Samochód dostawczy 65-75 tys. netto - Fiat Doblo vs Berlingo/Partner?

21 Lis 2018, 20:39

Cześć

Muszę dokonać wyboru samochodu dostawczego do firmy, po analizie dostępnych na rynku modeli, na placu boju pozostały:
Fiat Doblo
Citroen Berlingo
Peugeot Partner

Wszystkie nowe z salonu, w wersjach przedłużanych (wszystkie trzy mają podobną przestrzeń ładunkową, z tym że Partner jest 12cm krótszy niż Berlingo czy Doblo).
Największy problem mam z wyborem silnika. Trasy robię raczej krótkie bądź średnie ale chyba preferowałbym silniki diesla. I tutaj rodzi się pytanie:
1.6 MultiJet 105 lub 120 KM Fiata, czy
1.6 BlueHDI 100KM w Citroenie lub Peugeocie

Który lepszy i mniej awaryjny? 1.6 BlueHDI czytałem że wymaga wymiany specjalnego płynu co 25tys km, który na dodatek może zamarznąć przy -10 stopniach. Czy w silnikach Fiata jest podobnie?
Może oba diesle kiepskie i lepiej benzyna? Jak tak to która lepsza, Fiata czy Citroena/Peugeota?

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam
Maciek
Crack
Nowicjusz

21 Lis 2018, 21:03

1. Gotówka czy leasing?
2. Jeśli leasing i nie zamierzasz wykupywać to bierz co Ci się bardziej podoba,
3. Silniki fiata "stare" i sprawdzone
4. Nie "wymiany specjalnego płynu" a dolania, coś w stylu adblue. W teorii rozwiązanie lepsze do miasta bo dpf wypala się właśnie dzięki temu.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Lis 2018, 21:18

Tak, AdBlue potrafi zamarznąć, ale czy w Polsce to realne zagrożenie to bym dyskutował.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

21 Lis 2018, 21:26

galakty napisał(a):ale czy w Polsce to realne zagrożenie to bym dyskutował.
a co nie spotykasz temp -10 w PL? heh w moich rejonach w poniedziałek mieli już -6 :/
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Lis 2018, 21:46

Samochód finansowany przez leasing ale z wykupem całościowym na końcu, dlatego muszę wybrać coś co będzie służyć mi kilka lat.
Fiat Doblo czy nowy Citroen Berlingo spełniają moje zapotrzebowanie co do funkcji transportowych, 217cm długości paki w zupełności mi wystarczą plus składane fotele pasażera co wydłuża przestrzeń do około 3 metrów. Modele innych marek mają mniejszą przestrzeń ładunkową np. Peugeot Partner ma 205cm (jeszcze by uszło).
Największy problem mam z wyborem odpowiedniego silnika.

Czyli ogólnie polecacie silniki Fiata? Który nowy diesel jest wart uwagi? 1.6 MultiJet 105KM będzie ok? Czy do niego też trzeba dolewać jakiś specjalnych płynów czy jakoś specjalnie o niego dbać?
A co sądzicie o benzynie + LPG montowane fabrycznie w salonie?
Crack
Nowicjusz

21 Lis 2018, 21:54

Crack napisał(a):Czy do niego też trzeba dolewać jakiś specjalnych płynów czy jakoś specjalnie o niego dbać?

Silniki fiata mają filtr suchy - dpf (francuzy zwykle filtr mokry - fap), nie wymagają dolewania mocznika.
To, czy trzeba "dbać" zależy od użytkowania. Jeśli jeździsz tylko po mieście to przydałoby się raz na jakiś czas przegonić auto na jakimś dłuższym dystansie.
Benzyniaki w fiacie również spoko, proste i sprawdzone. Gdzie montują butlę? Nie zajmie przestrzeni ładunkowej?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nyck de Vries dołącza do TOYOTA GAZOO Racing
    Holender Nyck de Vries będzie nowym zawodnikiem TOYOTA GAZOO Racing. 25-latek będzie pełnił rolę kierowcy testowego i rezerwowego w zespole startującym w mistrzostwach świata w wyścigach długodystansowych (FIA WEC) do końca ...

21 Lis 2018, 22:06

Crack napisał(a):muszę wybrać coś co będzie służyć mi kilka lat.
po gwarancji praktycznie każde nowe auto zachowuje się tak samo (zazwyczaj tak samo kiepsko).

