Samochód maks. do 150 tysięcy - nowy z salonu

17 Cze 2020, 12:58

Dzień dobry koledzy.
Chęc zakupu nowego samochodu zmotywowała mnie do utworzenia tutaj konta :) Mianowicie obecnie jeżdżę klasycznym Passatem B5FL z roku 2003, oczywiście 1.9TDI. Jednak jako, że auto zbliża się do swojej 18-tki, to pora zacząc myslec nad czyms nowym. Co mnie motywuje do zakupu? Przydałby się drugi dodatkowy samochód, powoli gdzieś pojawia się temat zakładania rodziny - wobec czego fajnie byłoby jeździć czymś bezpiecznym.

Co mnie interesuje? Przede wszystkim sedan - może i przy dzieciach w przyszłości trochę średnio i combi czy suv byłyby lepsze, ale jakoś tak po prostu... sedany bardziej mi się podobają i ciężko mi się przekonać. Celuję raczej w benzynę jako, że nie robię dużej ilości km + jeżdżę głównie po mieście. Stąd też fajnie byłoby mieć automat. No i jakieś systemy wykrywania pieszych, automatyczne hamowania, adaptacyjny tempomat, asystent jazdy w korku i te sprawy też są dla mnie dość istotne.

Samochód chcę też wziąć w leasing na firmę, stąd myślę nad zakupem nowego. Poza tym chciałbym mieć spokój z samochodem na jakieś 5 lat - a tutaj liczę, że ew. przedłużona gwarancja pozwoli trochę mniej martwić się o jakieś większe usterki.

Mam już nawet dość mocno na oku Passata B8 2.0 TSI 190 KM z DSG. Co sądzicie koledzy o tym wyborze? Czy jest jakiś ciekawszy wybór w tej cenie?

Nie kupowałem też nigdy samochodu z salonu i tutaj w sumie pytanie - jako, że czas oczekiwania to 3-4 miesiące (wolałbym jednak mieć możliwość wyboru wyposażenia) - to lepiej myśleć o zamówieniu teraz czy raczej na nowy rok składać zamówienie pod koniec obecnego? Ceny pewnie korzystniejsze będą teraz.
olddeath
Obserwowany

17 Cze 2020, 15:26

olddeath napisał(a):lepiej myśleć o zamówieniu teraz czy raczej na nowy rok składać zamówienie pod koniec obecnego? Ceny pewnie korzystniejsze będą teraz.

Na auto do produkcji dostaniesz małą zniżkę (bez względu na okres w roku). Największe zniżki są na to co zalega na placu.

Na ile lat chcesz kupić te auto? 5 a później zamierzasz wymienić na coś nowszego?

Jeśli podoba Ci się Passat popatrz również na Superba, Arteona.
Spoza grupy VAG: Kia Optima lub Stinger 2.0T, Alfa Romeo Giulia 2.0T, Toyota Camry.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

17 Cze 2020, 16:41

Superb liftaback będzie sporo praktyczniejszy. Wygląd w zasadzie jak sedan ale otwór do załadunku zdecydowanie będzie wygodniejszy.
pRk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Seat Cordoba
Paliwo: Benzyna

17 Cze 2020, 20:20

150k to budżet też na Volvo S60, przyjrzyj się temu autu. Co do zniżek i rabatów to wszystko zależy od producenta, modelu, konfiguracji, dealera, polityki rabatowej.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

18 Cze 2020, 10:20

Samochód kupuje na jakieś 5 lat, a później prawdopodobnie sprzedaż i coś nowego :)

Skoda Superb - też nad nią gdzieś tam myślałem, ale chyba wizualnie mi do końca nie podchodzi.

Volvo S60 z kolei też gdzieś było przeze mnie rozważane, ale jednak chyba może być problem, żeby zmieścić się w budżecie do 150 tysięcy + czy nie będzie trochę droższe w utrzymaniu niż taki Passat chociażby?
olddeath
Obserwowany

18 Cze 2020, 10:53

S60 spokojnie w wersji R-design z silnikiem T4 da radę zrobić w 150k. Chcesz się przekonać, zapraszam na priv.
Koszty utrzymania/serwisu raczej podobne do passata, mniejsze niż BMW czy audi.
EDIT:
Racja 150k może być mało, chyba że używane demo lub bez przebiegu.
Przepraszam za błąd, zmienili niedawno konfigurator i ceny. Szczerze to lepiej popatrzeć na S90, cena może być konkurencyjna do S60
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna