Samochód kupiony w 2018, nie przerejestrowałem i sprzedałem do kasacji

16 Mar 2021, 21:22

Witam, kupiłem auto w 2018 roku, nie przerejestrowałem go, nowe przepisy zaczęły dopiero obowiązywać od 2020 roku i mam pytanie, bo sprzedałem go do kasacji pojazdów na podstawie umowy kupna sprzedaży, czy jeśli teraz pójdę do wk poinformować o sprzedaży samochodu który był nie przerejestrowany czeka mnie jakaś kara, bo ogólnie ten pan co ode mnie kupił to auto, mówił żebym nic nie robił, bo to auto nie będzie już rejestrowane tylko pójdzie na części a jak pójdę teraz do urzędu to mogą się przyczepić, to jak to jest z tymi nowymi przepisami, czy jak kupiłem w 2018 roku i nie przerejestrowałem to grozi mi jakaś kara wtedy niby trzeba było przerejestrować w terminie 180dni ale nikt do tego nie przykładał wagi. Pozdrawiam.
dedek2
Obserwowany

17 Mar 2021, 11:05

dedek2 napisał(a):mówił żebym nic nie robił, bo to auto nie będzie już rejestrowane tylko pójdzie na części a jak pójdę teraz do urzędu to mogą się przyczepić
Ty jako właściciel auta musisz dopełnić tych formalności, pomimo że w dowodzie rejestracyjnym figuruje jeszcze poprzedni właściciel. Powinieneś w tej sytuacji przedstawić w urzędzie umowę sprzedaży i odpowiednie dokumenty o kasacji auta oraz złożyć wniosek o wyrejestrowanie pojazdu. Tu od momentu oddania auta do kasacji i otrzymania oświadczenia o unieważnieniu dowodu rejestracyjnego, karty pojazdu oraz tablic rejestracyjnych pojazdu masz 30 dni na zgłoszenie tego faktu.

Tu masz odpowiedź na swoje pytanie "Jeżeli auto zostało przywiezione długo przed 1 stycznia 2020 i przed tą datą nastąpi upływ 30-dniowego terminu na rejestrację o którym mowa w art. 71 ust. 7 PRD, to nie będziemy karani. Wynika to z tego, że czyn za który mielibyśmy być ukarani tj. brak zarejestrowania auta został popełniony w pierwszym dniu po upływie 30-dniowego terminu, a więc pod rządami przepisów nie przewidujących sankcji w postaci kary pieniężnej. Zgodnie z art. 189c Kodeksu postępowania administracyjnego, jeżeli w czasie wydawania decyzji w sprawie administracyjnej kary pieniężnej obowiązuje ustawa inna niż w czasie naruszenia prawa, w następstwie którego ma być nałożona, stosuje się ustawę nową, jednakże należy stosować ustawę obowiązującą poprzednio, jeżeli jest ona względniejsza dla strony. W omawianym tu przypadku, w dacie popełnienia czynu nie obowiązuje przepis o administracyjnej karze pieniężnej, a więc siłą rzeczy jest to norma “względniejsza dla strony” i to ją stosujemy. Nie trzeba więc będzie masowo rejestrować aut które zostały przywiezione do Polski na długo przed 1 stycznia 2020.". Wychodzi na to że nie zostaniesz obciążony karą bo auto kupiłeś dużo wcześniej niż podana data wejścia tego przepisu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Mar 2021, 11:20

Prawo nie działa wstecz więc Ciebie to nie dotyczy, żadnej kary nie dostaniesz.
Inna prawa to taka ze na kasację auto nigdy nie idzie na umowę kupna sprzedazy czyli kupił ktoś na części lub inne przeznaczenie ale w sumie to nie powinno Cię martwić. Pytanie czy miałeś OC jak sprzedawałeś auto?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Mar 2021, 21:54

Rokiko napisał(a):Powinieneś w tej sytuacji przedstawić w urzędzie umowę sprzedaży i odpowiednie dokumenty o kasacji

Pisał
dedek2 napisał(a): sprzedałem go do kasacji pojazdów na podstawie umowy kupna sprzedaży

Więc jest umowa KS. Po prostu sprzedał auto a nie wyzłomował. Tutaj dokumentów o kasacji nie ma obowiązku i podstawy prawnej przedstawiać.Nabywca mimo że deklarował że auto na złom kupuje to może nim jeżdzić , sprzedać dalej lub postawić sobie w pokoju na dywanie. Ewentualnie jednak poddać utylizacji. Autor tematu ma w urzędzie zgłosić jedynie sprzedaż auta na podstawie umowy KS a co będzie dalej z jego dupowozem to go nie interesuje. Ale jest jednak ale . Ubezpieczenie OC. Trzeba niezwłocznie zgłosić sprzedaż auta do FU aby nastąpiło zaprzestanie obowiązku jego płacenia . Nie pamiętam czy ten fakt musi być poprzedzony wizytą w WK i adnotacją potwierdzającą wyrejestrowanie / sprzedaż na umowie KS. A dlaczego firmy zajmujące się złomowaniem kupują na umowę kupna / sprzedaży ? Ano nie kupią tak każde auto . Kupią te gdzie jest jeszcze długi okres zapłaconego OC. Stając się właścicielem to po kasacji im przysługuje zwrot OC za niewykorzystany czas z FU. Kiedyś było za zaokrąglony miesiąc , teraz jest za każdy dzień. Gdyby to sam właściciel kasował to jemu by przysługiwał zwrot.Dodając do tego jakieś tam grosze za wrak od złomiarzy to może się okazać że korzystniejsze jest złomowanie niż sprzedaż tak jak w temacie. Tutaj to zaświadczenie z uprawnionej stacji demontażu pojazdów do WK . Tam decyzja o wykreśleniu pojazdu z ewidencji . Z tym do FU i zwrot OC. Kasa i jeszcze raz kasa :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

18 Mar 2021, 13:59

bonifacy napisał(a):Nie pamiętam czy ten fakt musi być poprzedzony wizytą w WK i adnotacją potwierdzającą wyrejestrowanie / sprzedaż na umowie KS
Ja osobiście tak robiłem bo taki jest obowiązek sprzedającego.. :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

18 Mar 2021, 15:14

Nie ma takiej potrzeby bo wszystkie dokumenty dostarcza kasacja, w obowiązku sprzedającego jest tylko zdanie tablic rejestracyjnych ale może być nawet wysłane pocztą
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Mar 2021, 22:36

Kao napisał(a):Nie ma takiej potrzeby bo wszystkie dokumenty dostarcza kasacja, w obowiązku sprzedającego jest tylko zdanie tablic rejestracyjnych ale może być nawet wysłane pocztą
Ręce opadają . Jakie zdanie tablic , jakie dokumenty z kasacji ? Jeszcze raz zacytuję
dedek2 napisał(a): sprzedałem go do kasacji pojazdów na podstawie umowy kupna sprzedaży
Zapis do kasacji możemy sobie odpuścić bo pewnikiem tak bajdurzył i opowiadał bajki kupujący . Jednym słowem sprzedał
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

19 Mar 2021, 09:18

Chyba nie zajarzyłeś, ja mówię jak jest w przypadku oddania auta na kasację, teraz sprzedał na umowę o temat rozchodzi się tylko o OC czy w czasie sprzedaży było aktualne czy nie jeżeli nie to nie zgłaszać jeżeli tak to zgłaszać
Kao
Moderator
Awatar użytkownika