Samochód nowy lub używany do 110 tys.

25 Maj 2020, 23:05

Witam,

Proszę o pomoc przy wyborze nowego autka. Obecnie, od kilku lat jeżdżę już wysłużonym Audi A3 z 2006 roku 1.9tdi 105km. Samochód ma już ponad 200k przebiegu i niestety co chwilę trzeba coś naprawiać. Z uwagi na to iż dojezdzam codziennie 50km do pracy potrzebuję auto niezawodne. Rozważam 2 opcje - pierwsza to zakup auta nowego lub z wyprzedaży rocznika i tu w grę wchodzą:
- KIA Proceed GT
- Honda Civic X

Lub auto ok. 3 letnie z przebiegiem do max 50k i tu rozważam:
- Audi A4 B9
- Alfa Romeo Giulia
- BMW 3 f30
- KIA Stinger
- Infiniti Q50

Przebieg roczny - ok 15-20k. Potrzebuje samochód na pewno większy niż moje A3. Jeśli chodzi o wymagania, to autko musi mieć min. 180 KM. I przede wszystkim benzyna.

Budżet - do 110 tys pln.

Tylko polski salon, nie chce żadnych ulepów z USA lub sąsiadów z zachodu. Auto planuje użytkowac przed kolejne 5-6 lat. Rodzina 2 + pies, wiec pojemność bagażnika nie będzie dla mnie priorytetem. Jeśli macie jakieś doświadczenia z samochodami, które biorę pod uwagę, proszę o poradę i opinię.

Dzięki za pomóc! :)
damian1804
Obserwowany

26 Maj 2020, 07:17

Skoro A3 z 2006 roku z przebiegiem ponad 200 tys. sprawia Ci co chwilę problemy i ciągle go naprawiasz (zakładam, że nie kupiłeś gruza) to tak na prawdę z takim podejściem jedyny rozsądny wybór dla Ciebie to nowe auto z salonu.
Mimo, że masz dość spory budżet na auto to osobiście uważam, że nie jesteś gotowy na utrzymanie aut z listy używanych, które CI się podobają.

W takim przypadku oba wybory aut nowych, które podałeś są całkiem spoko.
tmk90
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Rover 75
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001

26 Maj 2020, 15:47

Albo te 200k były kiedyś kiedyś, a realny przebieg auta jest wyższy.

Też jestem za nowym. Tutaj już kwestia indywidualnych upodobań, nie ma co się wypowiadać na temat ewentualnej bezawaryjności. Ja bym wybrał z powyższych Proceed, ale można tutaj wstawić dowolnego kompakta (a nawet auto segmentu D, które też da radę kupić)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Honda Civic Type R - pierwsze szczegóły i zdjęcia
    Na Targach Motor Show we Frankfurcie podczas Konferencji prasowej, prezydent Honda Motor Europe ujawnił pierwsze szczegóły gorąco oczekiwanego nowego modelu Civic Type R. 2 - litrowy silnik nowego Civica Type R z bezpośrednim ...