Samochód idealny za około 8-9 tysięcy zł

09 Mar 2016, 00:40

Cześć,
Przymierzam się do kupna samochodu, głównie do miasta, więc nie biorę pod uwagę silników diesla/diesela. Początkowo chciałem wydać około 5-6 tysięcy, żeby przyśpieszyć zakup dwóch kółek. Ta myśl nadal jest z tyłu głowy, jednak priorytetem jest samochód.
Pojazd musi mieć 4/5drzwi. Chcę założyć instalację gazową, więc chyba zawęża to gamę silników. No, chyba, że auto będzie palić około 6 litrów przy spokojnej jeździe. Gaz najchętniej założyłbym sam (nie sam sam, wiecie o co mi chodzi), żeby mieć pewność bezawaryjności.

Zastanawiam się nad Xsarą, według mnie niezłe autko i biorę je pod uwagę. Tylko niewiele jest ogłoszeń, szczególnie z regionu w którym mieszkam. Myślałem też o Hondzie Civic, od wersji V do VII. Nie pociąga mnie niemiecka motoryzacja, choć nie odrzucam Astry 2. Dziś trafiłem na Volvo S/V40 i się zakochałem. Nie brałem pod uwagę kombi, ale to mi się podoba.
Cieszyłbym się, gdyby samochód dawał radość z jazdy (moc) i radość z posiadania (bezusterkowość, choć tego nikt nie zagwarantuje, ale chcę zminimalizować ryzyko).
Jestem z granicy małopolski i podkarpacia.
/Edek mówi, że przejechać się po samochód tego warty to nie problem, na przykład na Śląsku jest sporo interesujących mnie ofert, jeśli sprawdziłbym kilka jednego dnia to może trafiłbym na ten idealny./

Mam nadzieję, że moje wypociny są w miarę czytelne, pozdrawiam forumowiczów, no i proszę o porady.

PanRyba
PanRyba
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 10 2009
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Peugeot 307
Silnik: 1.6 HDI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Mar 2016, 05:56

Wklej linki do aut z okolicy, które Ciebie interesują to ocenimy. Wyjazd na drugi koniec Polski to czas i koszty, pytanie czy możesz sobie na to pozwolić. Jeśli interesuje Ciebie segment D to poszukaj:
Honda Accord VI
Mazda 626
Toyota Avensis
Mitsubishi Galant
Peugeot 406
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

09 Mar 2016, 07:27

Do powyższych propozycji dorzucam jeszcze Peugeota 406 z którego też będziesz zadowolony,szukaj z silnikiem 1.8 jest mało awaryjne i ma znakomite blachy.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001

09 Mar 2016, 09:49

Ja mogę dorzucić jeszcze :
Seat Toledo II
Ford Focus Mk1
Freddy12321
Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Mar 2016, 13:02

W mojej okolicy nie ma takich aut, niestety.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Ponad budżet, jednak... warto?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - od razu mógłbym obejrzeć, sprzedawca wydaje się rzetelny pisząc o rozrządzie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ładny, ale czy 4T można zagazować?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - warto?
[link do oferty na Allegro wygasł] - w Szwajcarii podobno przeglądy nie są robione "po łebkach".
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - może to?

Ogólnie celuję z samochód krajowy, większa pewność. Co myślicie?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wydaje się idealny, choć to nie Volvo (: Xsar jest mało, dobrze schodzą, bo przeglądam ogłoszenia już miesiąc.
Do Lublina jak i Myszkowa mam po 250km, jednak jak pisałem, na miejscu nie ma nic.
O Maździe myślałem, rownież 323, ale blachy podobno są problematyczne. Galanta chciałem miesiąc temu tak jak dziś Volvo, jednak czytam, że gaz do GDI to nienajlepszy pomysł. Toledo super, jednak ciężko o to w tej cenie /Edek mówi, że czytam o Toledo a piszę o Leonie/, Fokus też podobno nie lubi się z gazem. Choć wszystkie z wymienionych mi odpowiadają. Avensis jest trochę nudny, ale legendarna bezawaryjność Hondy działa na wyobraźnię. 406 - też niezły model, chodzi w cenach Xsary, co mi odpowiada.

Chętnie również poczytam o problemach z V/S40, jest blisko ideału z powodu wysokiego poziomu bezpieczeństwa, wyglądu i nietuzinkowości. Z drugiej strony nie odrzucam żadnego z podanych przez Was modeli, gdyby trafił się świetny okaz brałbym.
PanRyba
Nowicjusz

09 Mar 2016, 16:18

Volvo nie jest tanie w utrzymaniu,ten pierwszy z linku miał coś z przodem i tylne prawe drzwi były malowane.
Drugi ładny tylko koszt wymiany tego rozrządu razem z częściami wyniesie Cię około 1000zł do tego dolicz wymianę oleju czy filtrów i na pewno coś do zrobienia jeszcze się znajdzie.
T4 ładne,oczywiście niektórzy sie wypowiadają że tego silnika nie da się zagazować ale nie do końca to prawda,dobra instalacja i do tego dobry gazownik i powinno być ok tylko musisz się liczyć ze sporym spalaniem (12-14l to norma).
Ja do końca niewiem jak jest z autami ze Szwajcarii,kiedyś obiło mi się o uszy że potrafią dbać o auta a kiedyś ktoś tu na forum pisał że jest sporo rozbitków.
Xsara według mnie bita z tyłu i jakaś wieloodcieniowa..

