Dzień dobry koledzy.
Chęc zakupu nowego samochodu zmotywowała mnie do utworzenia tutaj konta
![Uśmiechnięty :)]()
Mianowicie obecnie jeżdżę klasycznym Passatem B5FL z roku 2003, oczywiście 1.9TDI. Jednak jako, że auto zbliża się do swojej 18-tki, to pora zacząc myslec nad czyms nowym. Co mnie motywuje do zakupu? Przydałby się drugi dodatkowy samochód, powoli gdzieś pojawia się temat zakładania rodziny - wobec czego fajnie byłoby jeździć czymś bezpiecznym.
Co mnie interesuje? Przede wszystkim sedan - może i przy dzieciach w przyszłości trochę średnio i combi czy suv byłyby lepsze, ale jakoś tak po prostu... sedany bardziej mi się podobają i ciężko mi się przekonać. Celuję raczej w benzynę jako, że nie robię dużej ilości km + jeżdżę głównie po mieście. Stąd też fajnie byłoby mieć automat. No i jakieś systemy wykrywania pieszych, automatyczne hamowania, adaptacyjny tempomat, asystent jazdy w korku i te sprawy też są dla mnie dość istotne.
Samochód chcę też wziąć w leasing na firmę, stąd myślę nad zakupem nowego. Poza tym chciałbym mieć spokój z samochodem na jakieś 5 lat - a tutaj liczę, że ew. przedłużona gwarancja pozwoli trochę mniej martwić się o jakieś większe usterki.
Mam już nawet dość mocno na oku Passata B8 2.0 TSI 190 KM z DSG. Co sądzicie koledzy o tym wyborze? Czy jest jakiś ciekawszy wybór w tej cenie?
Nie kupowałem też nigdy samochodu z salonu i tutaj w sumie pytanie - jako, że czas oczekiwania to 3-4 miesiące (wolałbym jednak mieć możliwość wyboru wyposażenia) - to lepiej myśleć o zamówieniu teraz czy raczej na nowy rok składać zamówienie pod koniec obecnego? Ceny pewnie korzystniejsze będą teraz.