Samochód do miasta za 4tyś.

28 Lut 2016, 14:30

Witam, przymierzam się do wymiany swojej skarbonki (Megane 1.6 75KM) na coś mniej awaryjnego. Ogólnie z Meganki bym był zadowolony tylko za dużo trzeba by w nią jeszcze włożyć żeby było tak jak chce. Szukam samochodu z gazem na dojazdy do pracy. Budżet jaki dysponuje to 4tyś. Czy Lanos 1.5 8v z gazem to dobry wybór, wiem że zależy to od konkretnego modelu ale chyba w tej cenie można znaleźć coś w dobrym stanie. Jak nie Lanos to co? Może Astra albo Vectra? Myślałem jeszcze nad Audi 80 B4 ale ciężko o w miarę dobry egzemplarz.
CaG0
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

28 Lut 2016, 14:36

Ogólnie za te pieniądze nie ma sensu patrzeć na konkretny model tylko szukać czegoś co jeszcze pojeżdzi i ma ważne opłaty.
Skąd jesteś to coś poszukamy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Lut 2016, 14:39

Skąd jesteś to czegoś poszukamy. Lanos to dobry wybór wszystkie silniki są okey ale 1.4 jest słaby, a 1.6 miewa problemy z uszczelką pod głowicą ale nie ma tragedii. Astra unikaj 1,6 16V Vectra tak samo i 1,6 8V jest dobry ale w Vectrze za słaby :D
Audi dobre jest. Możesz popatrzeć na pasiora B3 lub B4 .
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

28 Lut 2016, 15:20

Jestem z Olsztyna, ale jestem w stanie pojechać po samochód te 100-150km. Co do Lanosa to myślałem o 1.5 8v. Podobno to będzie najlepszy motor. Na mocy mi za bardzo nie zależy w trasy nie jeżdżę, jak już to raz na miesiąc jakieś 30-40km a do miasta spokojnie mi taka Meganka z 75KM starcza.
CaG0
Nowicjusz

28 Lut 2016, 15:41

Jak ma być głównie do miasta to szukałbym czegoś pokroju Corsy czy Astry.

zerknij na te oferty:
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko sporo wyświetleń i pytanie czy gaz faktycznie jest nowy..
[link do oferty na Olx wygasł] - długie opłaty.
[link do oferty na Olx wygasł] - przebieg raczej autentyczny,jest nawet klima,8lat w jednej rodzinie.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Lut 2016, 16:16

[link do oferty na Olx wygasł] rdza pod nakładkami zapewne
[link do oferty na Olx wygasł] dziwnie maska odstaje z prawej strony chyba :( Więc mógł dostać ale zły nie jest
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

28 Lut 2016, 17:04

Golf 2 nawet spoko tylko chyba nie wszytskie maja wspomaganie kierownicy? A co sadzicie o tym [link do oferty na Olx wygasł]
lub o tym [link do oferty na Olx wygasł]
CaG0
Nowicjusz

28 Lut 2016, 17:17

Większość egzemplarzy nie miało wspomagania ale zawsze można dołożyć.
Lanos wygląda jakby go chwilę temu wyciągneli z Wisły..
Audi od handlarza i brak chętnych na tyle wyświetleń?

zobacz jeszcze te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tylko cena trochę przesadzona..
Barol
Awatar użytkownika

28 Lut 2016, 17:24

Zarówno Lanos jak i Astra wygladają ok. Jak z silnikiem w Oplu, ogolnie nie ma zadnych problemow z gazem itd? I jaki moze byc koszt wlozenia wspomagania do golfa?
CaG0
Nowicjusz

28 Lut 2016, 17:30

Astra ma najprostszy 8zaworowy silnik który świetnie nadaje się do gazu tylko zostaje kwestia osiągów,1.4 nie jest zbytnio żwawy.

Kompletna przekładnia kierownicza do Golfa kosztuje około 300-500zł do tego dochodzi koszt montażu ale kosztów niestety nie znam.
Barol
Awatar użytkownika

28 Lut 2016, 17:36

Astra i Lanos stoją chyba na jednym osiedlu (patrząc po zdjęciach) więc można je szybko zobaczyć. Tylko nęci mnie golf, to był mój pierwszy typ zanim jeszcze kupiłem Megankę tylko przestraszyłem się braku wspomagania. A co do osiągów to tak jak mówiłem jest to dla mnie sprawa drugo jak nie trzecio rzędna.
CaG0
Nowicjusz

28 Lut 2016, 17:43

Oba są od tego samego sprzedawcy czyli zapewne handlarza.
No ten Golf ładnie się prezentuje i ma sporo wymienionych części ale sporo wyświetleń i nikt nie kupił? To mnie zastanawia.
Barol
Awatar użytkownika

28 Lut 2016, 17:51

Jutro obejrzę tą Astre i Lanosa oraz zadzwonię w sprawie tego Golfa, może dowiem się czegoś konkretnego. A co z Golfem 3? Pomijając to że średnio mi się podoba to jest sens szukania czegoś w tej cenie? Jeszcze jedno pytanie, jak z ewentualnymi częściami do Mitsubishi lub Mazdy, nie będą zbyt drogie?
CaG0
Nowicjusz

28 Lut 2016, 18:49

Części były drogie ale kiedyś,teraz to już mit.
Golfa spokojnie kupisz w ładnym stanie,wyżej wklejałem ładnego.
Barol
Awatar użytkownika

28 Lut 2016, 19:46

Obecnie sam jeżdżę lanosem od jakiś 3-ech lat, silnik 1.5 8V i do tego gaz starej generacji (nie sekwencja) i uważam, że na miasto jest jak znalazł. Jeżeli masz możliwość zakupu lanosa i to jeszcze z gazem - wal śmiało. Części nie są specjalnie drogie a wiele rzeczy można zrobić samodzielnie bez jakiejś specjalnej wiedzy. Gdyby lanos był trochę większy i miał klimę to pewnie jeszcze bym nim pośmigał ... głównie ze względu na posiadanie lanosa zastanawiam się nad zakupem lacetti (czy tam nubiry) ale kombi. Wyszła laurka ale na serio jestem zadowolony z tego autka - kupiłem je za 2 100zł z gazem, rodznik 97'. Na dzień dzisiejszy ruda jedynie na tylnich nadkolach (i to wcale nie za dużo).

Golf 3 według mnie, za tą kasę = szrot.
Astra I - fajne autko, jakość wykonania na pewno lepsza niż lanos. Wydaje się być zadbana, jednak spojrzał bym na progi lub generalnie na spód auta. Przed lanosem posiadałem astrę i standardowo ... okolice wlewu, prógi na wysokości przednich siedzeń/początku przednich drzwi się posypały.

Audi A4 - zdjęcia w deszczu :D audi to audi = koszty :) I nie jest to 'pancerne' A80 - odpuść.
spacja
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 08 2008
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 2.0 115 KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2003