[7000-8000zł] Samochód do miasta

28 Wrz 2014, 13:59

Witam,
Proszę nie sugerować się w 100% nazwą tematu ponieważ nie wiedziałem do końca jak ją nazwać. Samochód ma być najlepiej do 7tys. Przeważnie będe jeździł po mieście także benzyna i fajnie by było jakby miał lpg. Silnik max do 1.8-1.9. Zależy mi na w miarę niskim spalaniu tak ok 7-max9benzyny. Tutaj mam też pytanie bo nie wiem czy pchać się w diesla czy lepiej nie? przeważnie będe jeżdził po mieście tak jak już pisałem ale czasami jakiś dalszy wypad może będzie. Zależy mi również aby części do auta nie były drogie i samo serwisowanie go również.
Czy warto kupić automat? Czy wiążą się z tym jakieś koszty dodatkowe (czesto psujące się elementy, problemy itp.?) Chciałbym aby auto miało centralny, klime, elektryczne szyby.
Interesuje mnie bardziej hatchback, sedan, coś nie długiego najlepiej 5drzwiowy. Jeżeli potrzebne są jeszcze jakieś informacje to prosze pisać. Szukałem trochę po necie ale wolałem sam sprecyzowac czego oczekuje.

Myślałem o madzi 323f / 323 / 626
honda civic tylko nie wiem którą.
Golfy, lanosy, passaty, odpadają, skoda octavia tez nie bardzo mi podchodzi, opel srednio.
audi 80 tez odpada.

Do 100km od Włocławka.
bolmex
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Wrz 2014, 14:04

Ja do miasta brałbym skrzynię manualną gdyż auto wtedy mniej spala. Diesel do miasta też niezbyt dobry jest. Ja brałbym benzynę z LPG. Z twoich propozycji mazda 626 będzie dobrym wyborem ale uwaga na rdzę. Jak honda Civic to patrz na VI generację ale uważaj na młodych gniewnych. Ode mnie renault laguna I z LPG.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Wrz 2014, 17:27

Zobacz na te
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Wrz 2014, 19:32

Spodobał mi się ten rover tylko ten przebieg podejrzany. Ktoś wie jak one się trzymają pod względem zawieszenia i karoserii? a jak te silniki znoszą gaz? a ktoś miał jakieś doświadczenie z mazdą 323f? bo widziałem kilka ofert nawet fajne z tym, że nie wiem jak tam u nich blacha...
No i co do tego rovera to ciekawe czy jakiś nie składany, niby piszą że bezwypadkowy ale kto to wie. Powiem wam że pierwszy raz będę kupował auto dla siebie, wiem że jest dużo poradników itp. ale czy możecie mi coś od siebie powiedzieć na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupu? Wiadomo, że podnośnik nie zawsze jest by zobaczyć wycieki ale w sumie te komisowe to przeważnie myte także tego.
Pozdrawiam
bolmex
Nowicjusz

28 Wrz 2014, 21:29

Aha i jeszcze jedno. Jak jest z diagnostyką w tym roverze? Czy nie krzykną mi więcej za komputer? I czy ktoś miał styczność z tym samochodem? Jakim interfejsem go diagnozować i jaki program jest najlepszy. Bo w sumie się trochę boję, że jak będzie jakiś problem to trzeba bedzie do aso jechać (najbliższe chyba w wawie). Jak myślicie? czy to może ja jestem przewrażliwiony troszkę?
bolmex
Nowicjusz