Gdybym miał wybierać między Partnerem/Berlingo, a Doblo, to raczej wybrałbym któregoś z francuzów - te deski rozdzielcze mają jakieś takie... przyjemniejsze w obyciu. Doblo IMO sprawia wrażenie auta, delikatnie ujmując, zabawkowo - tandetnego :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Lis 2018, 22:22

Kao napisał(a):a co nie spotykasz temp -10 w PL? heh w moich rejonach w poniedziałek mieli już -6

Do tej pory -0.5, pamiętam -25, ale ostatnie zimy to ledwo do -5 dobijały...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

21 Lis 2018, 22:26

Jeszcze nie wiem gdzie montują, dowiem się w piątek bo planuję zrobić rundkę po salonach Fiata i Citroena.
Doblo wyjdzie parę tysięcy taniej od najnowszego Citroena, który ma się ukazać dopiero w I kwartale 2019, z wyglądu ten nowy Berlingo całkiem fajnie się prezentuje.
Kurcze teraz nie wiem czy pchać się w diesle, i dpf i fapy są z biegiem lat problematyczne. Pytanie czy np. benzyna z lpg też będzie problematyczna? Na co dzień jazda będzie raczej po mieście, jednorazowe trasy 5-15 km, parę razy w miesiącu dłuższe trasy po 150-200km max.
Silniki benzynowe bez lpg raczej odpadają z powodu wysokiego spalania, dla Doblo około 11-12 litrów.

Co do wyglądu wewnętrznego, nie musi być mega wypasiony, samochód ma służyć jako wół roboczy do zwykle lekko/średnich transportów.
Crack
Nowicjusz

21 Lis 2018, 22:32

z nowym autem na 150 tysi masz spokój, później zacznął wychodzić cyrki. Ja bym brał diesla
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Lis 2018, 23:05

Załóżmy, że Doblo w dieslu, polecacie 105 czy 120KM? Wie ktoś coś na temat nowych silników EcoJet? W katalogu Fiata napisane jest że do 12% oszczędniejsze...
Crack
Nowicjusz

21 Lis 2018, 23:27

Crack a patrzyłeś na doblo pb 1,4t?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

21 Lis 2018, 23:33

Crack napisał(a): nowy Berlingo całkiem fajnie się prezentuje.
Kurcze teraz nie wiem czy pchać się w diesle, i dpf i fapy są z biegiem lat problematyczne
należy mieć świadomość, że diesle, które w nim będą, to jeszcze dość świeża i owiana nutką tajemniczości konstrukcja 1.5 HDI. Gaz raczej odpada, bo benzyniak będzie mieć wtrysk bezpośredni, no chyba, że do dostawczaka dadzą stare wolnossące 1.6 rodem z początku wieku, w co wątpię.
Ogl ciekawe jak będzie z benzyniakiem, bo montowanie do wozu z przeznaczeniem typowo do przewozu ładunków silnika 1.2 turbo to, delikatnie rzecz ujmując, kretynizm :mrgreen: choć w 3008 daje radę :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Lis 2018, 23:41

szybki napisał(a):Crack a patrzyłeś na doblo pb 1,4t?

z tego co czytałem to silniki benzynowe w Doblo są dość paliwożerne około 11-12 litrów / 100km dlatego chyba raczej diesel.

Jeszcze pytanie, co według Was lepsze DPF czy FAP?
Crack
Nowicjusz

22 Lis 2018, 18:11

mike napisał(a):należy mieć świadomość, że diesle, które w nim będą, to jeszcze dość świeża i owiana nutką tajemniczości konstrukcja 1.5 HDI.

Jeździłem Nowym Combo z silnikiem 130KM i jeździ to bardzo fajnie, ale podobno zastosowano w nim aluminiowe :idea: korbowody.
Doblo podobno ma poważne problemy z zawieszeniem.
Jeżeli miałbym coś doradzić, to ja raczej zainteresowałbym się schodzącym modelem Berlingo/Partner 1,6 HDI. Znajomy od lat użytkuje te auta i nie narzeka.
Invi napisał(a):Silniki fiata mają filtr suchy - dpf (francuzy zwykle filtr mokry - fap), nie wymagają dolewania mocznika.

Invi płyn katalityczny w FAP to nie to samo co mocznik w adblue.
Ostatnio edytowany przez yeti65, 22 Lis 2018, 18:22, edytowano w sumie 1 raz
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV