Samochód do pracy oraz w trasy 10000zl

27 Lut 2017, 19:25

Cześć!
Szukam samochodu, którym będę codziennie robił kurs do pracy (4km) i oczywiście powrót. Średnio 2x w tygodniu wypad do miasta na zakupy i raz w tygodniu trasa ok 140km trasą. Napisałem 10 tys lecz te 2 tys chciałbym zostawić na ewentualne poprawki przy kupnie, realnie więc mamy 8 tysięcy złotych na auto. Jaki rodzaj paliwa? Benzyna i gaz? Bardzo podobają mi się samochody 3 drzwiowe. Do tej pory jeździłem Almera rodziców (hatchback) z 96 roku i Corsa dziewczyny z 2003. Co możecie koledzy polecić? Civic 6 dostanę? Może Astra G? Żeby chociaż miał tę moc co ta Almera (silnik 1.6 więc strzelam, że 70-90 kucy tam będzie). Dzięki za wszystkie ewentualne odpowiedzi. Pozdrawiam
makemebad
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 04 2006
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Inne
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2020

27 Lut 2017, 19:49

Popatrzyłbym na civica, ale już na vii. Powinieneś coś znaleźć
Astra g również może być
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Lut 2017, 12:36

Jestem z mazowieckiego, mógłbyś w wolnej chwili spojrzeć czy jest coś ciekawego? Mógłbym wziąć Almere rodziców za 2 tysiące. Blacharsko trochę lipa, ale silnik złoto. Trochę kuszą te Hondy VII, zawsze mi się podobały.
makemebad
Nowicjusz

28 Lut 2017, 13:15

Gaz przy takich małych przebiegach chyba średnio, lepsza oszczędna benzyna.
daras88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 1970
Auto: BMW
Paliwo: Diesel

28 Lut 2017, 17:44

Tylko raz na tydzień trasa 140km w jedną stronę, myślisz, że benzyna wciąż lepszy wybór?
makemebad
Nowicjusz

28 Lut 2017, 19:18

Już bez jaj z tym gazem, chcesz mieć to kup z instalacją, chcesz założyć sam to załóż sam. Kwestię opłacalności LPG można rozpatrywać pod względem rocznych przebiegów czy w autach z malutkimi silnikami.
W Twoim przypadku jedynym "ale" jest to, że nie za bardzo opłaca się inwestować w nową, dobrą instalację do samochodu za te 7 czy 8k. Lepiej kupić już z LPG
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaka jest polska motoryzacja czyli "Made in Poland"
    W jakiej kondycji jest polska motoryzacja i czy w ogóle jeszcze istnieje? Wbrew dosyć powszechnym, pesymistycznym opiniom - ma się całkiem nieźle. O inwestycjach, poczynionych w ostatnich latach można napisać książkę. ...