Samochód dostawczy do przewozu małych koni kupno i adaptacja

27 Sty 2015, 22:25

Witam! Jestem właścicielką nieiwelkiej firmy, której głównym celem jest transportowanie kucyków (żywych!) w warunkach miejskich. Firma dopiero się rozwija, więc mój budżet jest bardzo ograniczony (myślę o samochodzie do 8-9tyś). Poszukuję samochodu dostawczego, na tyle małego i sprytnego by się świetnie sprawował w ciasnej Warszawie ale na tyle dużego by zmieścił dwa 300kg kucyki. Wysokość załadunkowa powinna wynosić min 170cm.
Zalezy mi na aucie tanim w utrzymaniu i niezawodnym. Myślałam o fordzie transicie z podwyższonym dachem...
Zależy mi rónież na informacji na temat adaptacji takiego samochodu do przewozu koni. Czy muszę takie rzeczy robić w profesjonalnych firmach? Do przewozu zwierząt potrzebna jest homologacja?
Wiem, że potrzebny będzie tram, wywietrznik i jakieś niewielkie okienko.
Wszystko ma być bezpieczne i legalne.
Natpony
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: honda civic
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

27 Sty 2015, 23:32

Jeżeli masz już jakieś auto to taniej wyjdzie ci kupić profesjonalną przyczepę do przewozu dwóch koni w dobrym stanie. Można takie kupić na kat. B. Po mieście też dasz radę kwestia przyzwyczajenia.

Z samochodem i adaptacją w tej cenie będzię problem.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

28 Sty 2015, 13:53

w 9 tyś chciałam się zamknąć z samym kupnem samochodu, liczę się z tym, że adaptacja to kolejne kilka tysiecy wydatku.
Przyczepa odpada z kilku powodów-
raz auto jakie mam do dyspozycji może uciągnąć jedynie 1100kg, a najlżejsze przyczepy jednokonne przekraczają 1200kg (i niezwykle ciężko je dostać na rynku). Pomijając fakt, że zmieszczą jednego konia z samochodem tworzą stracznie długą i niestabilną całoś- odpada do jazdy po ciasnych ulicach Warszawy, nie mówiąc o postoju i jakichkolwiek manewrach.
przeyczepy dwukonne razem z samochodem przekraczają już 3.5t, więc możńa zapomnieć.
Dlatego po przemyśleniu najrozsądniejszą opcją wydawało mi się kupno auta dostawczego do 9 tyś plus adaptacja. Ale jak i gdzie taką adaptację z homologacją zrobić o to jest pytanie!
Natpony
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: honda civic
Silnik: 1.6
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2005

28 Sty 2015, 14:09

W podanej cenie będzie ciężko kupić jakieś auto dopasowane do twoich potrzeb. Moim zdaniem przerobienie będzie droższe niż zakup auta które jest już do takiego przewozu dostosowane.

Może warto kupić np. takiego Mastera już dostosowanego do przewozu koni [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i go trochę podszykować.

Tu jest Iveco ale dosyć stary bo z 95' roku.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ogólnie wszystkie te samochody są drogie i żeby kupić jakieś porządne to od 50tys. w górę.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...