Samochód do koło 4,5 tysięcy

20 Sty 2009, 20:48

Szukam samochodu do 4,5 tysięcy, w miarę dynamicznego no i odpadają oczywiście słoniowe kombi ;) nie musi to być BMW z 200 konnym silnikiem pod machą, ale też nie chcę samochodu z przyspieszeniem 16s do setki ;)

w oko mi wpadły
- VW Scirocco
- Trzy Peugeoty 106, 205 i 306
- Opel Kadett GSI
- Polonez Caro 1.4/Rovera

Najbardziej podoba mi się osiągami i wyglądem 205 tylko, że to dość stary PUG (88-93) i pytanie czy nie będzie się rozsypywać. Polonez to jest najtańsza wersja mimo swoich słabych osiągów chyba nie jest aż tak zły, zważywszy, że kosztuje koło 2000 złotych no i jest troszkę młodszy. I tu dylemat czy lepiej kupić stary zachodni samochód czy naszego Poldka. Jeśli macie jakieś własne propozycje, to chętnie ich wysłucham.
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

21 Sty 2009, 09:27

Poldek to chyba lekka przesada...jest po poprostu archaiczny pod każdym względem.
Za 4,5 tys. nie pchałbym się w jakąś 205-tkę.
Jest wiele innych aut w tej cenie o wiele lepszych,współcześniejszych i niezadrogich w naprawianiu.Na twoim miejscu rozejrzałbym się za Ibizą po 93r,Polo albo tanią w naprawianiu Astrą I.W tym ostatnim aucie jeśli nie ma widocznek korozji to powinno służyc jeszcze trochę.Tak jak w kadecie są też mocne silniki.Astra jest po prostu lepsza od kadetta.
Jak poszukasz to i może natrafisz na Golfa III w przyzwoitym stanie,a to wybór chyba optymalny w tym przedziale rocznikowo-cenowym.
Owocnego szukania.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

21 Sty 2009, 10:25

honda civic IV generacji z silnikiem 1.4 na dwóch gaźnikach ma 9,6 do setki i mało pali. za te pieniądze znajdziesz zadbany egzemplarz
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

21 Sty 2009, 13:56

Jakis czas temu mialem Vectre A 1.6,kupilem ja za 2900 zł i przez pol roku uzytkowania wymienilem tylko wycieraczki.Wygodny i calkiem ladny(wersja hatchback),a czesci sa bardzo tanie.Pozdrawiam.
lukatoni
Nowicjusz

21 Sty 2009, 21:58

Ok dzięki za odp ;) Civiki mi się nie podobają bo są to dość niskie samochody i nie przepadam za wózkami w których się leży. A Astra, Ibiza to ciekawe opcje. Jak prezentują się osiągami? Jakie silniki warto wybrać?

ps. Vectra była kłopotliwa? Dużo spalała? Bo to jednak troszkę ważący sedan. No i Polonez to naprawdę taki zły samochód?
warzywo
Aktywny

21 Sty 2009, 23:37

Tak jak Ci napisalem przez pol roku w tej Vectrze wymienilem tylko wycieraczki,a co do spalania to wiekszosc vectr w sprzedazy ma gaz.
lukatoni
Nowicjusz

22 Sty 2009, 00:04

A nie bedzie problemow z wielkoscia? Bo do tej pory mialem stycznosc tylko z hatckbackami
warzywo
Aktywny

22 Sty 2009, 00:19

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tu masz tez hatchback.

Na vectre przerzucilem sie z malutkiej corsy i nie mialem problemu z parkowaniem i jazda.
lukatoni
Nowicjusz

22 Sty 2009, 06:55

Pozdrawiam!
Pytasz czy Polonez to taki zły samochód?
Pomimo tego,że wielu się ze mną nie zgodzi,to myślę że nie taki zły ale...Tak jak pisałem wcześniej jest archaiczny.Dobra konstrukcja ale na lata stanu wojennego w Polsce.Dziś za te pieniądze są do kupienia auta o nowszej konstrukcji,ekonomiczniejsze,ładniejsze a Poldkowi pozostaje jeszcze misja wożenia worków z pyrami na wsi...kiedy traktor nawali.To już taki "Tarpan"..! Polonez to bardzo wiekowy pojazd!
Jeśli chodzi o osiągi np.Astry I GSI,to jeśli ktoś nie zakatował wcześniej silnika,można liczyc na ostre wrażenia z jazdy!!! Nawet przy 1,8i na zwykłym jednopunkcie,można poruszac się bez kompleksów w każdych warunkach.Co do Ibizy,to chyba w tym przedziale cenowym ciężko będzie o auto o sportowym zacięciu...chociaż zwykła 1,6 75KM przyspiesza jakby miała 100KM pod maską (takie wrażenie).Oprócz tego to jakbyś szybko i za nieduże pieniądze chciał pojeżdzic hatchbakiem a civic jest za niski,to jest jeszcze taka 3 drzwiowa propozycja Nissan Sunny 1,6 16v (ale ładny jest tylko okrągły hatchback 3 drzwi).Fajne,małoawaryjne auto za rozsądną kasę.
artur73
Awatar użytkownika

22 Sty 2009, 13:53

Polecam zajrzeć do bardzo podobnego tematu:
https://www.forumsamochodowe.pl/viewtopi ... sc&start=0
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Sty 2009, 14:50

Ok. Więc na polu bitwy została Vectra I, Ibiza, Astra I oraz może Renault 19? Co sądzicie?
warzywo
Aktywny

22 Sty 2009, 18:37

szukasz auta 5 dzwiowego czy może byc trójka??? polecam pugi 106 :p ceny przystępne(sam obczajam teraz takiego małego potwora z 1,9 TDI(szok!!!! :twisted: 4-5 litrów na 100 75KM na 1200kg przy duzym momencie a jeśli ci mało te 75 koni to firma z okolic krakowa (do mnie blisko) przeprowadza chip tuning to 95 hp za 450 zł) poza tym auta nie gniją nie psuja się silniki i czesci nie są tak panicznie drogie jakto niekótrzy bajają :P
Fler
Fler
Nowicjusz

Miejscowość: TArnów

22 Sty 2009, 19:49

3 to optymalny woz a 5 to juz max :D mowisz 106? Ale podobno francuzy maja slabe zawieszenia na nasze drogi. Ale to korzystna propozycja. Bo Vectra mi chyba drożej wyjdzie w obliczaniu OC nie?
warzywo
Aktywny

23 Sty 2009, 12:39

Na pewno odpuśc sobie Renówkę 19.Po ci kłopoty...
artur73
Awatar użytkownika

23 Sty 2009, 16:00

Hehe nie no czytałem, że to w miarę ok wóz jak na swoją cenę. Ale widocznie ktoś głupoty pisał. A Suzuki Swift GTI?
warzywo
Aktywny