Samochód do pracy za około 20.000 zł leasing lub kredyt

06 Lut 2014, 23:46

Witam,

Długo już śledzę wątki na tym forum, lecz moja specyficzna sytuacja nie pozwala na odnalezienie konkretnych odpowiedzi.

Jestem młodym prawnikiem, samochodu będę używał dość intensywnie, tak w mieście (Warszawa) do przemieszczania się pomiędzy sądami i innymi instytucjami, jak również wyjazdami poza miasto w średnie i długie trasy.

Początkowo myślałem nad jakimś autem do 8 tyś. zł, gdyż taką wolną kwotę mam obecnie do dyspozycji, lecz z uwagi na rodzinną działalność gosp. o długoletniej historii mam zdolność do wzięcia kredytu lub leasingu. Samochód jest mi potrzebny wprost jako narzędzie do pracy. Ciężko się bez niego obejść, natomiast początek kariery nie pozwala na szaleństwa.

Zależy mi oczywiście na niskich kosztach eksploatacji (spalanie, części, naprawy), więc pewnie powinno to być auto dość proste. Niestety wymogiem leasingu jest to, żeby auto miało nie więcej niż 5-6 lat, biorąc pod uwagę 5 letni okres płacenia rat. To trochę zawęża krąg aut do wyboru, gdyż trzeba znaleźć w podanej przeze mnie cenie względnie świeże auto 2008 ++ Nie znam się na autach i jego rodzaj do dla mnie rzecz drugorzędna, nie mam jakichś szczególnych upodobań, jak już wspomniałem ma to być wół do pracy, który na siebie zarabia. Może jak się trochę kariera rozwinie to BMW :P Chciałbym żeby rata nie przekraczała 400 zł miesięcznie - początki są bardzo trudne, ale auto to niestety mus.

Zawiesiłem oko na Fabii II, ale to trochę na czuja, wydają mi się to dobre auta, dość proste i bezawaryjne.

Może ktoś przechodził podobne perypetie i zna jakieś optymalne rozwiązania ? :)

Dziękuję z góry.

Pozdrawiam,
MS
mstankievic
Nowicjusz

Auto: Nie mam

07 Lut 2014, 01:35

Kupilem jesienia zonie honde civic, w ladnym stanie z 2005 roku za 15 000. Salonowy, z ksiazka serwisowa, od pierwszego wlasciciela,przebieg 115 000.
Troche sie naszukalem, ale bardzo jest zadowolona. Caly koszt po zakupie to byla wymiana oleju w skrzyni biegow i swiec. W sumie ok 400 zl.
Ladne, bezawaryjne i wygodne autko.
Jak sie postarasz - znajdziesz mlodsze (UFO) za 18-20 tys.
tomek626
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 03 1968
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Mazda 626 GF
Silnik: 2,0 115 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Lut 2014, 11:01

Ufo za 20 tys??? :lol:
Chyba balbym sie wsiasc do takiego samochodu.

Generalnie leasing aut uzywanych, a szczegolnie > 3 lat jest slabo oplacalny. Z kredytem pewnie jest podonie bo pamietaj ze samochod jest zabezpieczeniem roszczen instytucji finansowej, a im starsze auto tym rozniej moze byc wiec koszt mocno wzrasta. Jak chcesz tak niska rate to leasing na 3 lata, czyli rocznik max 2009.
Glownym problemem jest jednak to, ze do leasingu musisz kupic auto na pelna fakture vat, wiec ograniczasz sobie bardzo mocno pole wyboru (a wiec cena up, po raz kolejny oproczkosztow finansowania).
Tak wiec jak chcesz sfinansowac auto za 20 tys. nie licz ze wydasz mniej niz 25. Wiadomo ze czesc zrekompensuja korzysci podatkowe leasingu, ale bedzie to mala czesc w tym wypadku.

Jesli mimo wszystko bedziesz zdecydowany to z 2009 do 20 tys dostaniesz segment B i to marki budzetowe, czyli Fiat Grande Punto, Skoda Fabia czy auta francuskie.

Ja na Twoim miejscu dozbieralbym kilka tysiecy i kupil takie samo autko (czyli segment B) ale ok 10 letnie (np corsa C, czy yaris). Wydasz 10-12 tysiecy, ale nie bedziesz mial zadnych zobowiazan i bedziesz mogl odkladac na lepszy samochod, zamiast splacac aktualny, ktory i tak cudem nie bedzie :)
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

07 Lut 2014, 17:26

tomek626 co Ty za głupoty wpisujesz? Ufo za 18-20k znajdź mi takie..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Lut 2014, 19:50

Czy forma "glupoty wypisujesz" to szczyt Twoich mozliwosci, czy mozesz sie bardziej postarac ?

