i tanie w eksploatacji (ceny i dostępność części) i nieźle wyposażone. Omega B jeszcze przychodzi mi do głowy oraz BMW E36 - za te pieniądze znajdziesz ciekawy egzemplarz, Laguna I też godna polecenia, Toyota Avensis, ewentualnie jakieś A4 tylko tutaj jest wybitnie ciężko kupić coś w miarę zadbanego - podobnie jak E36 .
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

29 Lip 2011, 22:55

Sprawdzilem sobie samochody ktore proponujecie...
Zwrocilbym uwage na:
Opla Vectre... ale o tym juz pisalem od poczatku;) Choc podobno dosc duzo "pozera" oleju;)
Mitsubishi...Hm Carisma...jakos nie przypadla mi do gustu, ale znalazlem cos takiego jak Galant... ciekawie wyglada;) ale nie wiem jak sie sprawuje.
Daewoo Leganza...Jak wyzej... ciekawy samochod;) Niestety a moze sie myle, podobno jest problem z czesciami hm.
Lancia... ladny samochod, choc takze nie wiem, jak wyglada sprawa z czesciami...
BMW,Audi... mozliwe, ze cos by sie znalazlo, ale watpie zebym mogl "utrzymac" te autka.
Zastanawiam sie mimo negatywnych glosow nadal nad Alfa...
I jestem ciekaw, czemu nikt jeszcze nie napisal czegos o Roverze;)
seeker84
Nowicjusz