REKLAMA
Dzień dobry!
Poszukuję samochodu dla ojca w budżecie do 20 tysięcy złotych. Te 20 tysięcy to oczywiście górna granica więc myślę, że realny budżet na samo auto to właśnie te tytułowe 17 tysięcy. Auto będzie używane w proporcjach 80% trasa - 20% miasto, przebieg roczny około 5000 km plus czasem jakaś trasa 200 km w jedną stronę. Nie są to jakieś długie dystanse więc myślę, że silniki diesla odpadają ewentualnie jakieś mało skomplikowane niegenerujące dużych kosztów eksploatacji. Dlatego celujemy raczej w silniki benzynowe z instalacją LPG już założoną lub bez instalacji i późniejszy jej montaż we własnym zakresie. Poszukujemy czegoś w segmencie C lub D, sedan lub hatchback, kombi odpada. Kolejną kwestią jest rozrząd. Preferujemy łańcuch ze względu na jego większą wytrzymałość i brak konieczności wymiany (lub dłuższą żywotność niż w przypadku rozrządu na pasku). Ostatnim kryterium jest rok produkcji. Auto ma być stosunkowo jak najmłodsze. Budżet trochę niewdzięczny bo za mały, żeby znaleźć coś fajnego a za duży na wiekowe już auta dlatego nie wiem czego za bardzo szukać w tym budżecie. Wizualnie ojcu podoba się Corsa D (mimo, że mniejszy segment) oraz Astra H. Samochodu szukamy w województwie kujawsko-pomorskim dlatego jeśli ktoś chciałby poświęcić trochę swojego czasu żeby poszukać ogłoszeń to prosiłbym o poszukiwania właśnie w tamtym regionie. Ewentualnie gdyby trafiłoby się jakieś ciekawe ogłoszenie to poszukiwania można rozszerzyć. Byłbym wdzięczny nawet za samo wskazanie jakich modeli oraz z jakimi silnikami szukać w tym budżecie. Rozpatrzę wszystkie propozycje. Z góry dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.