Sprecyzuj, czym ma być zasilany silnik (diesel, benzyna, benzyna+gaz), jaka pojemność, do czego ma służyć Ci samochód. Co do Astry i Golfa IV - oba samochody nudne jak fiks, koszty utrzymania obu podobne. co do Golfa - dobry silnik do zagazowania to 1.6 8V - dobrze znosi gaz, tylko uważaj na skrzynie biegów, były awaryjne, poza tym części tanie jak barszcz, może siąść elektryka, typu centralny zamek, szyby, poza tym nic tam się zbytnio nie ma co psuć, rdzewieją przednie błotniki przy progach więc zwróć uwagę jak będziesz oglądał, złazi wszechobecna powłoka gumowana (obudowa kolumny kierownicy, rączki w drzwiach, podłokietnik itp.)
Co do Astry - to podobnie silniki 1.6 dobrze znoszą gaz, uważaj na korozje, bo jest bardziej rozległa niż ta w Golfie, Poza tym cóż, auto nudne ale tanie w utrzymaniu.
Wnioskuję, że masz z 19-20 lat i będzie to Twój pierwszy wóz - oba są dobre na pierwszy samochód, poznasz jak to jest utrzymać własne auto i jak ogarniesz temat, pojeździsz, coś tam ponaprawiasz, powymieniasz jak to używanych autach to stopniowo możesz się przesiadać na większe, młodsze, droższe auta. Ja jako swój pierwszy samochód też wybrałem auto popularne, tanie w utrzymaniu - mianowicie VW Borę 1.6 8V z LPG. jednak moja przygoda z nim nie trwała długo, jakoś po dwóch miesiącach jazdy stwierdziłem, że jest zbyt nijakie, stwierdziłem że sprzedam. Jak powiedziałem tak zrobiłem, potem kupiłem tanie auto jako przejściówkę i teraz szukam ciekawego samochodu dla młodej osoby. Także przemyśl sprawę, może są ciekawsze auta za te kasę
![Uśmiechnięty :)]()
jak jesteś bardzo spokojną osobą to golf czy astra Cie zadowoli, w przeciwnym razie momentalnie Ci sie znudzi
![Szczęśliwy :D]()