Samochód na co dzień, prośba o radę.

02 Mar 2020, 00:21

Ale w s60 nie było r4
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Mar 2020, 00:25

Invi napisał(a):Ale w s60 nie było r4

Rzeczywiście mój błąd, mówił to w kontekście S40.
rz21
Nowicjusz

02 Mar 2020, 19:24

Ale czemu się od razu burzysz? My tylko wyraziliśmy swoją opinię o tym aucie, pewne wątpliwości, a Ty od razu, że kolega się zna i że wszystko jest w ori... No i fajnie, ze nie umknął jego uwadze wylizany silnik :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Mar 2020, 00:29

mike napisał(a):Ale czemu się od razu burzysz? My tylko wyraziliśmy swoją opinię o tym aucie, pewne wątpliwości, a Ty od razu, że kolega się zna i że wszystko jest w ori... No i fajnie, ze nie umknął jego uwadze wylizany silnik

Kolego, wcale się nie burzę.
Ja jestem bardzo zadowolony, że otrzymałem tyle pomocnych odpowiedzi od szanownych użytkowników :D
Być może czegoś nie sprecyzowałem i moja wypowiedź miała zły wydźwięk (zapomniałem zastosować widocznych cytatów), przez co źle ją odebrałeś.
Ja po prostu napisałem, że kolega wysłał mi ten samochód poglądowo (jako przykład, którego na pewno nie kupię, ponieważ nie mam możliwości w danej chwili tego zrobić + spora odległość), żeby wskazać parę istotnych rzeczy.
Wiadomo, że nikt nie jest alfą i omegą i błędy są rzeczą ludzką (choć tutaj wolał bym ich unikać), nie można przyjmować opinii nawet dobrego znajomego bezkrytycznie. Sam posiadam wiedzę o motoryzacji, jednak nie aż tak dużą (i raczej bez solidnego doświadczenia), żeby samodzielnie dokonać zakupu.
Również zwrócił moją uwagę umyty silnik, co sugerują, że sprzedający może chcieć coś ukryć (wycieki), ale mógł również kierować się względami estetycznymi (mało prawdopodobne).
rz21
Nowicjusz

03 Kwi 2020, 20:20

Panowie, jeszcze miał bym jedno pytanie.
Jestem już na etapie przeglądania ofert, od poniedziałku zaczynam działać, jednak zastanawia mnie jedna rzecz.
Jak wygląda sprawa z nagłośnieniem w S60 ?
Słyszałem, że Volvo montuje dobre audio, jedna wyczytałem, że jest kilka wersji. Która jest najciekawsza i czym się tutaj kierować (wygląd radia, emblematy głośników itd. ?). Widziałem, że dla aux`a należy zamontować kostkę, jest też kilka modyfikacji (w tym taka, która wprowadza androida do wbudowanej nawigacji).
Z passata został mi jeszcze wzmacniacz JBL (subwoofer ma niestety rozwalony głośnik, więc będę musiał kupić nowy, ponieważ naprawa jest chyba nieopłacalna), miałem tam tylko zmienione średnio-tonowce i dźwięk był dobrej jakości (nie było to Dynaudio). Czy Volvo to lepsza liga ?
rz21
Nowicjusz

03 Kwi 2020, 20:42

teraz to sobie najlepiej siądź na 4 literach i nie wychodź z domu. :lol:

Przez pół roku pytań , poszukiwań i nic to i za kolejne pół roku też nic nie kupisz.

Mojemu koledze to już 120 samochód sprowadzam, który oczywiście kupuje a jak przyjeżdża i wszystko pasuje i znowu nie schodzę 3000 w dół to też nie kupuje. Po nim przyjeżdża następny klient i w 1 minutę i 15 sekund podejmuje decyzję na tak. Wiesz to taki typ człowieka..... chce dobre za pół darmo albo żeby przywieźć i sprzedać ze stratą bo on kupuje. Takich ludzi wiele.

rz21 napisał(a):Poza tym gdy oględziny przejdą pozytywnie, to wtedy autodna itd. , co dostarczy szczegółowych informacji.

A jakże raporcik obowiązkowo.

Poźniej takie wały wychodzą i ludzie są dymani przez nieuczciwych raporto-dostawcom lub nieuczciwych youtuberów.
I mamy takie coś

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

03 Kwi 2020, 21:12

andrewb25 napisał(a):Przez pół roku pytań , poszukiwań i nic to i za kolejne pół roku też nic nie kupisz.

Ja myślałem że ktoś sobie jajca robi... :D
andrewb25 napisał(a):Poźniej takie wały wychodzą i ludzie są dymani przez nieuczciwych raporto-dostawcom lub nieuczciwych youtuberów.
I mamy takie coś

Te filmiki zadedykuj idealistom od śledztw, zresztą jeden z nauczycieli idealności ma na tym forum swój temat :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Kwi 2020, 21:16

andrewb25 napisał(a):teraz to sobie najlepiej siądź na 4 literach i nie wychodź z domu. :lol:

Przez pół roku pytań , poszukiwań i nic to i za kolejne pół roku też nic nie kupisz.

Mojemu koledze to już 120 samochód sprowadzam, który oczywiście kupuje a jak przyjeżdża i wszystko pasuje i znowu nie schodzę 3000 w dół to też nie kupuje. Po nim przyjeżdża następny klient i w 1 minutę i 15 sekund podejmuje decyzję na tak. Wiesz to taki typ człowieka..... chce dobre za pół darmo albo żeby przywieźć i sprzedać ze stratą bo on kupuje. Takich ludzi wiele.

Zaraza krzyżuje plany, ale jakieś działania już warto podejmować.
Musiałem dozbierać wolnej gotówki i spasować wszystko z wolnym czasem. Na samym początku tego nie sprecyzowałem, za co Was przepraszam :oops:
Teoretycznie już we wtorek jestem w stanie dokonać zakupu, jednak zapewne chwile się to odwlecze przez obecną sytuacje.
Chciałbym jednak spożytkować ten czas i się chociaż dopytać doświadczonych kolegów chociaż o takie drobnostki :wink:
rz21
Nowicjusz

04 Kwi 2020, 00:06

andrewb25 napisał(a):A jakże raporcik obowiązkowo.

Poźniej takie wały wychodzą i ludzie są dymani przez nieuczciwych raporto-dostawcom lub nieuczciwych youtuberów.
I mamy takie coś

Raport wymieniłem na samym końcu, jednak nie uważam, żeby to było zbędne. Osoba, która kupowała ode mnie samochód (niemal rok po szkodzie, uszkodzony) użyła autodna i dostała nawet zdjęcia od ubezpieczyciela w raporcie, więc nie uważam, że jest to bezużyteczne działanie, jednak jak ze wszystkim, należy mieć pewien dystans.
Podstawowym źródłem informacji jest doświadczenie mojego kolegi, który zna się na rzeczy, taka aplikacja może być jednak wskazówką, co warto jeszcze zweryfikować

Dzisiaj przeglądałem portale, ale nie trafiłem na nic ciekawego.
Jestem jednak zwolennikiem poczekania dłużej i dokonania dobrego zakupu, niż szybko i byle jak. Dlatego tyle czasu od napisania posta poświęciłem na przygotowania do tego procesu.
M.in. dowiedziałem się, że występuje automat sekwencyjny i że ta generacja volvo nie posiada niestety tak przydatnej funkcji jak autohold.

Jeżeli bylibyście jeszcze byli na tyle wspaniali i napisali mi coś o systemie dźwiękowym występującym w tym modelu (za wiele informacji nie znalazłem) oraz wartych uwagi modyfikacjach to byłbym bardzo wdzięczny :ok:
rz21
Nowicjusz

04 Kwi 2020, 09:36

rz21 napisał(a):że ta generacja volvo nie posiada niestety tak przydatnej funkcji jak autohold.

Czego ty wymagasz od 20 letniego samochodu?

rz21 napisał(a):Jeżeli bylibyście jeszcze byli na tyle wspaniali i napisali mi coś o systemie dźwiękowym występującym w tym modelu (za wiele informacji nie znalazłem) oraz wartych uwagi modyfikacjach to byłbym bardzo wdzięczny

gdzieś tam masz fragment o rodzajach nagłośnienia
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Kwi 2020, 10:20

rz21 napisał(a):Dzisiaj przeglądałem portale, ale nie trafiłem na nic ciekawego.
Jestem jednak zwolennikiem poczekania dłużej i dokonania dobrego zakupu, niż szybko i byle jak.

Wszystko OK, ale to ty myślisz że dzisiaj nie znalazłeś to znajdziesz za tydzień, miesiąc, czy dwa odpalisz sobie neta i najdziesz ten wymarzony idealny egzemplarz?
Otóż NIE znajdziesz ...bo to już staroć jest...nikt tego za bardzo sprowadzać nie chce...egzemplarze na zachodzie na export są już mocno dojechane za marne grosze...a te idealne no to cena kosmos.
Takie Volva to z tymi silnikami 2,4 2,5 (benyna , diesel , wszystko jedno) mają najechane 350-400-500-600 tys. jest tego nawet sporo w Szwecji, Danii 1200-1800 Euro Można zakupić bez problemu no ale tak jak piszę mocno dojechane i nie idealne...nikt tego nie kupował żeby stało w garażu, tylko po to żeby robiło bardzo duże kilometry,
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

04 Kwi 2020, 10:55

Andrju to jest tzw.wieczny poszukiwacz i do tego meloman/audiofil :?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

04 Kwi 2020, 11:14

Jaki masz teraz budżet na Volvo? 15 czy 20 tysięcy?
Audio możesz kupić używane z jakiegoś anglika i sobie przełożyć.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002