Samochód po stłuczce nie z mojej winy. Jaki warsztat.

08 Sie 2016, 14:49

Jakis mieisac temu mialem stłuczke nie z mojej winy. Pieniędzy z PZU jeszcze nie dostałem, ponieważ oni nie dostali eszcze notatki policyjnej. Myślałem, żeby odebrać pieniądze i samemu auto naprawić. Doszedłem jednak do wniosku, że lepiej będzie jak jakiś wasztat sam zajmie się szukaniem części. Oczywiście wszystko na fakturze być musi. Co jeśli koszt naprawy przekroczy wysokość odszkodowania? Czy może lepiej samemu to naprawić?
BOR
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 5-2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.8 125KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

09 Sie 2016, 11:29

Hej :)

Najbezpieczniej zgłosić się do PZU i ustalić czy takie rozwiązanie wchodzi w grę, ponieważ zawsze masz dowód w postaci ich zgody telefonicznej/korespondencji i nie mogą zmienić warunków naprawy, które z nimi ustalisz.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

10 Sie 2016, 15:48

Koleś z PZU mówił, że z tymi pieniędzmi mogę robić co chcę.
BOR
Nowicjusz

10 Sie 2016, 16:26

Z dopłacaniem do naprawy, która już się odbyła jest bardzo różnie, ponieważ ubezpieczyciel zazwyczaj nie chce tego robić i nie robi, także musisz mieć to na uwadze :)
mfind
Aktywny

10 Sie 2016, 17:17

Z nimi zawsze jest problem, ale jak będę miał fakturę na to wszystko to muszą dopłacić.
BOR
Nowicjusz

11 Sie 2016, 17:19

Niestety praktyka pokazuje, że ubezpieczyciele bardzo często robią, co chcą.. Dlatego naprawdę warto domówić z nimi sposób naprawy. Ostatnio zgłosił się do nas poszkodowany w wypadku kierowca, który otrzymał od firmy ubezpieczeniowej odszkodowanie z OC sprawcy, ale uważał, że nie jest adekwatne do rozmiaru szkody. W międzyczasie poszedł do serwisu i naprawił auto, przedstawił później ubezpieczycielowi rachunek, na którym nie zrobiło to większego wrażenia i do oszkodowania dopłacił mu 150 zł, natomiast różnica pomiędzy tym co mu dali, a ceną naprawy wyniosła 1500 zł... Dlatego przestrzegam profilaktycznie :)
mfind
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Odcinkowe pomiary prędkości
    Odcinkowe pomiary prędkości to technika pomiaru prędkości pojazdów, która polega na zastosowaniu specjalnych urządzeń pomiarowych umieszczonych na drodze w określonych miejscach (tzw. odcinkach). Urządzenia ...

11 Sie 2016, 22:06

Przecież powinni dopłacić równość różnicy. Co za ludzie...
BOR
Nowicjusz

11 Sie 2016, 22:21

BOR napisał(a):Myślałem, żeby odebrać pieniądze i samemu auto naprawić. Doszedłem jednak do wniosku, że lepiej będzie jak jakiś wasztat sam zajmie się szukaniem części. Oczywiście wszystko na fakturze być musi.
Pytali Cię przy zgłaszaniu szkody jaki wybierasz sposób jej likwidacji. Szacunkowo według ich wyceny czy naprawa w warsztacie . Co odpowiedziałeś ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

14 Sie 2016, 22:22

nie pamietam, zeby pytali