Samochód na sprzedaż olej i filtr do wymiany

08 Paź 2023, 19:54

Dzień dobry,
Chciałbym zapytać o to, czy jak auto jest na sprzedaż i sprzedawca pisze, że wszystko sprawne i w ogóle ale tylko filtr i olej do wymiany, to czy może to być jakiś przekręt? Zwłaszcza, że np. cena jest atrakcyjna. Spotkałem dwie takie oferty, słyszałem o doktorach, tym, że po wymianie oleju i filtra samochód zaczyna się psuć. Co więcej, jak ktoś sprzedaje i jeszcze jeździ to czemu nie wymieni oleju/filtra skoro to taka blachostka. Czy ktoś się spotkał z takimi trikami, czy do od razu dyskwalifikuje auto czy może to zupełnie normalne i nie ma co doszukiwać się drugiego dna? Pozdrawiam i dziękuję bardzo za poświęcony czas każdemu, kto odpisze.
Krzysztofff
Nowicjusz

08 Paź 2023, 20:28

A jaki to może być przekręt ? Zbliża się termin wymiany to napisał warto wymienić co i tak się robi przy zakupie samochodu :p nie szukał bym drugiego dna sam często wpisuje ostatnia datę wymianę oleju i przebieg
Gość89705

08 Paź 2023, 20:59

Krzysztofff napisał(a): ale tylko filtr i olej do wymiany, to czy może to być jakiś przekręt? Zwłaszcza, że np. cena jest atrakcyjna. Spotkałem dwie takie oferty, słyszałem o doktorach, tym, że po wymianie oleju i filtra samochód zaczyna się psuć.

to większy przekręt byłby jakby olej i filtr BYŁ wymieniony przed sprzedażą :lol: niż to że olej i filtr Do wymiany. bo ktoś specjalnie wymienił olej i dolał doktorka, tak żebyś ty za rok dopiero ten olej wymienił i wtedy się zorientował że zaczęło ci coś klepać :lol:

pozatym skąd wy ludzie się tacy bierzecie, już czegoś takiego się czepiać jak olej, olej masz wymienić w każdym aucie które kupisz, a nie jakieś tworzenie sobie historyjek, chłop chce sprzedać więc ma juz w poważaniu wymianę oleju bo to sobie zrobi nowy właściciel.
toyman40
Stały forumowicz

09 Paź 2023, 09:49

Kupując samochód, w pierwszej kolejności po zakupie należy wymeinić rozrząd oraz olej. Chyba, że jest jakaś informacja, że już zostało to zrobione przy odpowiednim przebiegu. Informacja to oczywiście nie ustne zapewnienie sprzedającego, ale np. faktura/paragon od mechanika. Jeżeli sprzedający nie ma takiego potwierdzenia to nalezy olej i rozrząd wymienić. Nie ma więc co kombinować i podejrzewać. W tym przypadku może być jak wspomniał kolega wyżej
bercikk31 napisał(a):Zbliża się termin wymiany to napisał warto wymienić co i tak się robi przy zakupie samochodu

Dopytaj sprzedającego i tyle.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Paź 2023, 10:33

toyman40 napisał(a):pozatym skąd wy ludzie się tacy bierzecie

Mam odpowiedź :D Jest taki kanał History Tv :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Paź 2023, 10:49

MotoAlbercik napisał(a):w pierwszej kolejności po zakupie należy wymeinić rozrząd

Dodaj że na pasku, bo na łańcuchu to się wymienia jak jest potrzeba, a nie po każdym zakupie :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ŠKODA 120L Typ 742, 1976
    Samochód ten został zaprezentowany oficjalnie we wrześniu 1976 roku na Targach Przemysłowych w Brnie, seryjny model 105/120 (Š742) wnosił do oferty marki wiele nowego, zwłaszcza w dziedzinie bezpieczeństwa. ...

09 Paź 2023, 12:10

MotoAlbercik napisał(a):w pierwszej kolejności po zakupie należy wymeinić rozrząd oraz olej. Chyba, że jest jakaś informacja, że już zostało to zrobione przy odpowiednim przebiegu.

ostatnio miałem fakturę na wymianę rozrządu 1000km wstecz, i pół roku wcześniej a klient powiedział że on i tak sobie to wymieni. więc generalnie rzecz biorąc ja nie wiem po co wogóle informować klientór co kiedy było wymieniane skoro oni i tak w to nie wierzą i tak sobie wymieniają po zakupie wszystko :lol:
toyman40
Stały forumowicz

10 Paź 2023, 13:56

Generalnie taką fakturkę możesz sobie załatwić bez wymiany rozrządu. Widocznie klient miał powód żeby ci nie ufać...Może wcześniej przyłapał cię na jakims kłamstewku :)
galakty napisał(a):Dodaj że na pasku, bo na łańcuchu to się wymienia jak jest potrzeba, a nie po każdym zakupie :mrgreen:

No ja bym tutaj nie był taki pewny...Łańcuszki w obecnych autach potrafią rozciagać się o wiele szybciej ni z kiedyś, kiedy to łańcuch wystarczał na cały żywot auta...Jednakże co racja to racja - nie ma potrzeby wymieniać go tak często jak pasek. Ale po zakupie warto do niego zajrzeć.
Trzeba jeszcze wspomnieć, chyba się nie pomylę zbyt wiele jak powiem, że 80% kupujących, kupując auto nie wie, czy jest w nim łańcuszek czy pasek...A do tego trzeba wiedzieć, czy w danym aucie nie ma jeszcze łańcuszka spinającego wałki....Ale to nie na ten temat :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Paź 2023, 17:39

MotoAlbercik napisał(a):Generalnie taką fakturkę możesz sobie załatwić bez wymiany rozrządu. Widocznie klient miał powód żeby ci nie ufać...Może wcześniej przyłapał cię na jakims kłamstewku :)

No jeżeli auto sprowadziłem z Danii i faktura była z duńskiego ASO To OK, to na pewno sobie załatwiłęm ,zadzwoniłe do Danii do Aso i powiedziałem żeby mi kopsnęli fakturę na rozrząd z datą kilka miesięcy wstecz.
O coś w tym stylu ta FV
Tutaj było tanie auto za 20 000zł gdzie faktur na serwis w ostatnich 5 latach wartość przekroczyła wartość auta :lol: , faktury po 10-13 000 koron :lol:
A klient mi powiedział że on i tak sobie to wymieni :lol:
Spoko ...wymień
toyman40
Stały forumowicz