Samochód od 2009r do ok. 30 tys - co najlepsze ?

08 Mar 2014, 19:15

Witam, mam do przeznaczenia mniej więcej 30.000zł na auto (ogłoszenia patrzyłem do ceny troszę wyższej, która pewnie udałoby się wynegocjować do 30tys.) . Głównie zależy mi na niezbyt dużym spalaniu w mieście, gdzie auto będzie najczęściej wykorzystywane. Druga rzecz to fajna dynamika, więc myślę, że te 100KM to powinno się pod maską znaleźć, jeśli jednak dynamika będzie fajna przy 90KM to jestem skłonny zmniejszyć swoje wymagania. Myślę o aucie nie starszym niż 2009r, chyba skupię się na benzynie jako, że moje przebiegi myślę, że będą oscylowały w okolicach max 15 tys rocznie, czasem może się zdarzyć trochę więcej (tutaj też proszę o podpowiedź, jak wy sądzicie, czy lepiej inwestywać w samochód z benzyną czy diesel w moim przypadku?). jak dotychczas przejrzałem sobie oferty i to co wpadło mi w oko i mniej/więcej trzyma się w moich wymaganiach to:

Fiat Bravo
Hyundai i30
kia ceed
Opel Astra
Opel Corsa
Renault Megane
Toyota Auris

Co możecie o nich powiedzieć ? Skupiałem się głównie na hatchback lub sedan. Hyundai i30 mi się spodobał, jednak po przecytaniu opinii o jego spalaniu na poziomie 8l troszkę mnie znięchęcił. Poza spalaniem również dobrze byłoby aby części (mogą być zamienne) były w miarę przystępnej cenie. Nie zamykam się tylko na te modele które wymieniłem, jeśli macie coś innego godnego polecenia to z chęcią skorzystam. Chciałbym aby autko wytrzymało kilka lat, bo nie zamierzam w najbliższym czasie zmieniać.

Czekam na wasze opinie, mam nadzieję, że wsplnymi siłami dobierzemy coś dla mnie ;)
Pozdrawiam
Rafael102
Obserwowany

Auto: ..

08 Mar 2014, 19:23

a ile Ty byś chciał, żeby auto paliło w mieście? 8l to i tak bardzo mało i diesle się ledwo mieszczą w takich wartościach
Bravo, i30 i Cee'd będą najmłodsze i łatwo o auto z polskiego salonu.
Astrę H też wyhaczysz ładną
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

08 Mar 2014, 19:34

Mniej niż 8 l w mieście ? To chyba Audi A2 z silnikiem 1.2 TDI. A nowoczesnych diesli w ogóle nie opłaca się brać- wszystkie mają DPF-y.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

08 Mar 2014, 19:59

Do propozycji dorzucam Focusa Mk2 :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Mar 2014, 20:59

Dzięki za odpowiedzi, w takim razie najbardziej przypadł mi ten i30. Możecie coś więcej o nim powiedzieć, może Wy wiecie czy ma jakieś poważniejsze awarie ? Jak wyglądają części do niego ?
Wstępnie przepatrzyłem ogłoszenia i znalazłem coś takiego:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wstępnie warte uwagi ? Na co bardziej zwracać uwagę przy kupnie ?
Rafael102
Obserwowany

Auto: ..

08 Mar 2014, 22:59

dzida najbardziej ogarnia Hyundaie więc napisz do niego :) Ogólnie to auto bardzo dobre, nie ma z nim problemów. Trzeba jednak uważać na auta po flocie (wytłuczone) oraz białe i czerwone bo tam może się rdza pojawić.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Mar 2014, 13:50

jeśli chodzi o i30
- należy szukać aut w metalicznym kolorze, bo te pastelowe (czerwony i biały) mają cienki lakier i może pojawiać się rdza pod uszczelkami i na tylnej klapie
- auto po liftingu są jak to zwykle bywa lepsze, te z początku produkcji były z korei i miały problemy wieku dziecięcego (po lifcie to te z dwóch pierwszych linków). Te z czarnymi lampami przednimi przed liftem to już z fabryki z Czech i są one lesze już.
- bardzo często przepalające się żarówki więc jedna zapasowa zawsze musi być
- wszystkie silniki są ok, a 1,6 najlepszy pod LPG
- części tanie nawet w ASO
- z wad to słabe wyciszenie i prowadzenie
- dużo aut z polskiego salonu z udokumentowaną historią ale też dużo aut po flocie
- w tej cenie spokojnie szukasz rocznika 2010r co jest nieosiągalne dla większości modeli, bo swego czasu podstawa kosztowała w salonie 39900zł

Twoje linki:
1. wygląda ok
2. tak jak 1szy
3. najlepsze wyposażenie ale to wersja przed liftem jeszcze
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8