Samochód na trasy i doj azdy po mieście 7-10 k

25 Gru 2014, 18:14

Hej,
potrzebuje zakupić samochód, który będzie mi służył do dojazdu do pracy (łącznie ~10 km), a weekendy trasa 200 lub 400 km w jedną stronę. Od samochodu wymaga, żeby był trochę większy i aby nie było strach nim wyprzedzić jadać załóżmy w 4 osoby. Ogólnie samochodu poszukuję na ternie śląska (Jaworzno) i małopolski. Do wydanie mam do 10 tysięcy, jednak jak będzie coś tańszego to czemu nie. Myślałem o Octavi I, Toledo 2. Zastanawiam się czy możliwe jest kupienie w cenie max do tych 10-11 k po negocjacji zdrowego E46 albo Laguny 2 Fl? (link poniżej). Również fajnie jakby w samochodzie była możliwość instalacji LPG albo jak samochód już był zaopatrzony w taką instalację. Oczywiście jestem otwarty na inne propozycję, Astra raczej odpada jak coś.
[link do oferty na Olx wygasł]

lub Ocatvia 1.8 T obok mnie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
yamaha44
Nowicjusz

Auto: Soul

25 Gru 2014, 18:42

Proponuje Volvo s40 z 2.0 lub 2.0T i lpg . Ma sporo mocy, zwlaszcza ten z turbo. Poza tym to stare, niezniszczalne Volvo... Wysoka jakosc, trwalosc, komfort i bezpieczenstwo
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Gru 2014, 18:43

Kolejna osoba z mojego miasta :mrgreen:
Lagune poliftową do 10k sobie odpuść bo nic dobrego nie kupisz.
Octavia z linku sprzedaje sie już troche czasu,nawet kiedyś wrzucałem ją tutaj na forum.
Tutaj masz ładną A3 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

25 Gru 2014, 18:58

Ciekawe czy ten przebieg jest prawdziwy, czy powinna być 2 z przodu. Również patrząc po autach widocznych na zdjęciach, to chyba jakiś handlarz. Zastanawia mnie co jest nie do końca z Octavią, ze tak długo tam stoi.

P.S. Ciekawe czy to jest coś warte?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
yamaha44
Nowicjusz

25 Gru 2014, 19:18

yamaha44 napisał(a):Ciekawe czy ten przebieg jest prawdziwy, czy powinna być 2 z przodu.

To akurat jest bez znaczenia w przypadku tego silnika (sporo przejedzie), ważniejsza jest jego ogólna kondycja. W tym budżecie większość aut powinna mieć na liczniku 2 i więcej z przodu.

yamaha44 napisał(a):P.S. Ciekawe czy to jest coś warte?
[link do Otomoto wygasł] ... 37567.html

Śląski komis, niewysoka jak na BMW cena - szczerze mówiąc, nie sądzę...
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

25 Gru 2014, 19:50

Wiesz na stałe mieszkam w Poznaniu, ale wydaje mi się, że tam będzie coś trudniej znaleźć. :D Jeszcze jakieś propozycje może nie z grupy VAGa. Jak jest z tym Volvo S40? I czy to Audi A3 podane przez Barola wygląda chociaż ze zdjęć ok? Z danych znalezionych w nęci wychodzi, że spalanie koło 9 l PB?
yamaha44
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Clio 1,2 Energy TCe o mocy 120 KM
    Samochód Renault Clio wyposażony jest standardowo w silnik benzynowy o pojemności 1,2 litra o mocy 120 KM. W tym przypadku średnie spalanie według danych producenta wynosi 5,3 litra na 100 km, a przyspieszenie do "setki" ...

25 Gru 2014, 22:31

TheS napisał(a):Proponuje Volvo s40 z 2.0 lub 2.0T i lpg . Ma sporo mocy, zwlaszcza ten z turbo. Poza tym to stare, niezniszczalne Volvo... Wysoka jakosc, trwalosc, komfort i bezpieczenstwo

Stare niezniszczalne to było choćby Volvo 740, a ty wyleciałeś z S40 które jest Renault w przebraniu. I bynajmniej nie jest niezniszczalne. To przeciętniak.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

25 Gru 2014, 22:56

yamaha44 napisał(a):Z danych znalezionych w nęci wychodzi, że spalanie koło 9 l PB?
W mieście 10-12 ale 1.8 już jedzie, nie jak 1.6
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Gru 2014, 23:01

Po świętach zadzwonię i zobaczę to Audi, jak będzie coś wartę to wtedy zabiorę go na stację diagnostyczną. Orientuje się ktoś jaki byłby realny koszt instalacji gazowej do tego auta, bo wg info z neta to koło 2,2k. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to zapraszam :)
yamaha44
Nowicjusz

25 Gru 2014, 23:02

No coś koło tego. W 2.5k się zmieścisz :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Gru 2014, 12:20

Akurat te silniki dobrze przyjmują gaz więc tak racja minimum 2k na instalacje.
E46 z linku dostało z przodu (nierówne szczeliny między maską a lampami),zdjęcie numer cztery - tył jest w innym odcieniu od reszty (szczególnie widać to przy nadkolu a tylnych drzwiach),na szóstym zdjęciu przedni błotnik jest jaśniejszy od reszty to tak po krótce.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

26 Gru 2014, 13:06

Dzięki Barol, zobaczę Audi i Octavię. Co do Octavi pytałem na OCtavia Klub i nie budzi ze zdjęć jakiś większych obaw, typu deska czy kierownica z polifta itp
yamaha44
Nowicjusz

26 Gru 2014, 23:36

Teraz jeszcze jedno pytanie czy dokładając może ze 2-3 tysiące czytaj koło 12k, czy jest szansa kupić za to zdrową Vectrę C, Corolle E12 lub coś innego, ale coś troszkę nowszego?
yamaha44
Nowicjusz

26 Gru 2014, 23:46

Vectra tak na styk,Corolle może by sie udało ustrzelić.
A Peugeot 307 by Cie interesował?
[link do oferty na Olx wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

26 Gru 2014, 23:51

Nowsze nie znaczy lepsze, więc nie bój się roczników. I nie szukaj samochodów tak na granicy, bo nikt dobrego samochodu nie sprzeda za cenę poniżej sredniej, a możesz dostać młodszą vectrę c,ale np. powypadkową ;/
simonx10
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 17 10 2014
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Peugeot 307 (rodzinny)
Silnik: 1.6
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003