REKLAMA
Witam
Moi rodzice postanowili sprzedać zasłużonego golfa II (1988) i zakupić coś nowszego co posłuży im na kolejnych ładnych kilka lat. Cena jak w temacie do 14tys, ale to nie znaczy, że auto musi tyle kosztować, przy wyborze tańszej opcji szybciej dojdzie do kolejnej wymiany samochodu. Jestem kompletnie zielony w temacie, a że chciałbym pomóc rodzicom dokonać dobrego wyboru proszę was o pomoc. Samochód ma służyć przede wszystkim mamie do dojazdów do pracy (miasto) plus sporadycznych wypadów po 50-150km w jedną stronę na trasie.
Wymagania:
- do 14tys, nie więcej
- samochód trwały, który pojeździ dobrych kilka lat
- nie drogi w utrzymaniu
- benzyna (LPG kategorycznie odpada - mama nie się nie zgadza więc proszę nawet nie proponujcie, diesel czytałem że jest lepszy na trasy, nie na miasto)
- 5 drzwiowy
- klimatyzacja, centralny zamek na pilota
- najlepiej sedan (najbardziej podobają się mamie) jednak nie jest to konieczność
- bezwypadkowy
Co polecacie w podanych kryteriach? Obecnie najbardziej rozważaliśmy VW Passata B5 lub jakąś Skode, ale ponoć Passaty często bite, a Skode ciężko dostać...
Plus dodatkowe pytanie. Znajomi mają Mitsubishi Carismę, rocznik 98, silnik 1.8 benzyna za którą z zestawem nowych opon zimowych chcą 7tys zł. Niby to tylko połowa budżetu, ale wtedy szybciej zostałby wymieniony na kolejny samochód (szybciej nie oznacza szybko, nadal kilka lat musi jeździć). Sytuacja wygląda tak, był to samochód służbowy, który po zwolnieniach trafił do nich jako ich auto zapasowe, jak to auto służbowe - był dosyć mocno dobity. Wymienili w nim wszystko co tego wymagało (sprzęgło, klocki, coś w elektronice szwankowało), z tym, że auto najprawdopodobniej było stuknięte, o czym znajomy jako szef nie został poinformowany - tak przynajmniej podejrzewa, bo zderzak był przymocowany na słowo honoru, jakiś czas temu po najechaniu na krawężnik odpadł, teraz jest do wymiany. Wiem, że jest w stosunkowo dobrym stanie technicznym bo sam nim co jakiś czas jeżdżę, chociaż jeśli chodzi o ten zderzak to rzeczywiście musiał być puknięty z przodu bo światła też są dziwnie przymocowane, wizualnie wypada średnio, poobcierany.
Co o tym wszystkim sądzicie? Co kupić w tym przedziale cenowym, co rozważyć, co odrzucić? Co myślicie o tej tańszej opcji z carismą? Bardzo proszę o pomoc.