Samochód osobowy z kratką ...a przepisy!!!

02 Kwi 2008, 19:00

Witam Wszystkich serdecznie.
Od niedawna jestem posiadaczem samochodu osobowego Daewoo Nubira.
W dowodzie jest napisane, że jest to samochód ciężarowy, 4 osobowy.
W dniu dzisiejszym dowiedziałem się, że powinien on posiadać tzw. kratkę.
Sprzedawca zapewniał mnie, że nie ma już tego przepisu nakazującego posiadanie kratki i sprzedał mi samochód bez kratki.
W związku z powyższym mam ogromną prośbę o poinformowaniu mnie o przepisach dotyczących praw i obowiązków z tytułu jazdy takim samochodem.

Mam nadzieję,że nie okarze się, że powinienem posiadać prawo jazdy kat. C !!!
Na przykład nie wiem:
Czy mogę parkować tak jak pozostałe samochody...na chodnikach?
Z jaką prędkością mogę jeździć?
No i inne informacje o których jeszcze nie słyszałem, a coraz bardziej mnie zastraszają. :(
Bardzo proszę o pomoc.
Jedyny plus tej ciężarówki to niższe OC przy silniku 2000 cm3.
Czekam na informacje.
Serdecznie z góry dziekuję za udzieloną pomoc.
Pozdro. :P
WRONA wz 2007
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

02 Kwi 2008, 21:24

no niestety z tym jest problem...ponieważ nie można (według przepisów) posiadać samochodu osobowego zarejestrowanego jako ciężarowy, chyba że jest w nim krata.... więc musisz albo kupić kratkę... albo przerejestrować swój samochód....bo przy jakiejś kontroli możesz mieć z tym problemy ( zatrzymanie dowodu rejestracyjnego samochodu)
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

03 Kwi 2008, 13:52

Tak z grubsza i w pewnym przybliżeniu ...
Masz do wyboru, zamontować ponownie kratkę ... opcja wg. mnie bezsensowna.
Druga, jedziesz na stację diagnostyczną, robisz, płacisz za badanie techniczne i diagnosta jednym wpisem robi z ciężarówki osobówkę.
Jest teeoretycznie jeden hak, kratkę powinien demontować osobiście diagnosta, rzecz jest tak niebywale trudna że zwykły śmiertelnik nie ma prawa tego robić. Jak trafisz na normalnego, nie będzie problemu, trafisz na pokaleczonego przez kontrolę ... będziesz musiał zamontować kratkę coby diagnosta mógł ją fachowo zdemontować.
Ta druga opcja jest w zasadzie tylko teoretyczna.
Parkować na chodniku możesz. Zakaz dotyczy pojazdów powyżej 2,5t i na dodatek nie jest zbyt ściśle egzekwowany.
Prędkość regulują zasady ogólne dotyczące jw. pojazdów do 2,5t ciężaru całkowitego, czyli jeździsz jak osobówki.
Prawo jazdy kategorii B dotyczy prowadzenia pojazdów o ciężarze do 3,5t, nie ważne czy ciężarowych czy osobowych.
Bez kratki NIE MOŻESZ JEŹDZIĆ. Trafisz na policjanta trzymającego się litery prawa i traktując ciebie łagodnie zatrzyma dowód rejestracyjny, mniej łagodnie, bryka trafi na lawetę.
Jak to mawiali starożytni rzymianie - dura lex, sed lex, co na nasze się tłumaczy - durne prawo, lecz prawo :wink:
Klub Anonimowych Piratów Drogowych KAPD
Zbycho
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

03 Kwi 2008, 16:12

Serdeczne dzięki dla Zdycha za ABC jazdy ciężarówką :lol: :lol: :lol:
Stare przysłowie pszczół mówi
„Co drugi głupi ma szczęście” :P
Ja do nich należę z dwóch powodów
1. Jeżdżę bez kratki ponad pół roku .... na szczęście nikt mnie nie kontrolował.
2. Udało mi się kupić kratkę do nubiry za 50 zł. >>>>FART !!!!

Jeszcze dzisiaj ją zamontuję.

Mam jeszcze pytanie dotyczące kratki, czy można ją malować np. na kolor srebrny ? (taki mam kolor tapicerki).
Jeszcze raz serdeczne dzięki.
Pozdro Wszystkich :wink:
WRONA wz 2007
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

07 Lut 2012, 14:25

oczywiście, że możesz przemalować kratkę we własnym zakresie.

Jeżeli zmienisz zdanie i będziesz chciał pozbyć się formalnie kratki to musisz robić to przez firmę uprawnioną.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...