Samochód na prezent

23 Kwi 2017, 15:19

Cześć, mam pytanie. Mamy zamiar kupić koledze samochód jako prezent. Jak to zrobic? Tzn powiedzmy ze jade do sprzedawcy i kupuje samochod który pozniej dam koledze. Samochod musze kupic i zarejestrować na siebie a dopiero potem przerejestrowac na kolege? ( ile moze mnie kosztowac rejestracja i powtórne przerejestrowanie?). Moge np. Umowe napisac na siebie a przy wręczeniu prezentu koledze napisac drugą na niego tak abym nie rejestrował pojazdu na siebie? Jak dlugo może byc nie przerejestrowanie? Możecie polecić mi jakiś dobry sposób jak takie coś zrobic?
Francio
Obserwowany

Auto: Nie mam

26 Kwi 2017, 11:17

Najłatwiej? Daj koledze kasę, niech sam sobie kupi samochód.
Maciek77
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Toyota Corolla

26 Kwi 2017, 20:26

Jak najbardziej możesz napisać umowę na siebie i bez przerejestrowania później napisać umowe z Ciebie na kolegę ale musisz mu przekazać oryginalna umowę kupna którą Ty otrzymałeś od sprzedającego. Prawnie na przerejestrowanie auta jest 30 dni z tym że nie ma zapisu że za nieprzerejestrowanie można nałożyć karę, czyli możesz i 10lat nie przerejestrowywac i nic się nie stanie. Trzeba pamiętać jeszcze o tym że przy zakupie auta trzeba w urzędzie skarbowym zapłacić podatek od wzbogacenia w wysokości 2% wartości auta.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Magazyny energii z baterii samochodowych
    Toyota i Chubu Electric Power zawarły porozumienie w sprawie wspólnej budowy systemu magazynowania energii Storage Battery System na przemysłową skalę. Zostaną w nim powtórnie wykorzystane akumulatory z samochodów ...
    Lexus GX 460 - bezpieczny i bardziej terenowy
    To już koniec plotek. Lexus zaprezentował właśnie odświeżony model GX 460. Zmiany nie są rewolucyjne, ale wyraźnie widoczne - samochód otrzymał nową stylistykę przodu, systemy bezpieczeństwa czynnego Lexus Safety System ...