Samochód do ok 80tys

19 Lis 2012, 18:39

Witam, obecnie mam skodzinke fabie z 2005 roku, udało mi się trochę uzbierać/odłożyć pieniążków i chciałbym zakupić jakiś nowy(używany) samochód do ok 80tys zł. Zastanawiam się nad jakimś SUVem lub sedanem. Chciałbym aby miał co najwyżej ok 3-4 lat, jakieś dobre wyposażenie i nie był zbyt paliwożerny ale również żeby nie był zbyt mulasty i jak wiadomo żeby był jak najmniej awaryjny. Nie szukam na pewno jakiejś "wyścigówki" tylko ładnego, wygodnego samochodu który służył by mi do jazdy po mieście ale również do jazdy poza miasto. Z tego co przeglądałem internet to wpadły mi w oko kia sportage i citroen C5. Ale może Wy byście mogli coś polecić, podpowiedzieć, bo jednak kwota jak dla mnie jest dość spora dla tego chciałbym tym autem pojeździć jakiś czas i żebym był z niego zadowolony.
rogus
Obserwowany

Auto: skoda fabia

19 Lis 2012, 19:50

W tych pieniądżkach to jeśli chodzi sedana. Hyundai i40 / kia optima, toyota avensis. Co do sportage. Sądzę że udane autko. Kolega ma. Jak chcesz się czegoś o nim dowiedzieć to pisz na pw :)
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

19 Lis 2012, 19:55

Popatrze jeszcze na tego hyundaia i ta optima ale teraz jestem w pracy wiec zajme sie tym jutro, co do avensis to moja mamuska ma z 2004roku i strasznie miala z nia problemy a salon/serwis u mnie w miejscowosci jest nie najlepszy... Wiec toyota raczej odpada:)
gagatek
Nowicjusz

19 Lis 2012, 20:00

To ma być auto rodzinne?
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Lis 2012, 20:12

Dobrze znany i dobry Nissan Qashqai lub BMW X3 ;)

A citroean C5 to też dobry samochód, najlepszy komfort na rynku i jak by nie patrzyć to już nie te same Francuzy co kiedyś :D
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 9
Auto: Astra H 1.6 / Clio 2 FL 1.2

19 Lis 2012, 20:22

Nie musi byc rodzinne:) jestem poki co jeszcze kawalerem i raczej szybko sie to nie zmieni, a na pewno jesli mowa o 2 + x.:) Nad nissanem tez sie zastanawialem ale juz bardziej stylistycznie podoba mi sie kia sportage, a x3 szczerze mowiac nie do konca mi sie podoba. Jeslj chodzi o ta c5 to rozne opinie wlasnie mozna sie naczytac w internecie ale w takich pieniazkach spokojnie bym sie zmiescil z zakupem nawet najbbogatszej wersji 2-3 letniej
gagatek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Benzyna, diesel czy hybryda? Jaki silnik wybrać?
    Wybór pomiędzy benzyną, dieslem, a hybrydą zależy od wielu czynników, takich jak indywidualne preferencje, styl jazdy, środowisko, w jakim poruszasz się i budżet. Przyjrzyjmy się każdemu rodzajowi silnika oraz ...

19 Lis 2012, 20:29

Tak te opinie, jak wiadomo rynek się jeszcze nie przekonał do aut marki Fiat, Peugeot, Renault i Citroen, ale jakoś dużo ludzi nimi jeździ i nie narzeka. Sam miałem trzy Francuzy i mało które miało poważną awarie. Teraz wszystkie marki produkują podobne auta, na podobnym poziomie ( oczywiście jest różnica pomiędzy Mercedesem a Fiatem itp.) Jeśli się dba o auto to się pojeździ. Oczywiście to zależy od silnika. Jedyną rzeczą którą można się martwić to tym zawieszeniem pneumatycznym, ale w tak młodym aucie nic nie grozi. Zawsze można kupić Niemca, który jest porządny i praktyczny, ale jak dla mnie nudny.
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Lis 2012, 20:48

Co do tych niemcow to sie zgodze, jakos tak za duzo tego i sie chyba juz przejadly. A co do tego zawieszenia to tez czytalem ze wlasnie jak sie posypie to troche trzeba zainwestowac.
gagatek
Nowicjusz

19 Lis 2012, 20:57

Chyba że w tych pieniądzach kupi nową Cytrynke, to już co innego jak ktoś auto ma od nowości to dba i nie musi się obawiać że ktoś jechał 220 po autostradzie w 6 osób :angry: . A taka Cytrynka nie droga w zakupie i to zawieszenie w zasadzie sypie się po pewnym czasie, no bo jak bym miało po paru latach to by nikt nie kupował, a komfort jazdy jest.
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Lis 2012, 21:04

Te zawieszenie jest niby bardziej wytrzymałe od zwykłego i wcalenie aż takie drogie w naprawie.
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Lis 2012, 21:46

Możesz pozostać przy marce i kupić dobrze wyposażonego Superba :D
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

19 Lis 2012, 21:58

W salonie superb ambition z silnikiem 1.4 tsi proponowali za 83 tys. Używanego nie ma co. Nie wiadomo jak kto jeździł. A o ewentualnych kosztach związanych z remontem tsi nie wspomnę. Koleżanka ma superba w wersji platinum z silnikiem 170 km 2.0 tdi. Chyba nigdy nie czeka aż turbina się schlodzi. Trochę żal tego autka :D
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Lis 2012, 22:06

Co do turbin to przy każdym używanym możesz się tego obawiać. Bardziej miałem na myśli 2.0TDI CR.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

19 Lis 2012, 22:09

Skoda zawsze spoko, ale za te pieniądze ? Auto bez wyrazu, takie jest moje zdanie. To już chyba wolałbym używanego VW albo nowego Opelka.
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Lis 2012, 22:10

Superb tez ciekawe auto brat kilka lat temu mial taka, ale oczywiscie starsza. Pocztyam jeszcze o tym. Tylko ten silnik 1.4 nie za bardzo mi pasuje, jak dla mnie troche za bardzo wyzylowany silnik i nie wiadomo jak to by z nim bylo.
gagatek
Nowicjusz