A co powiesz na Skodę Octavię albo VW Borę?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

09 Mar 2016, 18:14

Takie spalanie przy tak dużym silniku jest jak najbardziej akceptowalne. Co to Bory, mam mieszane odczucia, podobnie do Octavii. W sumie to porządne auta, jednak ani z zewnątrz ani wewnątrz nic mnie do nich nie przyciąga.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Co powiesz na to, poza bierznikiem (:D) ogłoszenie wydaje się być w porządku, na moje niewprawne oko.

Brat poleca mi japończyki, np.: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Co to za nalot skoro silnik nie dymi?

Jeszcze kilka v40-tek, cóż, zauroczenie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Nie wiem jak wygląda skóra po 200 tys km
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tu nie widzę minusów
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] brak alu, 2 miejsca do zrobienia, tylko niepokoi mnie lewy przedni błotnik, chyba wymieniony.

[link do Gratka wygasł] - sensowny wybór?

Dzięki za pomoc.
PanRyba
Nowicjusz

09 Mar 2016, 18:28

Według mnie powinieneś rozejrzeć się za oplem vectra b . Jeździłem takim tylko w dieslu i powiem Ci ze fajne autko no i niedrogie w utrzymaniu :) Polecam silnik 1.8 benzynowy - mało awaryjny i dobry do gazu :) Za te pieniążki dostaniesz egzemplarz z końcówki produkcji i z fajnym wyposażeniem .
Paweł83
Początkujący

09 Mar 2016, 18:38

Toledo ładne,obejrzyj.
Mazde 6 sobie odpuść bo za te pieniądze nic sensownego nie kupisz,minimum trzeba mieć 12k a i tak nie będzie idealna.
406 długo się już sprzedaje (zdjęcia z lata) i za ładnie wygląda jak na auto z Francji..

Odnośnie Volva:
1.bardzo ładne a skórę zawsze można oddać do regeneracji.
2.cały przód w innym odcieniu..
3.wygląda ok.

Odnośnie Vectry,tutaj ładny egzemplarz tylko sporo wyświetleń i z ceną trochę przesadził..
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Mar 2016, 19:06

Spośród Accordów jest duży wybór, np,:
[link do Gratka wygasł] - bardzo mi się podoba, choć środek jak to japończyk.
[link do Gratka wygasł]

O, tego Opla nie brałem pod uwagę, dobry samochód, dzięki Paweł.
Barol - do Mazdy nie jestem w ogóle przekonany.
Ta Vectra... Chyba prędzej kupiłbym to:http://allegro.pl/ford-mondeo-ghia-zadbany-jak-pluca-gornika-p-i6035804357.html Oczywiście to żarty, niemniej nie podoba mi się.
PanRyba
Nowicjusz

09 Mar 2016, 19:25

Ludzie to mają fantazje z tymi aukcjami :mrgreen: Accord dobre auta,sam się zastanawiam czy nie zmienić na takowego.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

09 Mar 2016, 19:52

Fajna aukcja, śmiałem się pod nosem.
Więc jutro jadę zobaczyć tego Seata, szczęśliwie nie będę sam. Jeśli więc podróz, to szukam też innych samochodów z tamtych rejonów.
I tak w oko wpadły mi:
[link do Gratka wygasł]
[link do Gratka wygasł]
[link do Gratka wygasł]
Mam nadzieję, że nie macie mi za złe aż tylu propozycji.
Usunąłem niepotrzebne linki.
PanRyba
Nowicjusz

09 Mar 2016, 21:04

Almera N16 to średnio udany model.. tak samo Carisma GDI.
Barol
Awatar użytkownika

09 Mar 2016, 21:47

Dzięki za informację.
Mam kolejną porcję linków, dzięki za poświęcony czas.
[link do Gratka wygasł]
[link do Gratka wygasł] gwarancja ok, światła z tył mniej, ciekawe czy jeżdżąc nim spaliłbym (:D) się ze wstydu. Jeśli coś mi się pomyliło, i to nie 307-mek dotyczył samozapłon to żart zupełnie nieudany.
[link do Gratka wygasł]
[link do Gratka wygasł] warto?
PanRyba
Nowicjusz

10 Mar 2016, 15:37

Civic ładny tylko było chyba coś z tyłem bo zderzak jakoś krzywo spasowany i w innym odcieniu się wydaje.
307 dość taki tylko od młodzika więc wiadomo trzeba uważać.
Xsara odpicowana na handel że aż miło i ten opis 100% oryginał nówka.. :roll:
Drugi Civic albo mi się wydaje albo prawy bok ma w trzech różnych odcieniach lakieru..
Barol
Awatar użytkownika