REKLAMA
Witam wszystkich.
Co forumowicze mogą doradzić do 20 tyś.? Samochód ma służyć do handlu obwoźnego odzieżą, obuwiem itp.
Przede wszystkim samochód ma być możliwie pakowny (bardziej obszerny niż Renault Scenic I ph2, którego obecnie posiadamy).
Druga sprawa to możliwość szybkiego demontażu tylnego rzędu/rzędów siedzeń, tak, żeby pozostawała płaska podłoga. Piszę o tym, ponieważ zdaję sobie sprawę, że za 20 000 zł, ciężko będzie kupić dostawczy automat typu Partner czy Berlingo.
Jeśli drzwi boczne byłyby przesuwne i próg załadunkowy niezbyt wysoko to byłby duży plus.
Co do wyboru silnika to oczywiście diesel lub LPG, jednak zdaję sobie sprawę, że za w.w. cenę "użytkowe" diesle będą już dosyć zjechane. Z LPG nie mam żadnych doświadczeń, ale jestem skłonny spróbować jazdy z tym typem układu zasilania. Teraz kwestia czy jeśli już LPG lepiej kupić auto z już zamontowaną instalacją czy kupić tańszą benzynę i założyć gaz? Samochód pokonywałby rocznie w granicach 30 tyś. km. Oczywiście gaz jest tańszy, ale jednak, żeby sprawnie napędzić załadowany samochód, to raczej nie ma mowy o silniku 1.6, a silnik 2.5 - 3.0 wiadomo, że też swoje łyknie, dlatego może jednak jakiś 2.0 HDi lub dCi, tylko z drugiej strony przebieg...
No i ostatnia kwestia - skrzynia biegów koniecznie automatyczna (warunek mojej mamy, która również będzie ten samochód prowadzić).
Proszę o wszelkie porady i sugestie. Nie musi to być koniecznie europejski samochód, mogę spojrzeć również w stronę USA czy Korei. Zaznaczam również, że nie posiadam absolutnie żadnych uprzedzeń do samochodów francuskich, które od dawna w mojej rodzinie doskonale się sprawują