[link do Gratka wygasł]

[link do Gratka wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

To tyle po pieciu minutach szukania.
tomek626
Nowicjusz

07 Lut 2014, 20:16

ten pierwszy to musi być niezły trup skoro ktoś sprzedaje auto w full wypasie za tą cenę :D za taką kasę lepiej kupić Civa VII
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Lut 2014, 21:40

To co wyszukałeś to kompletne trupy, złożone z trzech i przystanku. Zobacz po ile chodzi normalna Honda Ufo
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Lut 2014, 22:46

Leasing wybrałem właśnie dlatego, żeby zwiększyć sobie spektrum aut, gdyż nie chcę ryzykować kupowania samochodu który będzie ciągle jeździł do mechanika. Uznałem, że zapłacę z góry raty za ok rok czasu, a równolegle będę zarabiał jeżdżeniem na sprawy :)

ciekawe to UFO, ja myślałem początkowo, że chodzi jednak o ten wcześniejszy model. Tyle niebezpieczeństw czyha na takiego leszcza jak ja 8) najwyżej będę później ciągał sprzedawce po sądach :twisted:
mstankievic
Nowicjusz

10 Lut 2014, 10:17

mstankievic napisał(a):Leasing wybrałem właśnie dlatego, żeby zwiększyć sobie spektrum aut, gdyż nie chcę ryzykować kupowania samochodu który będzie ciągle jeździł do mechanika

No to osiagasz skutek odwrotny od zamierzonego - ograniczasz sobie drastycznie wybor aut, a firma leasingowa i tak nie sprawdzi Ci dobrze samochodu, tylko tak skalkuluje koszt zeby wyszla na swoje nawet jak kupisz trupa.

ps i nie jestem pewnien jak to bedzie z tym sciganiem skoro nie bedziesz wlascicielem samochodu, tylko leasingobiorca, pewnie nijak.
Yankee
Aktywny

10 Lut 2014, 17:26

Jasne. Byles, widziales, oceniles. Znawcow na forum po prostu full !!!
Tandeciarz.
tomek626
Nowicjusz

10 Lut 2014, 21:35

Ja doskonale rozumiem, że leasingodawca na tym zarobi. Chodziło mi o to, żebym ja wybrał również optymalne rozwiązanie dla siebie. Sytuacja jest jaka jest, i na początku kariery kokosów nie ma, natomiast robić trzeba, dlatego zdecydowałem się, że optymalnie będzie skorzystać z takiego finansowania, żeby wybrać auto z wyższej półki. Widzę jakie są ograniczenia i skłania mnie to do kolejnych przemyśleń, być może faktycznie ograniczam sobie wybór. Problem polega na tym, że jak zacznę szukać auta za np. 8 tyś to na forum zacznie się pisanie typu "lepiej dozbieraj do 15 tyś i wtedy kup to i to".

Nie mam dużego doświadczenia z samochodami. Po maturze kupiłem sobie Golfa II od turka za 300 euro i przejechałem nim prawie 10 tyś kilometrów, a wymieniłem tylko łożyska w 1 kole, dlatego nie czuje aż takiego strachu przed kupowaniem starych aut, lecz pokornie słucham rad bardziej doświadczonych kolegów. Osobiście mógłbym jeździć nawet Oplem Astra starym, byle to tylko w miarę jeździło :)
mstankievic
Nowicjusz

10 Lut 2014, 22:08

Stare ople jezdza i maja sie dobrze :)
Ale jesli masz swiadomosc, ze mocno przeplacisz na leasingu i jestes na to gotowy to nie mam zamiaru Cie przekonywac zebys tego nie robil.
Ale wiekszym problemem od kosztow moze byc znalezienie auta w przyzwoitej cenie z pelna faktura vat - to jest mozliwe, ale nielatwe.
Chociaz znajac zycie to pewnie znjadziesz jakas firme leasingowa gdzie da sie to obejsc za odpowiednia prowizje.
Yankee
Aktywny

10 Lut 2014, 22:37

według kalkulacji którą mi przesłała uprzejma Pani na moją prośbę, to rata leasingu w interesującym mnie wariancie będzie wynosiła 390 zł brutto (20k na 5 lat), czyli 23.400 zł brutto. Odejmując 60% VAT i to, że będę to puszczał w koszty wydaje mi się, że realnie samochód za który chcę dać 20.000 wyjdzie mnie mniej przez ten czas.
mstankievic
Nowicjusz

11 Lut 2014, 00:20

A powiedziales jej ze samochod jest 5-letni? Zazwyczaj max wiek samochodu po zakonczeniu leasingu to 8 lat
No i chyba zapomniales o oplacie wstepnej, ktora w przypadku uzywanych czesto wynosi > 20% wartosci
Yankee
Aktywny

11 Lut 2014, 01:05

przy aucie z 2009 r.