Samochód na długie trasy

03 Wrz 2008, 17:15

Witam,
miałym takie pytanie. Miałbym ~15 000zł i potrzebuję samochód na trasy ok. 1800km co prawda raz na 2-3 miesiące, w między czasie do jazdy po mieście. Najbardziej zależy mi na niezawodności, bo stanąć na autostradzie i dzwonić po pomoc, to ciężka sprawa. Co byście polecili? Przyznam, że na samochodach się nie znam, ale nie mam przekonania do samochódów ze starym rocznikiem, więc najlepiej, gdyby samochód był w miarę nowy.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
pozdrawiam
Maciek
seep
Nowicjusz

03 Wrz 2008, 17:25

nigdy nie jeździłem na takie trasy , ale moim zdaniem octavia by się nadała , w miarę bezawaryjny , wygodny i do 15 k wyrwiesz 99 rok , może jeszcze passat 98/99 rok ?? coś w tym stylu szukaj :]
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

03 Wrz 2008, 19:21

Potrzebujesz czegoś większego z większym motorem. Męczyć się przy 2000 km z motorem o pojemności 1.2 i 60 KM to porażka.

Poszukałbym Passata B5, ale takiego dostaniesz tylko w benzynie. W dieslu może się coś znajdzie, ale w jakim stanie będzie taki Pasek? Octavia to dobry pomysł. Oprócz tego Opel Astra II z silnikiem 1.4 lub 1.6 (90 lub 100 KM).

Można zastanowić się też nad Renault Laguna I. Za te pieniądze dostaniesz niezły model, ale w przypadku Laguny radziłbym być szczególnie ostrożny i kupować z pewnego źródła.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Wrz 2008, 12:24

Ja bym się rozejrzał za jakimś mocniejszym TDI, a czy to będzie octavia/golf/passat to już wedle upodobania. Francuzy na takie trasy bym odpuścił...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

04 Wrz 2008, 13:52

Potrzebny jest Ci wygodny samochód a takim na pewno będzie Opel Omega i można kupić w tej cenie naprawdę zadbany egzemplarz. Polecam, też Nissana Primere P-11 po lifcie, ale będziesz musiał dołożyć trochę do 15.000zł. Weź pod uwagę wyposażenie a zwłaszcza klimatyzację. Jechać w słońcu 1800km z otwartymi szybami na pewno nie jest przyjemnie. Poprzednicy pisali o Astrze i Octavi, ale czy są to samochody dobre i wygodne na dalekie trasy, wątpię.
Pozdrawiam
skowron
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

04 Wrz 2008, 18:36

Golf IV :D
worldwar
Początkujący

Miejscowość: Leszno/Wro
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Międzynarodowy Dzień Uprzejmości na Drodze
    Święto wywodzi się z Francji, ale szybko zyskało popularność na całym świecie. Co to znaczy być uprzejmym na drodze? Przestrzeganie przepisów oraz bycie przewidywalnym i wyrozumiałym kierowcą. Tak rozumiana uprzejmość ...

04 Wrz 2008, 18:57

Audi A4 wczoraj sprzedałem takie za 12k 1.8 96r. z klima
bardzo komfortowe autko, szkoda mi go troche ze sprzedalem, bo ojciec je chcial :(
takze polecam

astry, golfy, octavie tam nie ma komfortu ta sa taczki :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

04 Wrz 2008, 19:02

Mazda 323 VI od 98r Diesel 2.0 DITD
bardzo oszczędne auto a zarazem dosyć mocne
masz tu mniej więcej takie (mieści się w cenie a nawet ci zostanie :P )
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
EXAL
Aktywny
Awatar użytkownika

04 Wrz 2008, 19:16

jiGsaw napisał(a):Ja bym się rozejrzał za jakimś mocniejszym TDI, a czy to będzie octavia/golf/passat to już wedle upodobania. Francuzy na takie trasy bym odpuścił...

I tutaj sie z tobą nie zgodzę ja 406 kolegi zrobiłem 4000km i wcale zbytnio nie czułem się zmęczony.
astro007
Aktywny

04 Wrz 2008, 19:38

astro007 napisał(a):
jiGsaw napisał(a):Ja bym się rozejrzał za jakimś mocniejszym TDI, a czy to będzie octavia/golf/passat to już wedle upodobania. Francuzy na takie trasy bym odpuścił...

I tutaj sie z tobą nie zgodzę ja 406 kolegi zrobiłem 4000km i wcale zbytnio nie czułem się zmęczony.

Zmęczenia nie odczujesz szybko we francuskim aucie, ale częstotliwość usterek - owszem:]
Tinuviel
Nowicjusz

04 Wrz 2008, 19:55

Dokładnie francuzy pod względem komfortu podrózowania nadałyby się rewelacyjnie, ale problem jest z ich awaryjnościa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Wrz 2008, 20:01

Czy ja wiem źle nie jest proponuje 406 z początku produkcji albo z smaego końca albo Lagune I.
astro007
Aktywny

04 Wrz 2008, 20:04

jiGsaw zawsze odradza francuskie samochdowy 8) a wiec ja proponuje Ci Audi a4 1,9tdi polaczenie oszczednosci,komfortu i bezawaryjnosci?
Bardzo wiele mowisz o SOBIE, gdy wydajesz sie mowic o innych ludziach.
Architek
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zgorzelec

05 Wrz 2008, 02:00

napewno to cos musi byc z TDI
to nie podlega watpliwosci;]

a w jakim samochodzie to Twoj wybór.... kwestia upodobAnia

octavia/Golf/Passar/Toledo/A4/A6
wdz_
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ciechanów

05 Wrz 2008, 10:19

Widzę, że Seep rzucił temat i zapomniał, na którym forum :P

Czemu tak ciśniecie z tym TDI? Według mnie przy opcji jazdy o jakiej pisał Seep, czyli jazda po mieście oraz 1800km raz na 2 miesiące zakładając, że te 1800km jest w jedną stronę, daje to 21.600 km rocznie + to co po mieście. TDI spali w mieście 8 litrów, powiedzmy, że na trasie 6. Ekonomia mówi, że lepiej kupić auto na gaz z instalacją sekwencyjną.
Pozdrawiam
skowron
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce