Samochód na niemieckich blachach - sprzedaż

21 Maj 2017, 17:29

Witam,

Brat mieszka w DE, kupił i zarejestrował auto na żonę. Chcą je sprzedaż, samochód jest u mnie w Polsce. Miesięcznie płacą sporo za OC (100 euro), bo nie mieli wcześniej nic na siebie. Można to załatwić tak żeby w DE wyrejestrować samochód i żeby u mnie czekał na kupca?, tak żeby nie płacili już OC?, czy musi zgłosić sprzedaż? i spisać umowę, tylko jeszcze nie ma kupca ....
mareknoda
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi

21 Maj 2017, 17:53

Wyrejestrować od tak sobie nie można, chyba trzeba mieć umowę sprzedaży.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Maj 2017, 12:59

mareknoda napisał(a):Brat mieszka w DE, kupił i zarejestrował auto na żonę. Chcą je sprzedaż, samochód jest u mnie w Polsce. Miesięcznie płacą sporo za OC (100 euro), bo nie mieli wcześniej nic na siebie. Można to załatwić tak żeby w DE wyrejestrować samochód i żeby u mnie czekał na kupca?, tak żeby nie płacili już OC?, czy musi zgłosić sprzedaż? i spisać umowę, tylko jeszcze nie ma kupca ....

Skoro samochód jest w Polsce, należałoby zarejestrować go w Polsce i tutaj go ubezpieczyć. Żeby to zrobić, należy przenieść na Ciebie prawo własności samochodu. Szczegółowe informacje odnośnie postępowania z samochodem sprowadzanym zza granicy znajdziesz tutaj: [link do mFind wygasł]
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40