Samochód do dojazdów do pracy do 8 tys zł

20 Mar 2013, 11:17

Cześć. Szukam samochodu tylko do poruszania się. Ważne żeby nie gnił, był prosty w naprawach (to wszystko będę mógł zrobić sam, jak w obecnym aucie) i mało awaryjny. Mój obecny samochód wszystko powyżej posiada tylko bardzo rdzewieje. Na samochód chciałbym przeznaczyć max 8 tys zł (na samochód) na opłaty, filtry oleje i rozrząd mam (oczywiście nie będę marudził jeżeli ktoś zna tańsze auto np za 4 tys a dobre :P). Silnik raczej benzyna bez gazu bo do pracy mam 8 km więc dla diesla raczej zbyt krótkie trasy a na gaz nie zdąży się zagrzać. Myślałem o:
audi 80 - od paru lat mi chodzi po głowie, jeszcze quattro... :roll: ale jak patrzyłem na allegro to same strupy, lanos, vectra b, astra 2, omega b, peugeot 406, alfa 156, audi a4 b5, passat b5, octavia 1(raczej nie ten przedział cenowy), fiat marea, lancia kappa, mitsubishi carisma, galant, toyota avensis, nissan primera p11 seat toledo 2 (nie ten przedział cenowy). Na kupno mam jeszcze trochę czasu ale trzeba przemyśleć a nie na ostatnią chwilę. Czy np najprostszy diesel (lub turbo diesel) bez żadnych dpf, fapów itp., da radę na krótkich trasach? Lepiej duży silnik czy mały? (benzynowy).
18rp
Nowicjusz

Auto: VW Passat
Silnik: 1.8 Turbo (1.8T AEB)
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

20 Mar 2013, 12:48

Ja bym poszukał zagazowanej Astry II,Twój budżet wystarczy na egzemplarz z początków produkcji.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Mar 2013, 12:57

Gaz na 8 km w 1 str do pracy to dobra opcja?
18rp
Nowicjusz

20 Mar 2013, 12:59

A będziesz jeżdził tylko do pracy?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Mar 2013, 11:26

Głównie. Trasa jakaś dłuższa raz na tydzień - dwa (i to też nie jakaś długa :P)
18rp
Nowicjusz

21 Mar 2013, 12:23

Ja bym poszukał Civica VI VTEC,dobre osiągi i przy tym dużo nie pali.
[link do oferty na Allegro wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

21 Mar 2013, 12:34

Gaz załacza gdy silnik nagrzeje sie do ok. 30 stopni C.
Np. ja robie tak ze najpierw odpalam samochod, pozniej dopiero otwieram brame i garaż, jak wyjade to jeszcze musze je zamknąć, to mi zajmuje jakies 3 minuty, po 4 minutach od odpalenia silnika osiaga 30stopni i przelacza sie na gaz. Wiec albo czekasz w odpalonym samochodzie i mniedzy czasie popijasz kawke albo odrazu ruszasz, po okolo 3 km przelaczy ci sie na gaz.
Jak mialem benzyniaka to tez czekałem az sie zagrzeje troche, bo w instrukcji obslugi samochodu wyczytałem ze przez pierwsza minute samochod podczas jazdy pali ok. 36litrow na 100km, podczas drugiej minuty to juz ok. 20 litrow, i dopiero po 3-ciej minucie zaczyna normalnie palic na poziomie ok. 8 litrow, to sie tyczy saaba 900, ale mysle ze inne samochod maja podobnie.
LBNxDamian
Początkujący

Prawo jazdy: 04 07 2008
Auto: Almera N16
Silnik: 1.8 114KM
Rok produkcji: 2000