Samochód nie odpala po odłaczeniu alarmu

28 Sty 2012, 13:27

Witam.
Jestem posiadaczem samochodu Opel Combo 2006r Diesel
W samochodzie jest zainstalowany alarm A.S.T.A QX 05

Chciałem sprawdzić czy jest możliwość podpięcia pod niego Centralnego zamka, wiec znalazłem centralkę i miejsce w które powinna być podpięta kość od przewodów do zamka centralnego była zajęta, wiec ją odpiołem w celu sprawdzenia napięć na pinach przy zazbrajaniu i rozbrajaniu alarmu, w miedzy czasie wyciągnełem 2 bezpieczniki na wiązce kabli wchodzącej do centralki.

W tym samym dniu Byłem w punkcie dorabiania kluczy z imobilajserem, i na 3 minutki gość wzia ten kluczyk sprawdzic ile to będzie kosztować....

Teraz mam taki problem, że nie mogę odpalić samochodu, przy włączonym zapłonie słychać tykaie w okolicach silnika, a lampka kontrolna elektronicznej blokady miga...

Prosze o pomoc jak ten problem rozwiązać i co może być przyczyna tej awarii...

Dziękuję serdecznie z góry za okazaną pomoc.
muszka
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 12 2008
Auto: Opel Combo 1.3 2006r

28 Sty 2012, 15:14

Spróbuj odłączyć klemę minusową,a potem plusową akumulatora ,i poczekać jakiś czas,podpinasz klemy odwrotnie,czyli najpierw plusową,potem minusową.To powinno pomóc,jeśli nie pomoże,to niestety,kluczyk nie wyzwala impulsu odblokowującego immo z centralnym zamkiem,auta nie odpalisz za Chiny!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Sty 2012, 12:34

Czyli jesli twoja rada nie podziała to pozostaję zaprogramowac kluczyk do imo jeszce raz??

Czy musze owy kluczyk programować??
muszka
Obserwowany

30 Sty 2012, 14:10

Najpierw sprawdź, czy bateria działa, i czy jest włożona dobrze.Miałem podobny problem,kluczyk raz działał ,raz nie,aż w końcu całkowicie przestał,nie mogłem otworzyć auta z pilota,a byłem poza domem,dobrze,że miałem zepsuty mechanizm opuszczania tylnej bocznej szyby,zsunąłem ją,odpiąłem klemę akumulatora,tak gdzieś na godzinę,immo odblokowało mi zapłon,wyjąłem baterie z pilota,i tak na razie jeżdżę :twisted: Zamierzam kupić niezależny od kompa z immo central zamek oraz zamontować emulator odblokowujący permanentnie zapłon,już się boję tego fabrycznego wynalazku!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Sty 2012, 15:03

Pilot do alarmu nie jest zintegrowany z kluczykiem, centralnego zamku nie posiadam....

Do tej pory wywnioskowałem ze problem zapewne wynika z rozkodowania immobilisera, cyz jest jakiś sposób ominięcia imm??
muszka
Obserwowany

30 Sty 2012, 15:27

Nie sądzę,byś tak jak ja miał zintegrowane immo z komputerem,oczywiście ,że z twoim problemem poradzi sobie ktoś,kto profesjonalnie zajmuje się tym!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak sobie radzić z wysokimi temperaturami w samochodzie?
    Wysokie temperatury potrafią sprawić, że kierowcy są bardziej podenerwowani, szybciej się męczą, tracą koncentrację, a ich czas reakcji wydłuża się nawet o 22%. Według raportu Policji w zeszłym roku najwięcej wypadków ...