Samochód do miasta do 20 tys. (Focus, Golf, Astra)?

21 Cze 2014, 12:24

Za 20k i przebieg mniejszy niż 100k? :shock: Chyba w Pandzie. :lol: Przebiegiem się nie jeździ, liczy się stan a takie kompakty za 20k będą miały ponad 200k na liczniku.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Cze 2014, 12:41

secretservice napisał(a):Ostatecznie chyba wycofam się z Golfa ze względu na silniki - tylko ciekaw jestem na ile to spalanie jest faktycznie większe w porównaniu np. do Focusa/C4/Astry z silnikami 1.6?
Nie mamy żadnego interesu w tym, że odradzamy Ci golfa 1.6 :) po prostu to stary silnik i musi swoje spalić jak chcesz jakoś jechać
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Cze 2014, 12:43

@kon146
No po flocie to może i tak ale jak taki normalny użytkownik użytkuje auto np. 30 km dziennie to daje w rezultacie 30km x 30 dni x 12 miesięcy = 10 800 rocznie x 8 lat = 86 400 - oczywiście to jest jakiś tam przypadek testowy - wszystko zależy od dodatkowych czynników takich jak zastosowanie auta (miasto, trasa, pierwsze/drugie auto w rodzinie etc.). Mój tata ma od nowości auto - 2002 rok - po 12 latach ma 120.000 przebiegu (i znam kilka podobnych aut) więc wydaje mi się, że trochę zawyżyłeś ten przebieg w swoim poście :)

Oczywiście ciężko jest dostać tanio dobre auto z małym przebiegiem - po odfiltrowaniu ogłoszeń z 3 stron dostałem w sumie około 15 wyników z całej Polski spełniających moje kryteria - ale jak widać istnieją takie pojazdy. Dodatkowo są to w większości auta z książkami serwisowymi i historią przeglądów - więc szczerze wątpię aby były kręcone.

@mike1735 - rozumiem, przeraziła mnie szczerze wypowiedź kolegi wyżej o tym spalaniu, a mój styl jazdy raczej do emeryckiego się nie kwalifikuje :)
secretservice
Nowicjusz

Auto: Nie mam

21 Cze 2014, 13:53

A nie słyszałeś nigdy o podrabianych książkach serwisowych? Przecież praktycznie każdy samochód ma w ogłoszeniu książkę serwisową....
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

21 Cze 2014, 14:03

Owszem słyszałem.
Aczkolwiek takie rzeczy widac prawie że od razu. Faktur z przeglądów raczej nie sfalszujesz tak łatwo jak książkę. A niektóre auta mają je załączone.
Zobacz np. na link citroena c4 ktory dałem - wg mnie ogłoszenie jest wiarygodne.
Poza tym i tak kupowany samochód przed zakupem sprawdzilbym w aso/zaufanym warsztacie.
Nie oszukujmy się, ale taki kompakt w benzynie przejeżdża jednak mniej km niż kombi średniej klasy w dieslu np. Octavia.
secretservice
Nowicjusz

21 Cze 2014, 14:10

OCtavia to kompakt :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

21 Cze 2014, 15:15

Masz rację, ale często jest wykorzystywana we flotach stąd też wynikła moja uwaga.
Jak oceniacie te autka, do ktorych linki wstawilem parę postow wyżej?
secretservice
Nowicjusz

21 Cze 2014, 15:25

1.Wygląda ładnie
2.Zdjęcia po retuszu, spójrz na liczbę wyświetleń.
3.Link nie działa
4.Przód ma inny odcień lakieru
5.Tego przemilczę.. Napis TDCI na klapie..
6. To ten sam co w 2 linku.
Koniu
Forumowicz VIP

21 Cze 2014, 15:45

A mi się ten Citroen podejrzany wydaję. Raz, że to handlarz. Dwa, sprzedający chce naciągnąć na rocznik. Dużymi literami wszędzie napisane jest to, że 2008, a małymi dopisane, że rok produkcji 2007. A w dowodzie rejestracyjnym będzie 2007. Załóżmy, że przebieg 40000 tys oryginalny. Jest karteczka z wymiany oleju z przed roku z przebiegiem 42 tys. No i co się działo samochodem przez najbliższy rok?
Ja bym był sceptycznie nastawiony do tego Citroena. Poproś o zdjęcia całej książki, bo z tego co ja widzę to jest zdjęcie tylko wpisu przy 2200 km w styczniu 2008.
Poproś o nr VIN to mogę sprawdzić dokładnie kiedy było zakupione, mogę Ci rozkodować wyposażenie...
grzegorzd92
Aktywny

21 Cze 2014, 16:24

Dziękuję bardzo Wam za uwagi. Jeden z tamtych linków wygasł po dodaniu (pewnie sprzedane).
Co do Citroena to kątem oka wydaje mi się, że na jednym ze zdjęć na wyświetlaczu ma 47 tys. przebiegu, więc to by mogło się zgadzać patrząc na karteczkę z wymiany oleju.

Tutaj kolejna porcja linków do sprawdzenia:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
secretservice
Nowicjusz

22 Cze 2014, 08:25

Poradzicie coś jeszcze?
Może ktoś zaproponuje jakieś konkretne ogłoszenia?
Czy polecacie jeszcze jakieś strony z ofertami poza allegro i otomoto?

Ogólnie to na co sugerujecie zwrócić uwagę przy oglądaniu ofert?
VIN i książka serwisowa, szczegółowe zdjęcia wysokiej rozdzielczości - a oprócz tego?
Nie chciałbym przejechać np. 300 km w celu obejrzenia auta i zobaczyć kupę złomu w miejsce tego, co było tak pięknie opisane w ogłoszeniu.
secretservice
Nowicjusz

22 Cze 2014, 09:19

Nigdy nie będziesz mieć gwarancji, że przyjedziesz i auto nie będzie złomem. Na Twoim miejscu najpierw bym szukał gdzieś bliżej miejsca zamieszkania. Jak jedziesz na oględziny to weź samochód na stacje kontroli pojazdów. Niech zmierzą geometrię samochodów, stan hamulców, czy zawieszenia. W przypadku Citroena z właścicielem udać się do ASO i niech sprawdzą VIN. Citroen ma w bazie naprawy gwarancyjne, może coś będą mieli zapisane na temat interesującego Ciebie samochodu. W ASO Citroena umówić się również na podpięcie pod LEXIE. Z czytają błędy, sprawdzą parametry. Lexią też można dojść czy było coś z przebiegiem kombinowane.
grzegorzd92
Aktywny

22 Cze 2014, 12:24

Ten błękitny Focus bardzo ładny ale.. moim zdaniem za tani bo przebieg, wyposażenie, salon polska itd.. Powinien kosztować ponad 20k :wink:
Koniu
Forumowicz VIP