Samochód elektryczny ?

07 Mar 2011, 17:17

Które z aut elektrycznych przykuwa waszą największą uwagę ? Na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego samochodu ?
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo.
faldurf
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warsaw

10 Mar 2011, 08:24

Na razie nie ma to sensu. Są drogie i jest to pieśń przyszłości.
Na tę chwilę lepiej i taniej jest posiadać i kupić auto z spalinowym napędem.
pozdro :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Mar 2011, 23:22

Może i tak ale ktoś musi w nie zainwestować i je kupić ;) bo inaczej skąd producenci będą mieli pieniążki na dalszy rozwój ?
faldurf
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Mar 2011, 19:18

Jak może być hybryda to Toyota Prius.
Ale też myślę, że na razie nie ma sensu kupowanie takich aut
kropek
Nowicjusz

Miejscowość: z kartki

22 Kwi 2011, 21:09

Mimo wszystko ktoś będzie musiał je kupić :) bo przecież ostatecznymi testerami są użytkownicy, to kosztowana inwestycja więc pozostali poczekają na kupno takiego auta jeszcze kilka lat, ale niech się kręci, a co do Toyoty straciła ona ostatnimi czasy swój dobry wizerunek ;/
faldurf
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Kwi 2011, 09:30

Trzy auta są godne polecenia:
1. Fiat 500 (ten "oficjalnie" produkowany przez Fiata, Micro Vette dokładnie, oraz szwedzki CARe 500)
2. Nissan Leaf - samochód roku 2011
3. Mitsubishi i-MiEV.
Nie widzę jednak sensu kupowania auta powyżej 150tyś. złotych, kiedy mogę kupić dla przykładu nowego Suzuki Swifta za 45tyś zł i mieć ponad 100tyś. na paliwo. Przy spalaniu 7 litrów to wyjdzie ponad 285tyś przejechanych kilometrów ;) Dodajmy jeszcze do tego koszt uzyskania energii elektrycznej, która nie bierze się przecież z nektaru kwiatków, tylko z elektrowni. Jeśli ta jest spalinowa, a takich jest przecież najwięcej, i tak do atmosfery idą spaliny - nie z rury wydechowej, a z rury komina ;) Dodatkowo podejście "ktoś musi napędzić rynek, więc kupujmy te auta" jest błędny. Na razie technologia i produkcja jest po prostu za droga, klient nic z tym nie zrobi.

Jeśli miałbym kupić ekologiczne i oszczędne auto - tylko hybryda wodorowa. Jeśli jednak ktoś przyłożyłby mnie pistolet do głowy i kazał kupić auto elektryczne, kupiłbym jedyne słuszne - Tesla Roadster za jedyne 100tyś dolarów ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

17 Paź 2011, 14:29

Mnie podoba się Peugeot iOn, mały miejski samochód.
karraluch
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

03 Lis 2011, 12:28

Ciekawe kiedy autka elektryczne wejdą do powszechnego użytkowania. Słyszy się o nich już od dłuższego czasu ale coś szału jak na razie nie ma. Na pewno powstrzymuje je lobby paliwowe ale kiedyś w końcu muszą się przebić...
byczek27
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Ford Fiesta 1,6

29 Paź 2015, 20:44

Witam! Akurat obecnie bardzo mnie ten temat interesuje i uważam, że jest to przyszłość, nie tylko dlatego, że ropa w pewnym momencie się skończy i już teraz trzeba szukać nowych źródeł energii, ale również jazda takim pojazdem jest o wiele bardziej komfortowa. Co więcej, szybki rozwój technologii pozwala na coraz śmielsze wykorzystanie takich silników. W Polsce można też znaleźć obecnie wiele punktów ładowania takich samochodów, więc ta technika cały czas ma tendencję rozwojową i zdecydowanie jest przyszłością. Pozdrawiam.
Adam240
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa