Samochód kupiony od firmy na fakturę a sprzedaż

01 Gru 2010, 00:10

Witam,
kupiłem samochód od swojego pracodawcy. Wystawił mi On fakturę i nie płaciłem nic w US.
Teraz chcę go sprzedać i nie bardzo wiem jak, tzn:
-sprzedaję go na umowę k-s,
-sprzedaje go i wystawiam dla gościa fakturę?
Dodam że jestem osoba prywatna i samochód był kupiony na użytek własny a nie na firmę.

Dodatkowo mam pytanie, nie minęło pół roku odkąd go zarejestrowałem na siebie i czy zaniżenie kwoty sprzedaży wystarczy aby US się odczepił?
junge
Nowicjusz

01 Gru 2010, 14:54

Piszesz normalną umowę K-S bo jako osoba fizyczna nie prowadzisz działalności, i auta na firmę nie kupiłeś.Jeżeli nie minęło 6 mcy zaczynając od pełnego miesiąca od daty zakupu to różnica w kwocie sprzedaży a zakupu podlega opodatkowaniu tj jak kupiłeś za 5000 na fakturze a sprzedajesz za 12000 na umowie to dla skarbowego zarobiłeś (12000-5000) 7000pln i od tej kwoty masz do zapłaty podatek (Chyba 19%).
Jak wpiszesz kwotę na umowie 5000 to US może ale nie musi poddać ją weryfikacja, z powodu właśnie niskiej kwoty. Na obronę masz Fakturę zakupu i jest to odnośnik co do wartości auta.Jak masz na F-Vat wpisane że auto np. uszkodzone to w umowie na tą kwotę także musi być to zaznaczone.
Kupujący jednak aby nie płacić 2%podatku od ceny auta z katalogu będzie musiał wykazać w US że pojazd ma właśnie taką wartość, albo zapłacić od katalogowej.
Jednak tu jest Polska i w każdym urzędzie inaczej naliczają wartości aut i wysokość podatku.

Liczy się data zakupu a nie przerejestrowania, a okres 6mcy od pełnego miesiąca.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wymienić samemu koło w samochodzie osobowym?
    Sprawna wymiana koła w samochodzie wymaga pewnej praktyki, ale dobrym punktem wyjścia może być teoretyczne opanowanie tej operacji. Co jest niezbędne i w jakiej kolejności należy wykonywać poszczególne czynności? Wyjaśniamy ...