Samochód nie odpala po używaniu przetwornicy

10 Wrz 2012, 21:09

Witam!
Mam taki problem: korzystałem około 6 godzin z przetwornicy do której wpięty był laptop. Teraz samochód nie odpala. Przetwornica na początku działała dobrze, ale pod koniec pracy zaczęła wariować tzn. włączać się i wyłączać gdy wpięty do niej był laptop i dość głośno zaczęła się zachowywać i grzać się. Poźniej laptop prawie w ogóle się nie ładował mimo że był podłączony do przetwornicy(trwało to ok, 2h). Próbowałem odpalić auto przez kable od akumulatora innych samochodów, ale nie dało się. akumulator jest raczej rozładowany (nie działa pilot od drzwi i szyb, kontrolki są przyciemnione). Po jakimś czasie prób odpalania wskaźniki (prędkości, obrotów) zaczęły wariować. Na początku prób odpalenie było dość głośne klikanie teraz jest bardzo cichutkie. Proszę o jakieś rady, jestem w trudnej sytuacji bo jestem w Niemczech bez ubezpieczenia i nie mam za wiele kasy :( Mam forda Windstara z automatyczna skrzynia biegów.
Świerszcz
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Ford Windstar

11 Wrz 2012, 18:08

a silnik poracował jak korzystałes z tej przetwornicy?
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

11 Wrz 2012, 19:36

nie, silnik nie pracował.
Świerszcz
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Ford Windstar

11 Wrz 2012, 21:17

Świerszcz napisał(a):nie, silnik nie pracował.

Więc rozładowałeś akumulator ....
Świerszcz napisał(a): Próbowałem odpalić auto przez kable od akumulatora innych samochodów, ale nie dało się.

To było jedyne wyjście z sytuacji .......Ale dlaczego się nie udało ? Być może korzystałeś z kabli gdzie jest jest więcej gumy, igielitu , izolacji niż miedzi :mrgreen: Przy takim zestawie należy podłączyć się do dawcy , dawcy z uruchomionym silnikiem , poczekać z 10-15 minut i wtedy dopiero próbować uruchomić swój pojazd.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna