Samochód osobowy z homologacją na ciężarowy

28 Kwi 2009, 16:57

Witajcie na tym forum jestem pierwszy raz więc sie Witam :):):):):)
Teraz przejde do mojego problemu a mianowicie chodzi mi o zakup samochodu osobowego z homologacją na ciężarowe samochód ma być na firme więc tak . Jaki samochód moglibyście polecic <marke>w cenie do 23 tys pojemnosć do max 1,6:( nie wiem co mam wybrać bo te auta które mi się podobaja niestety są francuzami ,chodzi mi o citron czy kangoo,peugeot , a słyszałem że te autka maja dużą awaryjność
Proszę o pomoc co byście mi mogli polecic autko musi byc dla rodziny i do pracy tj wyzej pisałem :(:(:(Z góry dzięki za pomoc proszę o odpowiedz pozdrowienia krzysiek
P.S fajnie by było jakby był to silnik benzyna
Ostatnio edytowany przez krzychu100, 28 Kwi 2009, 22:18, edytowano w sumie 1 raz
krzychu100
Nowicjusz

Miejscowość: wodzisław

20 Kwi 2010, 06:52

Witam, też jestem tu nowy. Mam ten sam problem, ale chyba znalazłem auto dla siebie, co prawda ja mam budżet tylko do 10tys. ale droższego auta na polskie drogi nie warto kupować, ja poluję na Fiata Doblo 1,6 Benzyna (105KM) przed zakupem zrobię homologację na ciężarowe oczywiście z 5 osobami i do działalności będzie idealne...
trollmech
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

20 Kwi 2010, 17:46

Trollmech-nikt tak z dnia na dzień nie zmieni Ci homo z osobowego na cięzarowe..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Kwi 2010, 17:54

jeśli to załatwiałeś już to sie podziel wiedzą i napisz jak to się załatwia, ja wyczytałem w internecie że trzeba zajechać na ASO i tam dają jakieś zaświadczenie za 200 lub 300PLN z którym trzeba później podejść do wydziału komunikacji i tam dają nowy dowód rej. a jedynym warunkiem jakie musi spełniać samochód to ładowność 500kg a Doblo ma 580 więc niczego przerabiać nie trzeba... jeśli się mylę to mnie popraw...
trollmech
Nowicjusz

20 Kwi 2010, 18:08

Jezeli masz wydane homo na osobowy to jest osobowy i nic nie zmienisz.
Podejrzewam lecz nie jestem pewny czy przypadkiem nie chodzi Ci o VAT.. :?: :?:
W tym przypadku robisz dodatkowe badanie na OSKP/tylko oni maja do tego
uprawnienia./ Oczywiście jezeli spelnia warunki dostajesz żaświadczenie i z tym
maszerujesz do WK po pieczątke do DR...

[ Dodano: Wto Kwi 20, 2010 19:18 ]
Ps.Oczywiście ładownośc musi być pow.500kg...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

20 Kwi 2010, 20:22

rzeczywiście chodzi mi o to aby zakupić to auto na firmę i odliczyć vat od samego samochodu oraz paliwa, jakie warunki trzeba spełnić aby odliczyć vat od samochodu a jakie aby odliczać wat od paliwa?
trollmech
Nowicjusz

20 Kwi 2010, 20:31

trollmech napisał(a):rzeczywiście chodzi mi o to aby zakupić to auto na firmę i odliczyć vat od samego samochodu oraz paliwa, jakie warunki trzeba spełnić aby odliczyć vat od samochodu a jakie aby odliczać wat od paliwa?

Nie wiem czy się domyślileś ja pracuję na PSKP/diagnosta/W przypadku takich spraw my
tego nie robimy/nie mamy pozwolenia/To co Ci napisałem to wiem co nieco z przepisów
i z luznych rozmów z diagnostami z OSKP.W Twojej sprawie najlepiej będzie jak udasz się
na OSKP/Okręgowa Stacja Kontroli Pojazdów/ i tam wszystko Ci wytlumaczą...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

08 Sie 2011, 21:10

Witam
Poczytaj troszkę zanim cos kupisz... w przypadku aut o których piszesz te wymagania czyli pełne odliczenie VAT od paliwa oraz Vat od zakupu może spełnić tylko VAN czyli auto dwu-osobowe oddzielone sztywną przegroda z przestrzenią ładunkowa dwu krotnie większa od przestrzeni pasażerskiej a homologacje Ciężarową producenta to od roku 2011 można sobie w buty wsadzić....Po dokonaniu pomiarów SKP okręgowa wydaje zaświadczenie VAT-1 lub VAT3 i to jest w tej chwili podstawą do odliczania VAT;)
Pozdro.
Pozdrawiam.
przemo.d
Początkujący