Witajcie. Za pół roku będę chciał zmienić samochód. Kwota do wydania około 16 tys (w tym rezerwa na naprawę,na auto 13,5 tys) przy odrobinie szczęścia ta kwota wzrośnie. Aktualnie poruszam się mareą 1.6 z lpg,bardzo wygodne auto,awarii żadnych ale dynamika niestety jest słaba a dużo większą część auto spędza w trasie z kompletem pasażerów plus bagaże,nie ma czym wyprzedzać,męczy się silnik i ja podczas jazdy.Do miasta wystarcza w zupełności. Samochodu używam w stosunku 75% trasa 25 % miasto. Jazda w delegacje,na miejscu do miejsca pracy mam odcinek 2 km w jedną stronę,dziennie 4 km ,jak wrócę do domu to jeżdżę głównie w mieście ale nie na krótkich odcinkach,zazwyczaj około 15 km czasem więcej. Przebieg roczny wychodzi w granicach 17-20 tys km. Miesięcznie 1.5 tys km czasami więcej,zdarzy się że i 2500 tys km się zrobi. Myślę dalej nad samochodem z gazem(ceny gazu naprawdę są atrakcyjne i tanio się poruszam) lub dieslem. Benzyna musi mieć przynajmniej ze 160 KM bo poniżej niestety nie widzę sensu kupna(albo doładowana R4 albo duży wolnossący R5,R6) Zależy mi na tym by auto było wygodne,przestronne,chce się czuć tak samo dobrze jak w Marei,dobrze wyposażone,dynamiczne,żeby nie było czuć w nim że jest komplet pasażerów na pokładzie, nie było lubiane przez młodych gniewnych(sam jestem młodą osobą i wiem jak tacy ludzie jeżdżą i jak traktują samochody,ja auto szanuje i każde następne także będzie szanowane),i najważniejsze nie miało problemów z korozją.Jeśli chodzi o ubezpieczenie to mam tatę jako współwłaściciela(prawko 30 lat ma). Jeśli chodzi o spalanie to tez nie przeraża mnie jakoś bardzo bo mój fiat spala przy normalnej jeździe 11.5-12.5 L gazu w mieście,w trasie schodzi do 8.5. Mam możliwość sprowadzenia pojazdu,mój kolega się tym zajmuje także taka opcja również wchodzi w grę. Chciałbym juz powoli nastawić się na coś by za te pół roku wiedzieć czego szukać. Jeśli macie jakieś propozycje chętnie wysłucham
napewno nie chce Rovera,Forda i VW. Myślę nad Vectrą c 2.0 t,3.2 v6 ewentualnie diesel 1.9,fiat croma 1.9 multjet,renault laguna 2 fl 2.0dci/2.0t ,alfa 159 1.9,Corolla E12 1.8 TS, e46 2.5,2.8,saab 9-3,9-5,volvo s60,s40 II