Witam
Mam zamiar wymienić moją wysłużoną Hondę Civic V z silnikiem 1.3 75km na coś cichszego, bardziej dynamicznego i - co najważniejsze - ekonomiczniejszego. Prawo jazdy mam od 4 lat, przejechałem samochodem około 70 000 km.
Budżet jakim dysponuję to 13 000. Zaznaczam że jest to dla mnie absolutne maksimum, ceną optymalną było by 11 000 - 12 000.
Rejon, z którego pochodzę to małopolska (Kraków) i w tym właśnie regionie chciałbym kupić nowy samochód.
Samochód użytkuję głównie na dojazdy ze studiów do domu, ok. 400 km w jedną stronę oraz na sporadyczne, krótkie dojazdy na lotnisko. Myślę że najlepszym wyborem byłby gaz (ew. diesel).
Mam dosyć mojego silnika 1.3 75 km, preferowana moc jednostki napędowej napędzającej nowy samochód to przynajmniej 110 km (wydaje mi się, że jest optymalna. Mylę się?). Zależy mi również na tempomacie, klimatyzacji i w miarę wygodnym podłokietniku. Mile widziane były by również skórzane fotele
![Uśmiechnięty :)]()
.
Myślałem nad Alfą Romeo 147 z silnikiem 1.9 JTD 115km, ew. BMW E46 136km (ciężko znaleźć egzamplarz za tą cenę), Alfą Romeo GT albo Oplem Vectrą C z LPG (też ciężka do znalezienia). Ogólnie preferuję sedany lub hatchbacki.