Samochód na gaz do 10 000 zł i powyżej 2000 r.

05 Lip 2011, 17:00

Samochód na gaz do 10 000 zł i powyżej 2000 r.
Moje typy samochodu na gaz z klimatyzacja >= 2000 r. do 10000 zł (bez opłat)

- Astra II 1.4 1.6 hatchback
- Honda civic 5D hatchback/sedan
- Fiat Punto II wersja GO 1.2
- Skoda Fabia 1.4 MPI hatchback
- Seat Cordoba 1.6 sedan

Profil kierowcy/pasażerów:
kierowca - Student 25 lat.
pasażerowie - narzeczona oraz trzyletnia córka.

Przeznaczenie samochodu:

dojazd do pracy - 25 km.
weekendowe wyjazdy - od 30 do 50 km.

Moje priorytety (od najważniejszego do najmniej ważnego):

1. Mała awaryjność.
2. Ocynkowany samochód
3. Niskie spalanie (gazu).
4. Przestrzeń w samochodzie i w bagażniku.
5. Zawieszenie (odpowiednie na nasze polskie drogi).
6. Osiągi.

Propozycję (wraz z uzasadnieniem) dotyczące innych modeli niż wyżej opisane są mile widziane

Proszę szanownych forumowiczów o POMOC w wyborze odpowiedniego dla mnie auta
matisenko
Obserwowany

06 Lip 2011, 08:02

Tak po krótce...
1.Mała awaryjność ...Zależy nie od modelu tylko od stopnia zadbania 10 letniego auta.Nawet nie od przebiegu..! Moim zdaniem trzeba pójść na kompromis.Dla mnie tym kompromisem jest Astra II z silnikiem 1,6 (8v)-75KM. Dobrze jezdzi na gazie ,silnik długowieczny i prosty ale bez żyłki sportowej.Po prostu jedzie z punktu A do B ale zawsze dowozi na miejsce.
2.Blacha. W bezwypadkowym aucie nie ma tego tematu. Oczywiście pierwsza padnie Civic na tylnych nadkolach i klapie bagażnika.
3.Spalanie.Punto II jest tutaj nie do pobicia. Reszta spali sporo więcej.Kolejne miejsca Civic (ale bez kręcenia do wysokich obrotów-niestety tylko wtedy "to" jedzie),Astra,Fabia,Cordoba.

4.Przestrzeń.Nie ma tematu,bo Astra bije resztę na głowę.Za to na samym końcu jest Fabia,która ma miejsca tyle co w Cinquecento...
5.Zawieszenie. Liderem jest Fabia. Skody mają naprawdę najlepsze zawieszenie do naszych dziurawych dróg.Reszta też nie powinna sprawiać problemów chociaż pierwsze padną wahacze w Punto.
6.Osiągi.
Raczej Civic,choć Cordoba z 1,6 też potrafi wcisnąć w fotel.Na końcu są Astra z Punciakiem.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lip 2011, 08:27

Nie odkryje ameryki jeśli powiem, że najlepszym autem do Twoich wymagań jest Astra II. Mała awaryjność, ocynk oraz spalanie na poziomie 10l lpg. Silnik 1,6 8v najlepszy pod gaz i wcale nie jest takim mułem jak wszyscy piszą. Tylko zejdź z wymagań co do rocznika. Kupisz Astre raczej 98-99r za te kase. Zresztą rocznik auta tak naprawdę nie ma znaczenia, lepiej kupić 2 lata starsze auto często ale zadbane i solidne.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

06 Lip 2011, 22:17

A co powiecie o astrze z silnikiem 1.6 ale 16V ? ma ktoś jakieś doświadczenia z tym silnikiem ?
Szukałem na allegro i mało jest astr z silnikiem 8V na sprzedaż :(
Z jakim przebiegiem nie warto kupować astry ?
matisenko
Obserwowany

07 Lip 2011, 05:25

Oplowskie silniki z tamtych lat z 16-zaworową glowica na pewno nie są złe ale...lubią olej i to sporo. Zależy to od konkretnego egzemplarza. Poza tym palą mniej od 8v ale...jak się jezdzi jak dziadek. Kiedy chcesz normalnie przyspieszać to trzeba "wyżej" kręcić ,a to powoduje wyrazny wzrost spalania .W Astrach do 2000 nie ma kłopotów z osprzętem silnika (szczególnie z alternatorem,cewką itp).Po 2000r niestety się takowe zdarzają.
Jeśli chodzi o spalanie konkretnej znanej mi Astry II -1,6 16v po mieście i przy dziadkowej jezdzie,to wypadało 7,2l/100km. Poza tym silnik ze zwykłą 8-v,przejedzie więcej (szczególnie na lpg) i do tego jest elastyczny.Spokojnie przyspiesza na 5 biegu przy 2 tys/obr.
Do tego można założyć tanią instalację do jednopunktu. Przez 1,5 roku wychodziły takie Astry na wielopunkcie i można je poznać po mocy - 85KM i sądzę,że to najlepsze rozwiązanie dla Ciebie.
pozdro
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Pierwszy poślizg – trudne doświadczenie kierowcy
    Pierwszy poślizg w życiu to dla każdego kierowcy bardzo trudne doświadczenie, a opanowanie takiego poślizgu w warunkach drogowych bez odpowiedniego przeszkolenia jest prawie niemożliwe. Co robić, aby uniknąć sytuacji, gdy ...