Samochod kupiony w UK , ubezpieczenie polskie

30 Wrz 2010, 03:30

Witam, mam duzy problem, zamiar mam kupic samochod tu gdzie mieszkam czyli w Szkocji, ale wyliczyli na mnie ubezpieczenie samochodu ponad 3.000 funtow na rok, to jest samochod citroen ZX 1997r, 1.400cc, wazne MOT, wartosc 300 funtow.
a teraz moje pytanie, czy jest mozliwosc zakupu w szkocji samochodu a ubezpieczenie z Polski ? jak to wogule wyglada, czy moge wziasc na siebie ubezpieczenie, bedac tutaj, zameldowany jestem w Polsce. prosze o szybkie odpowiedzi, dziekuje z gory. pozdrawiam.
Rychu91
Nowicjusz

Miejscowość: Eyemouth, Scotland

01 Paź 2010, 07:05

Jak jesteś ze Szkocji to może być trudne. Znajomi w Holandii w podobnej sytuacji zrobili tak że auto kupili przed wyjazdem na wakacje do rodziny w PL, no i będąc w PL zrobili wszystkie formalności takie jak przy sprowadzeniu auta - a potem już formalnie polskim autem z polskim ubezpieczeniem wrócili do siebie. Już chciałem Ci to poradzić to samo, ale (pomijając już fakt że nie wiem czy masz zamiar odwiedzić PL) obawiam się że z kierownicą po prawej stronie może to nie być takie proste.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

01 Paź 2010, 07:08

GB napisał(a):Już chciałem Ci to poradzić to samo, ale (pomijając już fakt że nie wiem czy masz zamiar odwiedzić PL) obawiam się że z kierownicą po prawej stronie może to nie być takie proste.

Na dzień dzisiejszy nie ma zadnych szans rej.pojazdu z kierownicą po prawej stronie w Polsce.. :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

03 Paź 2010, 16:18

nie mozesz miec polskiego ubezpieczenia i angielskie blachy, ale komisja europejska naciska polske na zmiane prawa dali 2 miesiace, to bedzie duza oszczednosc ciekawe jak to bedzie wygladac w razie stluczki,

migi60 jak zwykle posty nabija, mozesz w pl zarejestrowac auto które konstrukcyjnie nie jest przystosowane do przekladki np w poznaniu jezdrza autobusy pietrowe prosto z londynu jako reklama szkoly jezykowej
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna

03 Paź 2010, 17:17

godfather78 napisał(a):migi60 jak zwykle posty nabija,

Nabić to mozesz sobie guza jak będziesz pisał głupoty..... :!: :!:
Masz chociaz deko pojęcia w tym temacie... :?: :?: Bo jezeli nie masz to nie pisz głupot i nie rob ludzią wody z mózgu.Słyszałeś cos o sprawie upartego czlowieka z Kielc... :?: :?: Sprawa oparła się o KU i w dalszym ciągu facio stoi w punkcie zerowym tzn.samochodu nie zarejestrował.../mały drobiazg-kierownica z prawj strony/... :!: :!:
godfather78 napisał(a): np w poznaniu jezdrza autobusy pietrowe prosto z londynu jako reklama szkoly jezykowej

Owszem mogą tak jezdzić zarejestrowane ale muszą miec ODSTĘPSTWO OD WARUNKÓW TECHNICZNYCH... :!: :!: które wydaje na kazdy pojazd Ministerstwo Infrastruktury... :!: :!: Mozesz mi powiedzieć czym umotywujesz zmianę war.tech.tego pojazdu z UK zeby został zarejestrowany w Polsce... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

03 Paź 2010, 20:52

Kolega Migi60 ma rację albo odstępstwo od warunków homologacyjnych albo przystosowanie pojazdu do przepisów krajowych.
Stanisław1
Nowicjusz

Miejscowość: Raszków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa napęd AWD-i w hybrydach Toyoty?
    Elektryczny napędem na cztery koła AWD-i całkowicie różni się od tradycyjnych napędów 4x4 pod względem konstrukcji i zasady działania. Wyjaśniamy, jak AWD-i jest zbudowany, jakie daje korzyści i dlaczego pojawia ...
    Wolniej! - nie zawsze znaczy bezpieczniej
    Nadmierna prędkość należy do najczęstszych przyczyn wypadków drogowych. Czy jednak oznacza to, że im wolniej jedzie kierowca, tym lepiej? W wielu sytuacjach taka zasada się nie sprawdzi. Znaki określające ograniczenie ...

