Samochód do 9000 zł dla młodego kierowcy

22 Mar 2015, 12:58

Szukam auta, który będzie oszczędny w spalaniu jak i w naprawie. Przez rok jeździłem Civiciem Vi i był za niski, tzn. dla mojej rodzinki, z którą będę nieraz jeździł i strasznie brała go rdza. Najlepiej jakby był 5 drzwiowy i z instalacją gazową, odpada diesel bo w wiekszości czasu jeżdżę w terenie miejskim i nie robię dużych przebiegów, ostatni rok niecałe 10k . Wstepnie rozglądałem się za seatem ibizą II FL i leonem, choć leonika będzie trudno znaleźć w dobrym statnie za tą kwotę. Na oku mam jeszcze Audi a3. Nie jestem jakimś znawcą motoryzacji, choć bardzo żałuję, bo muszę się o wszystko pytać innych, dlatego chciałbym się Was poradzić jaki silnik i markę wybrać? Szukam na terenie mazowieckiego. Dzięki z góry za porady.
Kosiash
Nowicjusz

Auto: Nie mam

22 Mar 2015, 13:08

Wczoraj wrzucałem na forum ale pewnie troche drogi Ci wyjdzie.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Mar 2015, 14:19

Hmm.. 130 km do Łodzi mam więc raczej odpada. Poza tym jeżdził po polskich drogach, ale za to, 1 właściciel. Pewnie by dużo palił nie? Trzeba by było odrazu gazować, a to kosztuje mnie około 2k kolejnych. Cenę seata pewnie by się obniżyło.
Kosiash
Nowicjusz

22 Mar 2015, 15:32

Kosiash napisał(a):Pewnie by dużo palił nie?

No ponad 10 litrów w mieście możesz spokojnie liczyć więc LPG jak najbardziej wskazane w tym przypadku. :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

22 Mar 2015, 15:44

moj kolega ma takiego toledo ale nie wiem jaki silnik, pamiętam, że mowil mi cos o 12 litrach spalania gazu.. Odnośnie wersji szukanego auta to może być ostatecznie 3 drzwiowy i tak najczęściej jeżdżę sam albo w 2 osoby.
Ostatnio edytowany przez Kosiash, 22 Mar 2015, 15:49, edytowano w sumie 1 raz
Kosiash
Nowicjusz

22 Mar 2015, 15:46

Jak ma być oszczędnie to najlepiej Civic 1.4 lub 1.5 VTEC-E, bardzo ekonomiczne auta i dobrze współpracują z sekwencyjną instalacją gazową. Zmieszczą się spokojnie w 10l/100km w mieście.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obrońca wolnossącej V-ósemki
    Coraz bardziej restrykcyjne normy emisji spalin sprawiają, że silniki V8 stopniowo znikają ze świata motoryzacji. A te w tradycyjnym, wolnossącym wydaniu można śmiało nazwać wymierającym gatunkiem. Jest jednak marka, w której ...

22 Mar 2015, 15:50

Kosiash napisał(a):moj kolega ma takiego toledo ale nie wiem jaki silnik, ale mowil mi cos o 12 litrach spalania gazu..

Może mieć 1,6 choć 1,8 pali podobnie.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

22 Mar 2015, 15:52

Chciałbym coś wyższego, z reszta pisałem już o Civicu, że odpada, ze względu na korozję i wysokość. Udało mi się sprzedać już jednego skorodowanego Civica.
Kosiash
Nowicjusz

22 Mar 2015, 16:20

Może coś z tych?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

22 Mar 2015, 17:32

Jedynie co by mnie zainteresowało z podanej listy to avensis choć, już jest nieaktualne. A na temat pozostałych aut słyszałem negatywne opinnie. Pozostałbym przy ibizie i a3 i leonie jesli by sie udało.
Kosiash
Nowicjusz

22 Mar 2015, 17:34

Szukasz Toledo.. ale Octavia Ci nie pasuje bo gdzieś coś usłyszałeś. Szkoda że to jest to samo w innej budzie..
Astra pewnie gnije, tak?
Elantra to pewnie Hyundai, tak?
A mówił Ci to kolega który pewnie użytkuje Toledo, albo jeszcze lepiej... wujek który ma Pasata? Mam rację?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Mar 2015, 17:49

Coo :shock: negatywne opinie na temat Astry czy Octavii? Pewnie słyszałeś od osób które nigdy nie miały do czynienia z tymi autami..
Barol
Awatar użytkownika

22 Mar 2015, 17:53

ja obstawiam prozaiczny powód czyli, że się nie podobają z wyglądu ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

22 Mar 2015, 19:43

Do wyglądu nie mam nic przeciwko, a nawet są w moim guście, tylko, że nasłuchałem się róźnych opinni np. że ople właśnie gniją,, a co do skody i hyundaia nie pamiętam teraz. Usłyszałem, że Seaty są tanie w naprawie i bardzo nie rdzewieją, więc dlatego na nie się nastawiłem, a buda mi się też podoba. Nie interesuję się zbytnio motoryzacją i mało mam doświadczenia, Chciałbym rozsądnie wydać pieniądze na solidne auto, żeby potem nie bulić w drogie naprawy. Miałem przez rok Civica i nic w nim nie naprawiałem i cały czas jeździł, jedynie mnie irytował wsteczny bieg, który nie zawsze wchodził, ale to podobno normalne w tym modelu. Dlatego też chciałbym poznać wasze propozycje. Poczytałbym więcej o poszczególnych modelach, ale nie znam dobrych źródeł informacji, artykułów.
Kosiash
Nowicjusz

22 Mar 2015, 19:57

Kosiash napisał(a):nasłuchałem się róźnych opinni np. że ople właśnie gniją,, a co do skody i hyundaia nie pamiętam teraz.

To posłuchaj ludzi, którzy nie sypią kretyńskimi stereotypami tylko rozpatrują auta jako określony model. Uwierz, mi szkoda słuchać januszów, którzy określają całą markę jednym słowem.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8