Samochód na lata - trwały

15 Kwi 2023, 22:19

Witam
Proszę o Wasze opinie w wyborze samochodu.
Poszukuję samochodu trwałego, który będzie mi służył przez wiele lat - powiedzmy około 10. Nie jest dla mnie konieczna dynamika, nie musi być spory gabarytowo, ma mnie zawieźć od punktu A do B. Głównie miasto, raz-dwa razy w roku jakieś wakacje, raz w miesiącu jakiś wyjazd 100-200km. Rocznie ok 15 tys km. Najbardziej zależy mi na bezawaryjności.
Koniecznie chcę, żeby można było domontować hak i bagażnik na 2 rowery.

Mam dwie skrajne jeśli chodzi o wielkość auta i kwotę propozycje kupna. Na początku myślałem o samochodzie poleasingowym 2-3 letnim i byłem nastawiony na Elantre, ale w międzyczasie pojawiła się okazja od rodziny.
FORD FIESTA MK7 1.25 7 letni, 70 tys. przebiegu. Użytkowane w rodzinie, więc wiem że dbane, nie zajeżdzane, mało jeżdżone, garażowane, do tej pory całkowicie bezawaryjny samochód.
Kwota 35 tys. I tu zaczęła się moja zagwozdka, że pomimo większego wieku auta niż zakładałem to wiem jaki jest stan auta i cena wiadomo dużo mniejsza.
Drugi samochód to Hyundai ELANTRA 3 letni, 70 tys przebiegu. Od dealera. Cena 75 tys.

Jak widzicie dwa skrajne auta i skrajne ceny. Zastanawiałem się też czy nie kupić nowego np Hyundai Bayon za ok. 80 tys. i to już jest mój maksymalny budżet, który zakładałem. Gwarancja + po tych nawet 8-10 latach to nie będzie stare auto (chociaż kto wie co wtedy wymyślą z tymi elektrykami, może mi już nikt tego nie kupi).

Po prostu nie wiem co robić w obecnych czasach inflacji i rosnących cen samochodów. Mam mętlik w głowie czy te nowe po 5-6 latach nie zaczną się sypać. O Elantrze czytałem same pozytywne opinie, że bardzo dobry silnik i bezawaryjne auto.
Fiesta to samo, do tego znam historie tego auta. Duuużo tańsza, 7 letnia, musiałbym dokupić tylko hak no i pytanie czy da radę z dwoma rowerami ? Najmniej wygodna, ale nie przeszkadza mi to, bo do tej pory miałem podobnej wielkości auto - punto
wichura77
Nowicjusz

Auto: Ford Focus Cmax

15 Kwi 2023, 22:53

wichura77 napisał(a):O Elantrze czytałem same pozytywne opinie, że bardzo dobry silnik i bezawaryjne auto

Siostra ma nowy , kupiła w salonie w USA 2.0 benzyna , automat, wyposażony fajnie, ale ma 30 000mil i padły półosie , w sumie była z tym z 5 x w serwisie , niby na gwarancji coś tam wymienili, ale później nie chcieli już wymieniać bo ustrerka była cały czas, i skońzyło się na wymianie obu półosi i przegubow, a tak to auto na razie jeździ,
Z tym że nie wiem czy dzisiaj są samochody na 10 lat ...raczej nie ma czegoś takiego w dzisiejszych czasach. 4-5 lat ..skończy się gwarancja i auto ma się zepsuć, klient ma kupić następny
toyman40
Stały forumowicz

15 Kwi 2023, 23:30

toyman40 napisał(a):4-5 lat ..skończy się gwarancja i auto ma się zepsuć, klient ma kupić następny

No właśnie tego się obawiam... to samo jest u mnie w branży agd. Stare sprzęty niezniszczalne, naprawia się w zasadzie rzeczy eksploatacyjne, a z tych nowych mam multum przypadków, gdzie zaraz po gwarancji sprzęt 3-4 letni na śmieci, bo nie opłaca się robić, padają łożyska, elektronika.
wichura77
Nowicjusz

16 Kwi 2023, 09:59

dlatego dobre stare i trwałe samochody dzisiaj kosztują , o właśnie sprzedałem hondę CRV z 2011R za 45 000zł...(stoją i po 50 000zł) :lol:
a nowe zabawkowe samochody z pseudosilnikami typu 1.0 na 3 turbinach , ale za to z fajną lampą, wyświeltalczem, trochę błyszczącego plastiku są dobre tylko na chwilę, kupić nowe , zrobić 100 000km i szybko sprzedać. :lol: żeby korba bokiem nie wyszła.
toyman40
Stały forumowicz

16 Kwi 2023, 11:57

wichura77 napisał(a):No właśnie tego się obawiam... to samo jest u mnie w branży agd. Stare sprzęty niezniszczalne, naprawia się w zasadzie rzeczy eksploatacyjne, a z tych nowych mam multum przypadków, gdzie zaraz po gwarancji sprzęt 3-4 letni na śmieci, bo nie opłaca się robić, padają łożyska, elektronika.

Jest tak jak piszesz ale jest sporo aut starej konstrukcji gdzie nie trzeba się obawiać rozkładu na śrubki. Trzeba podjąć decyzję czy potrafisz zrezygnować ze świecidełek, ekranów, ledów itp.
Jeżeli tak to szukaj aut japońskich w prostych opcjach benzynowych. Silniki są więcej niż dobre a elektromechaniczne jest stabilnie.
Auta japońskie to znaczy japońskie a nie prawie japońskie. Oczywiście z tycha raczej trochę starszych.
Wtedy zrobisz sobie jakieś zabezpieczenie i masz tłuczka już na lata.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

16 Kwi 2023, 12:06

A co myślicie o tej fieście ?
wichura77
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tak zmieniały się systemy bezpieczeństwa w samochodach
    Toyota i Lexus kojarzą się nie tylko z niezawodnością, ale również z bezpieczeństwem. Obie marki przez lata wypracowały szereg innowacyjnych rozwiązań, które zapewniły im taką renomę. Przyglądamy się najważniejszym ...