05 Paź 2010, 17:38

Kolego Godfather 78...
Proponuję Ci najpierw poczytaj DZ.U.2003.32.poz.262 a dopiero pózniej zabieraj głos w sprawie"Anglików". Zebys nie tracil swego drogocennego czasu na pisanie bzdetów to wszystko znajdziesz w :Dział III Warunki techniczne pojazdów samochodowych i przyczep $$.1 pkt.12 podpunkt 2....Zyczę miłej lektury... :!: :!: :idea:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Paź 2010, 15:45

Migi60 napisał(a): Na dzień dzisiejszy nie ma zadnych szans rej.pojazdu z kierownicą po prawej stronie w Polsce.. :!: :!:

zeby miec odstępstwo od warunków homologacyjnych trzeba udowodnic ze auta nie da sie przystosowac do ruchu prawostronnego, cuda sie zdarzaja jak bedzie okazja to zrobie zdjecie,
migi60 musi miec calkiem sporo guzow...
godfather78
Aktywny

06 Paź 2010, 19:05

godfather78 napisał(a):zeby miec odstępstwo od warunków homologacyjnych trzeba udowodnic ze auta nie da sie przystosowac do ruchu prawostronnego

Jezeli nie mozesz przełozyc kierownicy na lewa strone to pojazd nie podlega w myśl tego co napisałem wcześniej rej.w Polsce.Czy wiesz ile juz by jezdziło samochodow po polskich drogach na naszych nr.rej.... :?: :?: Przeciez Polak potrafi... :!: :!: Kazdy powód byłby dobry zeby tylko nie robić przekladki a tylko lekką reka puścić to wszystko na zywioł.A czy wiesz ze takie m-ki jak:Skoda,Peugot czy Citroen zabroniły przekładek/nie mówiąc o innych/.Czy sądzisz ze w MI zaraz będą lekką reką wydawać zezwolenia na odstępstwa.. :?: :?: Ja się stykam z tym mozna powiedziec na codzień i jakoś tego nie widzę... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

07 Paź 2010, 07:14

Migi60 napisał(a):Kazdy powód byłby dobry

mialem racje z nabijaniem postow, przeciez skody i peugoty ludzie przerabiaja,
auta ktorych sie nie da przerobic to np.taxi albo autobus ktory ma silnik w miejscu pasazera, formalnosci sa skomplikowane pozniej WK daje zolte tablice
godfather78
Aktywny

07 Paź 2010, 07:26

Teraz to juz mogę śmiało napisać:Gdyby głupota ludzka mogła latać to jestem pewny ze byłbyś mistrzem akrobacji.... :!: :!: :mrgreen:
godfather78 napisał(a):auta ktorych sie nie da przerobic to np.taxi albo autobus ktory ma silnik w miejscu pasazera

Szczyt głupoty i niewiedzy.... :!: :!:
godfather78 napisał(a):formalnosci sa skomplikowane pozniej WK daje zolte tablice

Najpierw się dowiedz a pózniej pisz w jakich przypadkach WK daje żółte tablice rejestracyjne ... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

07 Paź 2010, 07:32

gdyby za glupote placili.....
przedszkolne teksty migi60,
nastepnym razem zrobie zdjecie i nie bede dyskutowal z gowniarzem
"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
godfather78
Aktywny

07 Paź 2010, 07:38

godfather78 napisał(a):gdyby za glupote placili.....

To jestem pewny ze byłbys milionerem... :!: :!: :mrgreen:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

07 Paź 2010, 08:44

godfather78 napisał(a):mialem racje z nabijaniem postow, przeciez skody i peugoty ludzie przerabiaja

Po pijaku też jeżdżą i co wszystko OK?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

07 Paź 2010, 09:00

godfather78 napisał(a): nie bede dyskutowal z gowniarzem

Tak w tym to na pewno jesteś dobry.Jezeli jednak wykazałbyś min. myślenia/o to Ciebie jednak nie posądzam/to przed napisaniem tego słowa trochę byś pomyślał.Moj wiek masz jak na patelni ale Ty i tak tego się nie domyślisz... :!: :!:Jezeli w jakiejś sprawie chcesz zabrać głos to najpierw poczytaj przepisy a pozniej pisz bo widzę ze robisz calkiem odwrotnie.No ale cóz mozna i w ten sposób zaistnieć....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP