Samochód do rozwożenia pizzy

14 Mar 2017, 19:36

Witam jak w temacie szukam jakiegoś "autka" do jeżdżenia w pizzerii , ktoś coś ekonomicznego na LPG lub ON , może coś polecić ? , mam dwie opcje zatrudnienia , pełny etat , 2000 zł brutto , auto firmowe lub 2000 zł brutto + 5 zł za każdy kurs auto prywatne , na tą chwilę , śmigam autem firmowym , robię około 25 - 30 kursów czyli 120 - 200 km dziennie , na auto mogę przeznaczyć 3000 zł + 1000 zł na pakiet startowy .(mając swoje auto mam więcej możliwości wyboru pizzerii z którą mógł bym współpracować)
alferek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1970
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: audi a4
Silnik: 1,8 125 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Mar 2017, 19:49

Szczerze? Nie opłaca Ci się kupować własnego auta :mrgreen:
Dolicz ubezpieczenie, jakieś opony, koszty napraw - a przy tych przebiegach i starym aucie naprawy nie będą rzadkością
Ale skoro się już uparłeś to szukaj tego co jest w dobrym stanie, ma długie oplaty, dwa komplety opon itd. Ogólnie łatwiej będzie Ci znaleźć małe autko typu polo, ibiza
Szukaj jak najbliżej miejsca zamieszkania, nie ma sensu skupiać się na konkretnej marce czy modelu
Jeśli chodzi o silnik to postawiłbym na LPG, w ostateczności wolnossący diesel
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Mar 2017, 20:01

no najbardziej myślałem o seicento , ale w życiu tego nie miałem , więc nie wiem jak z naprawami (awaryjnością tego modelu) , ogólnie mam Audi a4 b5 , i wiem że w tym aucie to naprawy by mnie zrujnowały , więc myślałem , może nawet o mały vanie bywają tańsze od cywilnych (z drugiej strony pewnie będą więcej zajechane od osobówek)
alferek
Nowicjusz

14 Mar 2017, 20:16

Kup Fiata SC 900 - to chyba tylko skuter będzie tańszy w naprawach :D
Za 800 zł to pół auta wymienisz :)
Nie ma sensu szukać jakiś krów z silnikami mocnymi, bo i spalanie i naprawy będą kosztowne, tzn no nikt nie mówi o 4,2 V8 ale nawet przy 1,6-1,8 i większej budzie już nie będzie kolorowo.

Moje typy takie
Fiat SC
Skoda Felicia
VW Polo
może Mitsubishi Colt IV 1,3?

Pytanie tylko czy te różne pizzerie oferują inne warunki i wynagrodzenie? czy absolutnie nie? Bo w sumie fakt, może nie ma sensu szukać auta?
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Mar 2017, 20:28

Z (krótkiego) doświadczenia dostarczyciela pizzy mogę Ci powiedzieć tak.
Na pewno to wiesz, ale praca ta polega na tym, że jedziesz odległość X na pełnej, na chwile wyłączasz, potem wracasz na pełnej i znów gasisz. Czy gaz się opłaca? Szczerze mówiąc jestem sceptycznie nastawiony do tego pomysłu, chyba że będziesz na nim jeździć cały czas (czyli również startować). W pizzerii, w której pracowałem wszystkie auta, a było ich aż trzy, jeździły na benzynie i właściciel nie narzekał.
Najlepiej celować w CC/SC, bo jest tego mnóstwo na rynku, a w razie "w" wymienisz pół samochodu za przysłowiowe baranie genitalia :ok: w CC omijaj jedynie 700, bo nie jedzie i wbrew pozorom jest dość awaryjne. Można się pokusić o kupno auta w wersji VAN, bo tak czy siak będziesz musiał wywalić tylną kanapę (torby na pizzę są jednak spore). Problemem tychże vanów będzie ekstremalne zmęczenie, bo będą miały już swoją przeszłość w małym biznesie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Mar 2017, 20:38

Może Toyota Starlet / Citroen AX 1.5 diesel? / Ford Fiesta / Suzuki Swift
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] coś takiego
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

14 Mar 2017, 20:42

Kieł napisał(a):Toyota Starlet / Citroen AX 1.5 diesel? / Ford Fiesta / Suzuki Swift
auta fajne, ale albo białe kruki, albo zgniluchy... albo obydwa naraz :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

14 Mar 2017, 20:55

Jako obecny użytkownik SC 1.1 mogę śmiało polecić to auto,do miasta w sam raz,części śmiesznie tanie i dostępne w każdym monopolowym,spalanie na poziomie 7-8l pb. Dobra opcja będzie wspomniana wersja van bo bagażnik niestety nie należy do pojemnych.
W 900 fajna opcja jest łańcuch rozrządu,w 1100 mamy natomiast bezkolizyjny rozrząd (wymiana razem z klamotami ok 300zł).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

14 Mar 2017, 21:58

Barol napisał(a):W 900 fajna opcja jest łańcuch rozrządu
A i jest kijowy napinacz tego łańcucha . Tak kijowy że się rozpada i jego części wybiera się z miski olejowej :mrgreen: Może chodzić bez napinacza , łańcuch rzempoli a właściciele udają że tttm. . Ta jednostka napędowa według mnie to porażka.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

14 Mar 2017, 22:17

a co sądzicie o tych propozycjach
1 [link do oferty na Olx wygasł]
2 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3 [link do oferty na Olx wygasł]
4 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6 [link do oferty na Olx wygasł]
7 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
8 [link do oferty na Olx wygasł]
9 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
10 [link do oferty na Olx wygasł]
11 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
12 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
alferek
Nowicjusz

14 Mar 2017, 23:14

1. Lupo 1.0 nie jedzie. Mam porównanie z CC 900, którym dojeżdżałem do pracy i tym syfkiem, którym raz zrobiłem "trasę" 2x10 km w tą i na zad. Wgl się nie zbiera i jest ciasny. Pod oboma względami CC jest lepsze.
2. Diesel nie na krótkie dystanse
3. Przy oględzinach sprawdź dokładnie blacharkę.
4. Hebel
5. Diesel :no:
6. Tyle wyświetleń i nadal wisi?
7. ok
8. Wprawdzie też diesel, ale wolnossący. Oprócz malowanych drzwi kierowcy wygląda ok (choć podejrzewam, że z drugiej strony jest to samo). '
9. Nie polecam handlarzy z Poręby.
10. Słaby i awaryjny silnik
11. Podstawowy model, ale i tak tanio, do tego od handlarza
12. Po przygodach i z komisu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

15 Mar 2017, 00:21

Nie warto kupować dużego auta typu opel astra do rozwożenia pizzy bo tu liczy się przede wszystkim jak najkrótszy czas dostawy a takim klockiem można mieć lekki problem na zatłoczonym miejskim parkingu z zaparkowaniem tego :mrgreen: Seicento/Cienias jak najbardziej dobre wybory, gdyż są dość krótkie, zwrotne (da radę poskakać między pasami jak jakieś typy się toczą :naughty: ) i przede wszystkim mało palą moja 900 pali teraz 8.1 litra LPG na 100 km przy średnio normalnej jeździe, naprawy bardzo tanie (za silnik 900 kompletny (stary się rozleciał) ze sprzęgłem bez skrzyni biegów dałem 270 zł używany, więc nie jest tak źle), choć trochę dynamiki brakuje ale no cóż ideały nie istnieją ale do miasta idealny wozik do dostaw pizzy. :ok:
Te mogą być warte rozważenia:
[link do oferty na Olx wygasł] coś tani i bez gazu ale to pali znikome ilości benzyny
[link do oferty na Olx wygasł] tu z gazem jak silnik sprawny to warto wziąć no i blacha w dobrym stanie powinna być inaczej nie warto ew. wymiana silnika nie jest droga ale naprawa blachy to już spore koszty
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tu ładnie wygląda
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko to 700 :/
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] może matiz?
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

15 Mar 2017, 00:51

poszukam jednak jakieś seicento z LPG , chyba najlepsze rozwiązanie , części rzeczywiście tanie , jak zrobię na tip top przejdę na swoje auto i zobaczę jak z opłacalnością , zawsze jest możliwość wrócenia na służbówkę , szef podobno jest do zgody (tyle wiem od innych dostawców , dzieki panowie za rady , co do cieniasów to raczej są bardzo stare roczniki a już 700 to porażka , jechałem z kumplem w latach 90 kilka razy (miał taką kupioną w systemie argentyńskim) zbierać się w ogóle nie chciała naprawy problematyczne , a i ogrzewanie nie za dobre
alferek
Nowicjusz

15 Mar 2017, 06:34

Skąd jesteś? Bede miał seicento do sprzedania (Bielsko).
login87
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Civic IX Tourer
Silnik: 1.8 142 km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

18 Mar 2017, 01:28

jestem z Katowic , rozmawiałem dzisiaj z dostawcą który teraz jeździ firmówką , ale wcześniej miał kilka aut i twierdzi że seicento ,to najgorsze auto jakie do tej pory miał , że żadne auto mu się tak często nie psuło jak te , oczywiście powiedział że może akurat na taki egzemplarz trafił , ale ogólnie mi odradza w szczególności 900 którą miał
stasiu1971
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice