Samochód do nauki ale bez rejestracji - pomóżcie

14 Lut 2008, 23:49

witam wszystkich
mam taki problem
bo mam zamiar kupic z kolega malucha takiego zeby jezdzic nim po polach i uczyc sie jezdzic (tylko po bezdrozach) wiec nie oplaca mis ie za niego placic zadnych ubezpieczeń itp.

słyszalem ze od 2005 roku nie mozna wyrejstrowywać pojazdow (a nawet jeśli to też kosztuje)
nie wiecie może czy da sie jakoś obejsc to najmniejszym kosztem
czy nie da sie załatwic lewego zaświadczenia że samochód został ze złomowany?

prosze poradzcie mi coś!
Ostatnio edytowany przez siwy, 22 Lut 2008, 21:28, edytowano w sumie 1 raz
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław

15 Lut 2008, 00:14

Jeśli masz jakiegoś znajomego na złomie może i udałoby Ci się załatwić takie lewe zaświadczenie. Jeśli chodzi o niepłacenie OC nie ma takiej możliwości. Obecnie każdy samochód musi być zarejestrowany-nawet jesli stoi nieeksploatowany w garażu.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

15 Lut 2008, 00:20

no ale jezeli bym zalatwil to lewe zlomowanie to sa jeszcze oprócz tegojakies koszty?
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Lut 2008, 00:34

Jeżeli kupisz auto to musisz go zarejestrowac i opłacić składkę OC. Czyli tu masz 2 rzeczy, do tego koszt złomowania i to tyle...Jeśli auto nie jest na chodzi i samo nie dojedzie do złomowiska to są jeszcze dodatkowe koszta za dowóz auta na złom.
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Lut 2008, 00:36

kolego zaczyna się motać
ja auto chce tylko fikcyjnie zezłomować
więc nawet jesli auto kupuje od znajomego i bez przerejstowywania odrazu złomować to czy coś jeszcze musze zapłacic oprócz łapówki złomiarzowi 8)
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Lut 2008, 01:00

Jeśli tak stawiamy sprawę, to z tego co mi wiadomo nie trzeba uiszczać żadnej dodatkowej ani innych opłat..tyle mi wiadomo :) miłego szalenia :D
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

15 Lut 2008, 01:01

Łapówka to by było na tyle :D
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Lut 2008, 01:04

dzięki kolego
jeżeli ktoś jeszcze ma jakies informacje prosze pisać
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Lut 2008, 10:04

stary! robisz umowe kupna sprzedarzy na kogos fikcyjnego zanosisz do urzedu(jakby cos to zkad mogles wiedziec ze ktos sie lewym dowodem wylegitymowal) pozniej idziesz wymowic ubezpieczenie i auto masz czyste.
respian
Nowicjusz

15 Lut 2008, 12:37

o to cos nowego
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Lut 2008, 14:11

No racja racja :) też sposób...
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Lut 2008, 20:11

Ja miałbym wątpliwości. Przede wszystkim dlatego, że składasz do urzędu dokument z fałszywymi danymi. Może być tak, że urzędnicy po prostu sprawy nie rozpatrzą, ale może być też i tak, że zostaniesz pociągnięty do odpowiedzialności. Jak zaczną węszyć, to zaraz wyjdzie na jaw, że jakiegoś tam "jana Kowalskiego" wcale nigdy nie było, itd.

Co za problem kupić malucha, zarejestrować i nie ubezpieczać? Kto to sprawdzi, czy taki maluch ma ubezpieczenie, czy nie, skoro będzie jeździł po polach?

Tak apropo. Ile kosztuje OC do malucha? :)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Lut 2008, 12:36

Dishman - jesteś w błędzie.Jeżeli zarejestrujesz samochód i nie zapłacisz OC,to znajdą cię szybciej niż myśłisz.A karay są wysokie,bo sięgająca nawet coś około 1800 zł (było 2000 tyś,ale obniżyli).
Na temat,który interesuje autora postu już pisałem wielokrotnie na forum i nawet w tym dziale.Żeby dowiedzieć się jak to zrobić,żeby nie ponosić żadnych kodsztów( w tym złomowania,a samochód zostawić sobie na podwórku),wystarczy poświęcić troszkę czasu i poczytać ten dział.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lut 2008, 15:52

Nie bardzo rozumiem. Przecież najpierw rejestruje się samochód, a później go ubezpiecza. Kiedyś siedziałem u agenta ubezpieczeniowego w biurze i przyszedł facet, który mówił, że ma jakiegoś gruchota, auto stoi w krzakach na podwórku i termin ostatniego ubezpieczenia minął półtora roku temu i on teraz chce go ubezpieczyć.

Aczkolwiek sam nigdy nie praktykowałem takich rzeczy to ekspertem nie jestem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Lut 2008, 19:54

Kiedyś można było tak robić.Obecnie wydział komunikacji ma wspólny system z ubezpieczalniami,dzięki czemu ubezpieczyciele moga szybko wyszukać samochód zarejestrowany i nieubezpieczony.System ten obecnie nie działa jeszcze tak jak powinien(jak wszystko w naszym kofanym kraju),ale jest ciągle ulepszany i lepiej nie ryzykowac.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000