Samochód po gwarancji i... co dalej?

01 Mar 2012, 15:41

Witam wszystkich!

Na wstępie pragnę zaznaczyć, że szukałem podobnego tematu, ale nie mogłem znależć (albo nie potrafię wyszukać), dlatego zakładam nowy temat.

Chodzi mi o sytuację, kiedy kończy się okres gwarancji producenta na auto z salonu (w tym przypadku dzisiaj). Nie chcę robić więcej przeglądów, ponieważ mam autoryzowany serwis, gdzie części i ew wymiany płynów, filtrów lub naprawy są 2x tańsze, niż w ASO (choć części zamienne sprowadzają bezpośrednio od dealera :shock: ). I tu pojawia się pytanie: "kiedy jechać na pierwszy przegląd"? Czy muszę zrobić przegląd z wbiciem do dowodu w ciągu roku od ostatniego przeglądu w ASO (dla mnie to chyba najbardziej logiczne)? Czy jakoś wcześniej, tylko ja się nie znam?
Dodam, że chodzi o utrzymanie autka w dobrym stanie, ponieważ dość dużo nim jeżdżę i zależy mi na bezpieczeństwie i niezawodności, tylko po prostu nie wiem, czy jest to jakoś ujęte, np. w przepisach?

Jeśli ktoś się zna na tym lub też tak zrobił, to chętnie poczytam o ew możliwościach :mrgreen:

Pozdrawiam!
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie bój się odebrać kluczyków
    Często wahamy się lub nie chcemy reagować, gdy widzimy, że ktoś z naszych bliskich chce wsiąść za kierownicę po tym, jak spożywał alkohol. Jednak pamiętajmy, że kierowca pod wpływem alkoholu zawsze stanowi zagrożenie i może ...